sep 092009
 

Flattr this!

Ibland kör man fast i OpenOffice. Den inbyggda hjälpen är bra men ger inte de praktiska exempel man kan behöva för att genomföra det man vill. Man kan behöva funktioner man inte hittar eller klarar att hantera. Min erfarenhet är att de flesta bara använder en bråkdel av alla de funktioner som finns i avancerade kontorsprogram. För att lära sig OpenOffice på djupet rekommenderar jag att man använder Internet. Tyvärr finns det bara begränsad hjälp att få på svenska. Kanske beror det på att Sverige är Microsoftland, där man behåller programvara man en gång låst fast sig vid och blundar för fullgoda fria alternativ. Förutom OpenOffices svenska hemsida är det ont om information på svenska. Därför leder resten av mina tips till engelskspråkiga sidor. Några av mina favoriter är:

OpenOffice har omfattande dokumentation och hjälpsidor. Det finns bland annat en wiki-sida. Min favorit är sidan där man kan ladda hem manualer och guider.

Om man kör fast och inte hittar någon lösning på de officiella sidorna finns bästa hjälpen på användarforumet. Här kan man få svar om allt och litet till om OpenOffice. Ofta får man svar på frågor inom en timme och ibland efter bara några minuter. Det finns otroligt skickliga användare som ställer upp med kunnande och fritid för att hjälpa andra. Det finns också guider som visar hur man löser vanliga problem. För den som verkligen vill lära sig utnyttja OpenOffice rekommenderar jag att då och då besöka sidan och läsa igenom några trådar. Det finns ytterligare ett forum som är värt att besöka.

Hemsidan för tillägg. Här finns de flesta tillägg för OpenOffice samlade, färdiga för nedladdning. Tillägg är det enklaste sättet att lägga till funktioner i OpenOffice.

Hemsidan för mallar. På samma sätt har en stor mängd färdiga mallar samlats av användare från hela världen. Det finns en liten avdelning med svenska mallar. De flesta är på engelska eller andra språk. Det är dock ofta enkelt att ändra språk i mallar.

Planet OpenOffice. Här får man alla nyheter om OpenOffice sammanfattade.

Det finns flera engelskspråkiga bloggar och hemsidor med tips om OpenOffice. Några jag läser är:

http://openoffice.blogs.com/openoffice/

http://www.oooninja.com/

http://blogs.sun.com/oootnt/

http://www.tutorialsforopenoffice.org/index.html

http://www.tutorialsforopenoffice.org/index.html

http://www.linuxjournal.com/user/800902/track

Den som känner till andra informationskällor för OpenOffice får gärna lämna tips…

Kommentera

%d bloggare gillar detta: