okt 242009
 

Flattr this!

Trots att jag använder AbiWord dagligen har jag knappt skrivit några guider för programmet. Problemet är att det är svårt att hitta något att tipsa om. Allt är enkelt och lätt. AbiWord är den bästa lättviktiga ordbehandlare jag arbetat i, perfekt för att skriva korta texter som den här!

Nu har jag hittat en intressant funktion i AbiWord. Förutom ordbehandlare är det ett presentationsprogram! Jag har använt funktionen i Ubuntu. I Windows verkar den inte finnas. Förmodligen beror det på att AbiWord har rötterna i Linuxvärlden och vissa funktioner går antingen inte att porta till Windows eller så kommer de i en senare version.

Man startar presentationen på menyn Visa – Presentation. Då växlar skärmen till presentationsläge. Man kan givetvis ha datorn ansluten till en projektor och presentera på stor duk. Med ett musklick visar man nästa sida. Med högerklick kan man backa.

Starta presentationer i AbiWord här

Starta presentationer i AbiWord här

AbiWord är inte världens bästa program för att hantera avancerad grafik och layout. Ljud, animerade bildövergångar och andra specialeffekter sakns. De presentationer man kör i AbiWord blir därför enkla. Trots det kan det vara otroligt smidigt att snabbt kunna skriva ihop en punktlista eller dagordning som man sekunden efter visar på duk. Ändringr kan göras lika snabbt. Rätt utnyttjat är det här en kanonfunktion.

AbiWord är nog det enda ordbehandlingsprogram jag känner till som kan köra presentationer rakt av. I officepaket brukar funktionen finnas i en egen modul.

Jag slutar aldrig att förvåna mig över hur mycket man har lyckats klämma in i ett så litet program som AbiWord!

  One Response to “Presentationer i AbiWord för Ubuntu”

  1. AbiWord är helt klart underskattat

Kommentera

%d bloggare gillar detta: