nov 182009
 

Flattr this!

En del av designen i OpenOffice som kan vara irriterande är de kontextberoende pop-upverktygsrader som poppar upp mitt i arbetsytan då man utför ett specialmoment som till exempel att skriva en numrerad lista i Writer. Ofta måste man avbryta arbetet för att flytta verktygsraden. Nästa gång man skriver en numrerad lista ploppar verktygsraden upp igen och måste flyttas.

Dessa förbenade popupverktygsrader! När jag skriver punkt 4 måste jag flytta knappraden. Det stör arbetet

Dessa förbenade pop-upverktygsrader! När jag skriver punkt 4 måste jag flytta knappraden. Det stör arbetet

OpenOffice är designat på det här sättet och det går egentligen inte att göra något åt. Pop-upverktygsraderna innehåller nyttiga funktioner. Därför kan det vara dumt att stäng dem och tio sekunder senare leta reda på dem igen.

Det går dock att tämja pop-upverktygsrader till att uppföra sig bättre. Jag använder skriva en numrerad lista i Writer som exempel. Metoden fungerar med alla kontextberoende pop-upverktygsrader.

Gör så här:

När pop-upverktygsraden dyker upp dockar man den till en kant där den stör så litet som möjligt. Verktygsrader går att docka upptill, till vänster och till höger. Man drar verktygsraden till kanten man vill docka den till. När den kommer dit syns en grå rektangel. Man släpper verktygsraden och den dockar. Ett annat sätt att docka en verktygsrad är att hålla CTRL nedtryckt och dubbelklicka på den.

Den dockade verktygsraden stör inte på samma sätt när den sitter fast vid kanten

Den dockade verktygsraden stör inte på samma sätt vid arbetsytans vänsterkant

Nästa gång man använder funktionen kommer OpenOffice ihåg var verktygsraden fanns förra gången. Den dockar då automatiskt på samma ställe. Eftersom knappraden försvinner då uppgiften är slutförd kan man docka många kontextkänsliga pop-upverktygsrader till samma kant. Om de skulle poppa upp samtidigt lägger de sig intill varandra.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: