nov 132009
 

Flattr this!

OpenOffice fungerar som väldigt bra med strukturerade dokument som akademiska texter, manualer och presentationer med likartad grafisk profil.

Det enklaste sättet att strukturera dokument är genom formatmallar. Det är tomma dokument med förinställda rubriknivåer, typsnitt, sidnumrering med mera som förs över till nya dokument. Om man skapar formatmallar sparar man tid och arbete. OpenOffice är designat med formatmallar i centrum. Man får därför mycket hjälp av programmet om man använder dem. Jag har till exempel en formatmall för brev, en för artiklar/bokkapitel och flera för presentationer. Jag känner igen mig när jag börjar skriva en artikel. Jag slipper arbeta med layout när jag ska presentera något jag brukar prata om. Jag tror att många arbetar på liknande sätt.

Att arbeta med formatmallar kan vara litet knepigt att vänja sig vid. Det enklaste är att ställa in en formatmall som standard. Då öppnas alla nya dokument med formatmallen förinställd.

Gör så här:

1. Skapa ett nytt tomt dokument, justera tecken- och styckeformatmallar, rubriknivåer och andra inställningar tills du är nöjd. Välj sedan på menyn Arkiv – Dokumentmall – Spara.

2. Namnge dokumentet

3. Välj en kategori i dialogrutan, till exempel Mina mallar.

Mina förinställda formatmallar

Mina förinställda formatmallar

4. Klicka OK för att spara formatmallen.

5. Välj Arkiv – Dokumentmall – Administrera.

Det finns kraftiga verktyg för att administrera sina formatmallar

Det finns kraftiga verktyg för att administrera formatmallar

6. Högerklicka på Dokumentmallen du vill använda och välj definiera som standardmall. Klicka på Stäng.

Malldokument fungerar för Writer, Calc och Impress.

Om man använder formatmallar kontrollerar OpenOffice om mallen ändrats då man öppnar äldre dokument som skapats med den. Man blir tillfrågad om man vill uppdatera dem. På så sätt kan man enkelt hålla alla dokument som skapats i en formatmall uppdaterade, om man till exempel byter grafisk profil. Det enda man gör är ändra i formatmallen de skapats i.

För den som inte har tid eller lust att konstruera egna formatmallar kan man hitta det mesta på Internet. Det bästa stället att börja leta är OpenOffice egen sida för formatmallar. Mallarna är fria att använda och modifiera så att de passar ens egna behov. Det finns ännu så länge inte så många mallar på svenska. Det är dock ofta enkelt att översätta formatmallar från andra språk. Genom att växla språk längst upp till höger på sidan kommer man åt fler formatmallar.

Formatmallarna sparas i mappen template i OpenOffices användarmapp. Om man får problem och måste skapa en ny användarmapp kan man föra över mallar från den gamla mappen till den nya. Läs mer om detta här.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: