nov 032009
 

Flattr this!

Ordbehandlingsprogram blir allt mer nedtyngda av menyer, dialogrutor och märkliga funktioner man inte behöver. PyRoom går åt andra hållet och fokuserar på vad man gör som författare – producerar text. Hela programmet är mindre än 1MB

I PyRoom arbetar man i ett gammaldags terminalfönster, grön text på svart bakgrund. Det finns inga menyer eller annat som stör koncentrationen. Allt är så minimalistiskt det kan bli. Den bloat som finns är att man kan ändra bakgrund och textfärg.

PyRoom en seriös ordbehandlare för seriösa skribenter, kanske något för poeter?

PyRoom en seriös ordbehandlare för seriösa skribenter, kanske något för poeter?

De femton(!) kommandon man kan ge, ger man via tangentbordsgenvägar (CTRL+o, CTRL+s och andra vanliga kombinationer). Det extremt lilla man behöver veta för att komma igång att skriva står här. Det är annat än de ändlösa manualerna till MS Office eller OpenOffice!

Kompatibiliteten är extraordinär. Filerna sparas som vanliga .txt filer. Det innebär att de i stort sett kan öppnas av vilket anteckningsprogram eller ordbehandlingsprogram som helst.

Att arbeta i Pyroom är en intressant upplevelse som jag rekommenderar alla skribenter att testa. Det är ett sätt att återupptäcka kreativitetens rötter. En annan grupp som kan pröva PyRoom är datornördar som använder Emac eller Vi för kontorsarbete. PyRoom kan vara första steget till riktig ordbehandling.

Programmet ingår i förrådet för flera Linuxdistributioner, bland annat Ubuntu. Det går alternativt att ladda ner från hemsidan. Enligt den håller man på att utveckla en version även för Windows.

  3 Responses to “PyRoom – ett program för seriösa skribenter”

 1. Usch fy o tvi
  Det där köper inte Vi
  Vilket antiklimax!
  vi gör det bättre med Emacs!

  • Nördfaktorn är högre i PyRoom. Emacs är bloatat!

  • Jag ber om ursäkt, Nästan anonym, jag missade att du skrivit på vers! Jag får kontra med ett eget skaldestycke:

   Skriva med PyRoom, jag skall i sällan skådade texter,
   bloatets omätliga hem: Office, icke jag följer dig dit.
   Ej i dess funktionslast jag en tangent vill trycka för skrivstart
   över alla dess val leder ångesten mig.
   O huru lätt att skriva i program man behärskar och älskar!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: