aug 052009
 

Flattr this!

En av fördelarna med OpenOffice är att man kan lägga till små tillägg, Extensions, med specialfunktioner. Det fungerar på liknande sätt som i den populära webbläsaren Mozilla Firefox. Tillägg gör att man kan utforma sitt OpenOffice efter det sätt man jobbar på. Jag tänkte i den här guiden visa några bra tillägg jag brukar installera. Nästan alla tillägg för OpenOffice finns samlade på sidan:

http://extensions.services.openoffice.org/. Om jag inte skriver något annat kan du hitta tilläggen där. När du ändå är där så passa på att pröva några andra också!

Man ordnar sina tillägg på menyn Verktyg Tillägg… Där kan man uppdatera de man har, aktivera, inaktivera eller radera tillägg och hämta hem nya.

  1. Swedish hyphenation, Swedish thesaurus, Swedish spelling dictionary. Dessa passar så bra ihop att de hamnar under ett nummer. Det är kompletteringar av det svenska språkstödet, avstavning, ordlista och rättstavning. Ordlistan brukar vara förinstallerad emdan de andra får man lägga till själv.
  2. LanguageTool. Ett tillägg som lägger till viss grammatik- och språkkontroll. Tillägget är inte helt färdigt och funktionerna är långt ifrån heltäckande. Det är bra att datorn kan kontrollera om om man till exempel råkar skriva samma ord två gånger! Tillägget får en liten undermeny under menyn Verktyg.
  3. Pagination. Ett litet suveränt tillägg för den som använder Writer mycket. Det gör det lättare att lägga till sidnummer i dokument. Titta under menyn Infoga … Sidnummer.
  4. Sun PDF Import Extension. En del tror att man kan öppna och ändra i pdf-filer i OpenOffice. Det kan man … nätt och jämnt. Detta tillägg gör så att man kan öppna och ändra i pdf-filer i Draw. Det är dock bökigt och resultatet blir inte alltid det bästa. Trots det är tillägget en typisk bra att ha sak!
  5. CalcEasyToolbar. Jag brukar inte jobba särskilt mycket i Calc. När jag gör det vill jag inte vara utan detta tillägg. Det gör det lättare att skapa nya rader och kolumner, bara att klicka på en knapp. Det finns i en liten miniknapprad i menyn man kan lägga där man tycker den passar.
  6. OpenOffice.org2GoogleDocs – export & import to Google Docs, Zoho, WebDAV. Eller bara gdocs. Använder du Zoho eller Google Docs kan du på ett enkelt sätt komma åt dina filer inifrån OpenOffice med detta tillägg. Du kan även spara dokument till Zoho eller Google Docs direkt. Ett smidigt sätt att göra backup på nätet! Tillägget lägger till en liten egen knapprad i menyn som man kan flytta dit man vill ha den.
  7. Zotero. Ett tillägg jag inte klarar mig utan. Det hämtas på Zoteros hemsida: http://www.zotero.org/support/word_processor_plugin_installation. För att Zotero ska fungera måste man också använda webbläsaren Mozilla Firefox och lägga till ett tillägg till den också. Även det hämtas hemma hos Zotero: http://www.zotero.org/. I korthet är Zotero en litteraturdatabas som håller reda på dina referenser. Om man skriver akademiska texter är ett sådant verktyg nästan nödvändigt. Zotero håller toppklass!

Det här är bara att skrapa på ytan. Det finns så många bra tillägg till OpenOffice!

  2 Responses to “Favorittillägg till OpenOffice”

  1. Hur skall man gå tillväga för att få svenska som rättstavning? Det finns ju bara Engelska US på Tools>option>language settings

Kommentera

%d bloggare gillar detta: