dec 282009
 

Flattr this!

Som standard avstavar inte OpenOffice Writer. Det är dock enkelt att få igång avtavning. För bästa resultat bör man ladda ner och installera svenska avstavningsregler. Man kan antingen avstava dokument automatiskt, som går snabbare, men kan bli fel, eller manuellt, vilket tar längre tid, men blir mer rätt.

Gör så här för automatisk avstavning:

1. Ladda hem och installera de svenska avstavningsreglerna som ett tillägg.

2. Därefter högerklickar du på det textstycke du vill avstava och väljer Stycke – fliken Textflöde. Du kan markera all text (CTRL+a) för att avstava ett helt dokument. Kryssa i rutan automatiskt. Man kan justera vissa inställningar.

På fliken Textflöde ställer du in automatisk avstavning

3. Om du vill att text alltid ska avstavas automatiskt, ändrar du dina formatmallar i samma dialogruta som i punkt 2. Tryck F11 så öppnas fönstret för Formatmallar och formatering. Högerklicka på den styckeformatmall du vill ändra. Välj ändra – Fliken Textflöde och ställ in automatisk avstavning.

4. Om du vill att alla nya dokument automatiskt avstavas, sparar du de ändringar du gjorde under punkt 3 i ett dokument som dokumentmall. Man kan ställa in Writer så att det använder dokumentmallen som standardformatmall för nya dokument.

För manuell avstavning ska du ladda hem och installera tillägget med de svenska avstavningsreglerna i punkt 1. Gå därefter in på menyn Verktyg – Språk och välj Avstavning… Då öppnas en dialogruta där du styr avstavning. Du kan välja att acceptera eller ändra de förslag Writer ger. Du kan markera det ord eller stycke du vill kontrollera eller köra manuell avstavning i ett helt dokument. På det här sättet kan du även korrigera fel som uppstår vid automatisk avstavning.

  6 Responses to “Avstavning”

 1. Kontroll av enstaka rader underst och kontroll av enstaka rader överst….är det det som tidigare var ’horungekontroll’ och ’dubbel horungekontroll’?

 2. Först: En kanonblogg. Viktig och omistlig om man frågar mig. Fortsätt så Påvel!
  Sen lite tankar om Scribus och .odt-formatet: finns det nån möjlighet att behålla all formatering, inkl avstavning och sånt till ett scribusdokument. Det hade varit bra, för min kollega gör sina artiklar så tight att man inte behöver varken redigera eller rättstava dom …

  • Hej Jari!
   Jag är inte rätt person att svara på frågor om Scribus. Jag använder det inte själv. Rent generellt är det svårt att behålla formateringar från ordbehandlingsdokument till layoutprogram. Jag har jobbat med .doc filer mot InDesign. Layoutprogram vill ta bort all formatering och börja från början. Jag kan tänka att det är på liknande sätt i Scribus.
   Egentligen är det också det bästa. Layoutprogram är bättre på formatering än något ordbehandlingsprogram. Själv lägger jag ner minimalt arbete på dokument jag vet ska skickas vidare för sättning. Det är den lösning jag föreslår för dig och din kollega. Fixa texten med enklast möjliga layout i OOo. Gör sedan all layout, inklusive formatering och avstavning i Scribus.

 3. Hej. Bra blogg du har.

  Jag har försökt få avstavning att fungera i OO men det funkar inte trots just de inställningar som du beskrivit. Är det något ytterligare som behövs? Någon setup som måste justeras?

Kommentera

%d bloggare gillar detta: