jan 142010
 

Flattr this!

Numera kan man installera ett operativsystem på ett USB-minne. Det går med Linux och Windows. Frågan är varför. Det går ganska trögt och kan vara besvärligt. Jag kör PortableApps istället. Då har jag alla program jag behöver – utan operativsystem.

PortableApps är en samling fria program som man installerar och kör från ett USB-minne. Det ingår välkända program som Firefox, Thunderbird och OpenOffice. Det finns mediaspelare, pdf-läsare, antivirusprogram med mera. Man kan komplettera sitt kontor från en lång lista med program. Om man har ett litet minne kan man installera en bantad version med AbiWord istället för OpenOffice.

Programlistan från Portable Apps. Ett komplett kontor tar drygt 350MB

Man laddar ner ett installationsprogram härifrån. Det installerar man på ett USB-minne. Programmet är för Windows. Om man kör Linux installerar man via Wine. USB-minnet kan man sedan plugga in på vilken dator som helst, oberoende av operativsystem. Därefter är det bara att starta PortableApps. Programmen är litet långsammare än vanligt, men fungerar alldeles utmärkt.

Det finns många fördelar med PoertableApps. När man surfar lämnas inga spår på den dator man använder. All historik finns på USB-minnet. Det kan vara viktigt när man är ute och reser och gör bankärenden. Samma sak gäller dokument man arbetar med. Om man sparar sina filer på USB-minnet finns det inga spår på datorn.

Man kan spara filer på USB-minnet eller hämta filer från webbtjänster som DropBox. Man kan därmed alltid arbeta i sina egna filformat som ODF i OpenOffice. Man behöver aldrig konvertera filer till MS Office då man arbetar på en lånedator.

När man gjort en presentation i Impress kan man köra den från USB-minnet om man inte har tillgång till egen dator. Man behöver inte konvertera till PowerPoint. Enligt egen erfarenhet kan detta ställa till med rejäla problem.

Det finns några nackdelar. Programmen är på engelska. I OpenOffice och AbiWord kan man installera svenska ordlista för att få svensk rättstavning. Java ingår inte. Därför fungerar inte en del avancerade funktioner i OOo som en del tillägg som Zotero.

Det är fantastiskt att kunna ha med sig sitt kontor på ett USB-minne. Det är nästan litet för bra att det också är helt gratis!

Läs mer här!

  10 Responses to “PortableApps – Ta med kontoret på ett USB-minne”

 1. Man skulle kunna kombinera portabla appar på Dropbox. Själv använder jag USB-minne med portabla appar på jobbet vid behov. Jag kommer att framöver testa att köra portabel appar i Dropbox.

  • Det går alldeles utmärkt att köra portabla appar direkt i Dropbox, Hans. Man behöver inte installera hela paketet utan bara enstaka program. Jag har kört Firefox i Dropboxen. Då synkroniseras bokmärken, Zotero och tillägg mellan alla ens datorer.

 2. Trevligt att du också använder Dropbox. Det finns också till Linux vilket är en stor fördel. Såg nyss att du har skrivit om Zotero och Dropbox.
  Dropbox har inneburit nya möjligheter. Plötsligt kan jag börja använda andra program som vanligt men och att filer som jag använder synkroniseras direkt. Därmed slipper jag dubletter. Jag brukar använda Evernote som anteckningsprogram som är oerhört praktiskt. Men med Dropbox kan jag ju använda Atlantis till att göra anteckningar med punktform, innehållsförteckning osv. Detsamma kan man göra med Writer. Skapa bokmärken på rubriker osv, alltså ToDo – ” Att göra lista”.

  • Jag använder Dropbox dagligen. Jag har alla texter jag arbetar på i Dropboxen. Då kan jag komma åt dem på alla datorer. Filerna synkroniseras och är alltid aktuella. Jag har delade mappar med andra som jag samarbetar med i projekt. Då har alla tillgång till de senaste dokumenten. Dessutom är Dropbox är ett enkelt sätt att göra en säkerhetskopia om man inte orkar eller har tid att göra på annat sätt. Dropbox är nog ett av de smartaste program jag sett de senaste åren!

 3. Har använt PortableApps under något år, och kan inte mer än hålla med om att det är ett förträffligt sätt att få med sig ALLT. Dessutom finns ett utmärkt program för att backa upp hela stickan på hemdatorn, bärbar disk osv. På det sättet blir man aldrig av med adresser, mail, favoriter osv., även om stickan går sönder eller om man tappar den. Synd bara att applikationen inte finns för Linux, det går visserligen att köra den i Wine, men inte allt och inte lika smidigt som i Win. Men 9,7 av 10 möjliga får den av mig.

  • Du har rätt i att det är bökigare att köra PortableApps med Wine i Linux, Petr. Jag kör mest Linux själv. Jag ser PortableApps som ett sätt att kunna köra mina vanliga program och använda filer utan att behöva konvertera då jag lånar en dator med Windows. Jag kör ju mest OpenOffice och då är PortableApps väldigt bra att ha med sig.
   Bra att du påtalar backupmöjligheten!

 4. Det där ser väldigt användbart ut, att ha med sig hela kontoret på ett usbminne och kunna använda det när som helst. Är det inga andra nackdelar förutom något segare program?

  • Det finns några små nackdelar. Programmen är något nedbantade jämfört med fullversionerna. Man har tagit bort eller skrivit om saker som installeras i registret i Windows. Det kan därmed finnas funktioner som inte fungerar som de ska. I OOo har jag inte fått igång Java. Det gör att en del användbara tillägg inte fungerar. Grundprogrammet flyter dock på som det ska. När väl programmen laddats i datorns RAM-minne märker man knappt att de körs från USB-minne. De går oftast i stort sett lika snabbt som om de varit installerade på hårddisk.
   En nackdel är att PortableApps inte är översatt till svenska. Man kan ju installera svenska ordlistor och få svensk rättstavning. Engelska menyer kan ju dock upplevas som hämmande.
   Sedan är det bara fördelar. Tanken är väl att man ska ha med sig USB-minnet då man reser eller sitter vid andra datorer. Man har ju allt man behöver för seriöst arbete. Som primär ”arbetsstation” kanske det blir litet slött och begränsat.

 5. installerarar portableapps.com – ombeds att välja program – vill bara Open Office portable 180 mgb och får reda på att jag inte har tillräckligt space på ett usb minne där jag har minst 600 mgb ledigt???

Kommentera

%d bloggare gillar detta: