jan 032010
 

Flattr this!

Guillaume Appolinaire (1880-1918), var en modernistisk fransk diktare. En av hans egenheter var att dikten skulle samspela med bokstäver och ord. Allt blev på så sätt delar av konstverket Den här guiden är till för honom och hans likar. Den visar hur man skriver text centrerat i höjd- och sidled i OpenOffice Writer.

Voici le cercueuil av Appolinaire. Guiden förklarar hur man får text centrerad i höjd- och sidled i Writer

Man kan göra samma sak som jag gör med en tabell med en textram. Att använda en tabell tycker jag är enklare.

Att centrera text i höjd- och sidled är bra för andra saker än dikter. Det går att använda för affischer, titelsidor och broschyrer.

Gör så här:

1. Öppna ett nytt tomt dokument i Writer. Klicka på Knappen Tabell i verktygsraden, eller på Infoga – Tabell. I dialogrutan som öppnas, skapar du en tabell med en rad och en kolumn. Avmarkera inramning. Inställningen gör att tabellen inte får någon synlig ram då den skrivs ut. Den grå markeringen runt tabellen fungerar bara som platshållare då du skriver.

Gör dessa inställningar för tabellen

2. Nu har du en liten tabell högst upp på sidan. Om du drar med musen över dess nedre kant förvandlas muspekaren till en dubbelriktad pil. Dra med pilens hjälp ut nederkanten av tabellen till sidans slut.

Dra i tabellramen tills den täcker sidans skrivyta. Den kan inte gå utanför sidans marginaler

3. Klicka i tabellen. Du får upp en kontextkänslig verktygsrad. Klicka på knappen Centrerad (vertikal).

Klicka på den markerade knappen för att centrerar texten i höjdled (vertikalt)

Markören hoppar till tabellens mitt. Texten är nu centrerad i höjdled.

4. Klicka på Knappen Centrerat i Verktygsraden.

Centrera texten i sidled med denna knapp. Den röda markeringen visar var man infogar en tabell i steg 1

Nu är texten centrerad även i sidled. Nu är det bara att börja skriva. Om du ska skriva mycket text, är det bästa att skapa en styckeformatmall speciellt för den centrerade texten i tabellen.

5. För att texten ska bli som Appolinaire ville ha den, får raderna justeras med blanksteg mellan bokstäverna. Man kan stänga av rättstavning på Verktygsraden så slipper man eventuella röda eller blåa (om man har Language Tool installerat), vågiga understrykningar.

6. Nu skulle Appolinaire varit nöjd!

Appolinaires dikt i närbild. Syns det vad den föreställer?

För den som inte förstår dikten lyder den översatt till svenska: Se här sarkofagen i vilken han vilade ruttnande och blek. Jag hoppas att det framgår av mina skärmdumpar att dikten ser ut som en likkista. Bokstäver, ord och innehåll smälter samman. Appolinaire hade blivit en bra låtskrivare åt Ozzy Osbourne!

  One Response to “Centrera text i höjd- och sidled: Writer för poeter”

  1. Detta fungerar på exakt samma sätt i LibreOffice Writer också. Tack som bara den för detta inlägg, har letat efter ett bra sätt att få detta exakt 🙂

Kommentera

%d bloggare gillar detta: