sep 212009
 

Flattr this!

Numera går det att ladda ner pdf-filer på många böcker och artiklar man använder som forskare. Ett sätt att hålla ordning på nedladdade pdf-filer är att använda Firefoxtillägget Zotero.

Idag hade jag anledning att referera till Göranssons Bautil, en bok från 1750. Jag sökte rätt på den i Libris. Med ett klick var boken införd i min referenslista i Zotero. Bautil går dessutom att ladda ner som en pdf-fil. Givetvis gjorde jag det.

I efterhand kom jag på att jag borde lägga in den i Zotero under posten för Bautil.

För att göra det klickar jag på knappen ”Attach new child attachment”. Knappen ser ut som ett gem.

Jag får upp en lista med alternativ.

Jag väljer ”Attach stored copy of file” och bläddrar fram filen på min dator.

Nu finns pdf-filen av Bautil under posten med Bautil i min referenslista. Istället för att söka rätt på pdf-filen i datorn kan jag öppna den från Zotero istället.

Att länka pdf-filer till poster i Zotero.

Att länka pdf-filer till poster i Zotero.

Man kan länka poster till webbsidor eller filer på Internet.

Vad är då Bautil? På sätt och vis är det 1700-talets Zotero. Det är den första riktiga katalogen över Sveriges alla runstenar. Forskare har i alla tider haft behov av att ordna och katalogisera texter!

Göranssons Bautil 1700-talets Zotero!

Göranssons Bautil 1700-talets Zotero!

  2 Responses to “Zotero och pdf”

 1. Hej – intressant tips, vilka möjligheter!. Fick bara inte upp boken i Firefox, kunde inte starta Java Applets. Däremot fick jag upp den utan problem i Epiphany.
  Mvh Ulf

  • Hej Ulf!
   Har du lyckats få igång Zotero i Epiphany? Jag trodde det bara fungerade till Firefox.
   Jag förutsätter att du kör någon form av Linux.
   Ditt problem med Java kan då bero på att senaste versionen av Zotero bara fungerar med SUN:s Java. Man måste ta bort OpenJDK och IcedTea och installera SUN:s Java och JRE istället. Det är litet pyssel innan allt är på plats. Allt installeras därefter inte automatiskt i Zotero utan man får in och söka rätt på OpenOffice och Java manuellt.
   Jag satt någon timme innan jag fick ordning på det. Förhoppningsvis fixar Zotero till det bättre snart. Version 2 är ju fortfarande beta. Man får mycket bra hjälp på Zoteros forum: http://forums.zotero.org/categories/ om man kör fast.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: