sep 012009
 

Flattr this!

Under den senaste veckan har jag arbetat med att översätta ett tillägg till OpenOffice, History Master, till svenska. Tillägget installeras som ett extra alternativ under menyn Arkiv. Tillägget gör att man kan göra avancerade inställningar för hur de senaste dokument man arbetat med visas och öppnas. Det är riktigt användbart om man arbetar med många filer och inte kommer ihåg var man sparat allt.

Översättningen var ganska omfattande med hjälpfiler med mera. Därför ber jag den som har tid och lust att testa tillägget och särskilt kontrollera min svenska översättning. Om det finns fel eller tveksamheter så lämna en kommentar på bloggen så rättar jag till.

Tillägget kan hämtas här. Det ska automatiskt installeras på svenska.

History Master

History Master

  9 Responses to “History Master”

 1. Den länken jag gav har fler funtioner än den du nyss skrev men annars så ser det likadant ut förutom att det sakns 5 knappar i nederkan på din länk, och det är just dom som gör att man kan flytta raderna och även ta bort rader som är markerade med en svart punkt i början.

  /pluto

  • Det var ett tag sedan jag skrev inlägget och tillägget har utvecklats sen dess och är mer mångsidigt än History manager.

 2. Det tillägget jag tipsade om det är 100% på svenska om man har svenskt LO/OOo installerat..
  Men det är synd att OOo sajten inte riktigt fungerar som det ska för jag tror många går därifrån utan att försöka logga på sidan om och om igen för att komma åt tillägget…

  /pluto

  • Oracle håller på att avveckla OOo, kanske har de börjat med servrarna…
   Oftast fungerar dock sidan för tillägg.

 3. Jag så är det ju säkert, man får nog skynda sig att hämta alla tillägg man behöver innan dom försvinner och sen spara dom lokalt.. Jag har sett att LibreOffice länkar tilläggen på deras sida direkt till OOo och det blir samma problem då! Jag brukar själv slänga upp tilläggen i mitt UbuntuOne för framtida behov! Gäller ju att tänka till nu då Oracle helt tappat intresse för OOo. 🙂

  /pluto

  • Jag tror inte det är någon fara. Jag har sett att det pågår diskussioner om var Oracles sidor om OOo ska ta vägen om/när de bestämmer sig för att dra sig ur. Jag har inte hängt med i diskusisonerna och jag tvivlar på att det finns något bestämt, men jag är ganska säker på att saker kommer att dyka upp på nya ställen, till exempel hos LO/Document Foundation. Förutom sidan för tillägg har Oracle en hel wiki för OOo, mallar och hyser även det engelska användarforumet.
   Fördelen med fri programvara är ju att den inte kan dö så länge det finns intresse för den och jag tror det finns för mycket intresse för OOo för att ens Oracle ska lyckas döda det.

   • Visst kan det vara så, men jag litar inte riktigt på Oracle och jag tycker det är konstigt att inte LO hämtat tilläggen och lagt upp dom lokalt på deras egen sida än? Dom tillägg som finns eller genvägar till tillägg hos LO är inte så värst många, man hittar vad jag sett heller inga svenska tillägg där än.. Men LO är ju rätt nytt så det kommer säkert antingen lokalt på deras sajt eller på Wiki för LO skulle jag tro.. Själv är jag mycket nöjd med LO och hur dom löst det hela med att ha skapat Dokument Foundation så att vi ska slippa det som hänt OOo för LO i framtiden!
    🙂

    /pluto

    • Tillägg har skapats av mer eller mindre fristående utvecklare och är nästan alltid licensierade under fri licens: GPL, LGPL osv. De tillhör upphovsmännen, inte Oracle. Sidan för tillägg är en samlingssida, inte en uppvisning av Oracles egendom. Samma sak gäller för det mesta annat på Oracles sidor om OOo. Det tillhör Communityt eller har fri licens. Oracle kan vägra betala serverutrymme, men de kan inte beslagta eller dra in materialet. I värsta fall får alla världens OOo/LO användare bidra med varsin krona för serverplats för en ny samlingssida.
     Jag är ganska säker på att det finns tillräckliga kommersiella intressen för att vi ska slippa göra ens det. Novell, Google och IBM har intressen i OOo/LO och att se en logga varje gång man laddar ner ett tillägg kan vara tillräckligt lönsamt för att de ska betala serverutrymme.

     • Javisst så är det ju förstås, då kommer det nog att lösa sig med tilläggen är jag säker på!!
      Vill också påpeka att du har en väldigt bra blogg med massor av nyttiga tips!! 🙂

      /pluto

Kommentera

%d bloggare gillar detta: