aug 162009
 

Flattr this!

Buggar finns i alla program, också i OpenOffice. Det speciella med OpenOffice är att bugglistan är offentlig och vem som helst kan rapportera nya buggar, säga sin mening eller skicka in buggfixar. Det går att läsa mer här. Sidan handlar inte bara om buggar utan man kan också efterlysa fler och bättre funktioner. För mig är denna typ av medverkan en av av kärnpunkterna i att använda öppen programvara.

Utvecklarna för OpenOffice har direktkontakt med användare på ett annat sätt än utvecklare för många proprietära program. Kontakten kan nog ibland vara lätt surrealistisk. Veckan efter man släppt en ny version av OpenOffice blir många förändringar/förbättringar rapporterade som buggar!

Man kan rösta på buggar eller förbättringar man vill ha fixade. Antal röster är en av de faktorer utvecklarna tar hänsyn till när de bestämmer hur de ska gå vidare. Det som ser enkelt ut att fixa för en användare kan vara mycket svårt att rätta till. Många röster är därför ingen garanti för att en bugg snabbt rättas till.

Här följer två av mina favoritbuggar för att visa hur bugghanteringen går till. Det är två buggar som när man väl förstått vad de är bara marginellt påverkar arbetet i OpenOffice. Läs diskussionerna om dem så får du insikt i hur det går till att utveckla ett program!

Varför får jag inte heta Påvel?

Detta är buggen som nära nog fick mig att sluta använda OpenOffice nästan innan jag börjat! Hur jag än bar mig åt fick jag inte igång rättstavningen. Efter mycket sökande lyckades jag hitta den självklara förklaringen – Jag heter Påvel. om man har ett inloggningsnamn på sin (Windows)dator med icke standard ansi bokstäver (som å), kan inte OpenOffice skapa den ordlista som behövs för rättstavning. Fråga mig inte varför.

Buggen har nummer 95628. Snälla, rösta på 95628 så att jag slipper byta namn!

Riktigt så allvarligt är det inte. För alla Påvel, Stålmannen, Åke, Åsa, Blända och Nergårds Anna: Här är en guide för hur du kommer runt 95628: Forumguide. Sedan fungerar rättstavningen.

OpenOffice hatar tomrum!

En ofarlig bugg som drabbar alla i Writer är bugg 20878. Blanksteg syns inte som de ska i slutet av en rad. Ett enkelt sätt att hitta buggen är att skriva ett par ord och sedan hålla blanksteg nedtryckt, vänta och spana efter 20878! Buggen gör också att markören står kvar efter ett ord i slutet av en rad, även om man gör både ett och två blanksteg: Skriv två rader text. Flytta markören till efter sista ordet på första raden och tryck blanksteg några gånger.

Buggen gör att jag av misstag ibland gör mer än ett blanksteg. Jag brukar fixa det med Sök och Ersätt. Jag skriver in två blanksteg i Sök och ett enda i Ersätt. Jag slår vad om att det finns dubbla blanksteg i dina texter också, delvis tack vare bugg 20878!

Mina favoritbuggar har funnits med länge. Bugg 20878 ända sedan 2003. Jag skulle faktiskt sakna dem den dag de försvann. Jag får väl rapportera det som buggar…

Ta chansen, registrera dig i OpenOffice buggrapportering, diskutera och rösta på dina värsta buggar. Hjälp till att göra OpenOffice ännu bättre!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: