nov 152009
 

Flattr this!

Många tror att pdf är ett universellt format som alla kan använda.

Det är en sanning med modifikation. Det finns många varianter av pdf-formatet. En del är proprietära. Andra är ISO-standarder. En tredje grupp är öppna. För många är pdf liktydigt med Adobe Reader. Adobe är ett av de företag som utvecklar proprietära varianter av pdf-formatet som bara stöds fullt ut av deras egna program.

På grund av de många varianterna och proprietära inslag, blir det allt oftare problem med pdf-filer. Detta märks i användarfora där det allt oftare diskuteras svårigheter att spara eller öppna pdf-filer. Ett bra universellt format har försvagats.

Ett sätt att motverka detta är att i första hand välja pdf-läsare och verktyg med öppen källkod som använder öppna standarder. Dokumentationen är öppen och det finns inga hemliga delar av pdf-formatet som bara vissa program klarar av att hantera.

En bra sida för att se vilka öppna pdf-läsare det finns för det operativsystem man använder är pdfreaders.org. Man får automatiskt upp en lista på de öppna läsare som finns att tillgå. Man vill även sprida information om och öka användningen av öppna pdf-läsare. Det finns mycket intressant att läsa om pdf-formatet på sidan!

  4 Responses to “Att välja pdf-läsare”

 1. Jag var på en föreläsning om detta på årets FSCONS och en av deltagarna i projektet sa att själva hemsidan bara var början, ett hjälpmedel för oss andra.
  Nu är det upp till oss alla, som vill, att skriva till de ansvariga för hemsidor som mer eller mindre per automatik hänvisar till Adobes Acrobat Reader för visning av deras publikationer och informera dom om ett enkelt sätt att sprida fria alternativ.

  Allt de behöver göra är att lägga in en ny bild med länk.

  • Denna funktion glömde jag tyvärr nämna i inlägget. Jag tycker att alla som har en hemsida med pdf-filer och vill stötta öppen programvara ska länka till pdfreaders.org!

 2. Skriva du långa texter i AbiWord dagligen? Hur bestämmer du dig om du ska skriva i Abi eller Writer? Kan man skriva en uppsats på ca 30-50 sidor i AbiWord? Med innehållsförteckning, fotnoter osv? Finns kommentar-funktion i AbiWord?

  • Hej Hans!
   Se mitt svar under inlägget Hur ska en ordbehandlingsprogram se ut? Din kommentar hör nog hemma där istället!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: