jan 072010
 

Flattr this!

Jag fick en fråga i en kommentar om hur man bläddrar mellan hela siduppslag i Writer. I MS Word finns det ett sätt att bläddra mellan siduppslag så att ett helt uppslag visas. Man gör det med tangenten Page Down. Frågan är om det finns en liknande funktion i Writer. Jag hoppas att jag förstått frågan rätt. Jag har inte Word så jag kan inte kontrollera hur det fungerar där.

Som det står i kommentaren måste man ställa in Writer för Utskriftsvy. Visa – Utskriftslayout för att det ska fungera. Detta är grundläget i Writer. Det motsvarar, vad jag förstår, standardvyn i MS Word. Utskriftslayouten är den enklaste att arbeta med och den man ska försöka använda. Programmet är gjort på det sättet.

Med utskriftslayouten inställd gör man så här i Writer:

Längs ner till höger har man inställningar för sidvy. Som standard visas en sida i 100%.

Grundinställningarna för sidvy i Writer

Ändra detta till ett uppslag genom att klicka på sidvyn längst till höger. Beroende på hur stor skärm man har, kan man justera sidstorleken i skjutreglaget till höger. På så sätt kan man ställa in så att man ser ett helt uppslag.

1 = Ändra så att ett uppslag visas. 2 = Justera siduppslagets storlek så att det passar skärmen

För att bläddra en sida i taget klickar man på den runda knappen Navigation nere till höger på fönsterramen och väljer sida. Sedan kan man stänga det lilla fönstret. Därefter bläddrar man med upp- och nerpilarna ovanför och nedanför den runda knappen, Navigation.

Ställ in bläddra sida med knappen i den röda ringen till vänster. Växla mellan sidor med upp och nedpilarna till höger. Då växlas mellan hela sidor eller uppslag.

Då bläddrar man exakt en sida fram eller tillbaka. Man ska inte, som i Word, använda tangenten Page Down. Då får man en rullande sidförflyttning, som gör att man ibland bara ser sidfot/sidhuvud från två sidor.

Jag hoppas att jag lyckats svara någorlunda rätt på vad som frågades. Om inte, så skriv en kommentar så ska jag försöka bättra mig!

  5 Responses to “Bläddra mellan hela siduppslag i Writer”

 1. Tack för ett himla bra svar. Det fungerar ju faktiskt. Ett steg närmare min drömlösning. Jag försökte genast koppla den funktionen med ett tangentkommando, i menyvalet Customize — Keyboard. Men det lyckades inte. Jag forskar vidare. Stort tack ändå.

  • Jag lyckas inte heller få tangentkommandon att fungera likadant som pilknapparna. Synd, eftersom navigeringen med pilknapparna är bättre än det man kan åstadkomma med tangentgenvägarna. Litet märkligt att man inte kan få till ett tangentkommando eftersom funktionen finns i programmet. Jag forskar också vidare på mitt håll!

 2. Tack så mycket. Jag arbetar med dokumentation av datasystem. har helt gått över till OpenOffice. Skäl:
  1. PDF-export är mycket snabbare än MS Word med Adobe Acrobat.
  2. Installationen givetvis enklare eftersom Ooo inte kräver Adobe för att skapa PDF.
  3. Det är spännande att följa utvecklingen. Privat använder jag Ubuntu på min eeePC.

  • Tre goda skäl för att använda OOo!
   I senaste servicepaketet till MS Office 2007 har MS äntligen gjort det möjligt att exportera till pdf direkt från Word.

   • Jag har kollat upp så gott jag kan om det går att fästa en tangentbordsgenväg till att bläddra hela sidor. Det verkar dessvärre inte gå. Enda chansen är nog om någon klarar att göra ett makro och fixa det på det sättet.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: