okt 182009
 

Flattr this!

Zotero är en otroligt bra referenshanterare med många smarta funktioner. Det installeras som ett tillägg i Firefox. Man kan sedan länka det till OpenOffice.

Jag har skrivit en kort recension av Zotero.

Jag har också skrivit om hur man kan lägga till anteckningar i Zotero.

Så här länkar man till sidor på Internet i Zotero.

Man kan länka filer på sin dator  till referenslistan i Zotero. Det har jag skrivit om här.

Varje funktion i sig är värdefull. Tillsammans blir de oslagbara då man forskar!

Antag att jag forskar om tidningen Argus. Argus var den mest radikala svenska tidningen på 1820-talet och ställde till med en hel del rabalder.

1. För att snabbt ha grundinformation om Argus tillgänlig länkar jag till det som står i Nordisk Familjebok. Denna finns tillgänglig på Internet tack vare projekt Runeberg. Jag hittar den enkelt med några sökningar i Firefox. (Detta är markerat med rött på bilden) Klicka på bilderna för att förstora dem!

I Zotero kan man enekelt sammanställa uppgifter från olika källor. Här är allt jag samlat in om Argus. Rött=Nordisk Familjebok, Blått=Anteckningar, Grönt=Länkade dokument

I Zotero kan man enkelt sammanställa uppgifter från olika källor. Här är det jag samlat in om Argus. Rött=Nordisk Familjebok, Blått=Anteckningar, Grönt=Länkade dokument

2. Argus skandalskriverier kommenteras i flera samtida brev. Jag har skrivit av en del sådana brev i olika arkiv.

Jag kan lägga in mina avskrifter som anteckningar i Zotero. (Detta är markerat med blått på bilden)

Anteckningar kan redigeras i separata fönster. I praktiken finns det en liten ordbehandlare inbyggd i Zotero. Härifrån kan man kopiera och klistra in text till andra dokument. Citaten från de båda breven kan jag lägga i varsin anteckning om jag skulle tycka att det skulle vara smidigare.

Att anteckna i zotero är som att använda en enkel ordbehandlare

Att anteckna i zotero är som att använda en enkel ordbehandlare

Jag lägger till några etiketter (taggar) som Argus och Götiska förbundet. De gör att sökningar i Zotero underlättas. Jag kan relatera till andra poster, som till exempel till mina poster för andra tidningar från samma tid som Stockolmsposten och Allmänna Journalen. Då kan jag snabbt jämföra vad tidningarna skrev. På bilden är detta inte gjort.

3. Sist länkar jag mina egna dokument som hör till forskningen. (Detta är markerat med grönt på den första bilden)

För det första länkar jag filen 4. Götiska förbundet.odt. Det är ett kapitel i en bok jag arbetar på. Närmare bestämt är det en textfil i OpenOffice. Det är här jag skriver om Argus.

För det andra länkar jag till ett antal IMG filer. Det är digitala fotografier jag har tagit på de brev jag hänvisar till under punkt 2. På det sättet kan jag snabbt gå tillbaka till mitt primära källmaterial utan att behöva leta bland 1000-tals bilder på min hårddisk.

När jag dubbelklickar på länkade dokument öppnas textfilen i Openoffice Writer. Bilderna öppnas i Firefox.

det här sättet kan jag kombinera sökfunktioner i Firefox, information från Nordisk familjebok, egna anteckningar, fotografier och texter jag arbetar på. Allt är samlat på ett ställe, Zoteros sökbara databas. Det tog en bråkdel av den tid det tog att skriva den här bloggen att samla allt. En fullständigt kaotisk forskningsprocess har tack vare Zotero bragts i ordning!

Alla de saker jag fört samman finns nu färdiga för att citeras i de texter jag skriver om Argus. Jag kan dela mina resultat med andra forskare via Zoteros synkroniseringsfunktion. Min referenslista är alltid uppdaterad på alla datorer jag väljer att arbeta på.

Hur klarade jag mig egentligen innan jag började använda Zotero?

Kommentera

%d bloggare gillar detta: