feb 182010
 

Flattr this!

Bilder med transparent bakgrund kan användas till exempel för bildmanipulering eller logotyper. De går utmärkt att göra i OOo Draw. Problemet är att OOo förutsätter att alla filer ska skrivas ut på ett vitt papper. Därför är alltid bakgrunden vit. Detta kan man komma runt genom att exportera bilden man gjort i Draw som GIF.

Då du fixat en bild i OOo Draw du vill använda med genomskinlig bakgrund gör du så här.

Denna enkla, men snygga, bild gjord i Draw, vill jag ha med transparent bakgrund.

1. Välj Arkiv – Exportera…

I dialogrutan som kommer upp väljer du filformatet GIF, var du vill spara filen och vad du vill kalla den. Klicka på Spara.

Välj GIF som filformat vid 1, Var du vill spara vid 2 och vad du vill kalla filen vid 3.

2. En ny dialogruta öppnas. I den ska du se till att alternativet Spara transparent är förbockat. Klicka på OK. Filen sparas med transparent bakgrund som GIF.

Se till att Spara transparent är ibockat.

Nu kan du fortsätta använda bilden i till exempel Draw eller GIMP. Om du skulle behöva bilden i annat format än GIF kan du öppna och spara om den i till exempel GIMP till PNG eller annat format som hanterar genomskinlig bakgrund.

Här har jag lagt den sparade GIF bilden med en annan bild som bakgrund i GIMP.

  2 Responses to “Spara bilder med transparent bakgrund i OpenOffice Draw”

  1. Konstigt att dom inte har spara PNG med transparent bakgrund

    • Jag blev också litet överraskad över detta när jag skrev guiden, Conny. PNG stödjer transparenta bakgrunder. Jag antar att man får vara glad för det lilla…

      Tillägg: När jag fått fundera ett tag kom jag på några andra synpunkter. Draw är designat för att stödja Writer och Impress. Det är inte riktigt designat för avancerad självständig bildbehandling, även om det ofta fungerar bra där med. OOo kretsar runt filformatet ODF. Jag tror detta är bakgrunden till att Draw saknar stöd för en del andra filformat.
      Om man vill ha ett avancerat fristående, fritt och gratis vektorbaserat bildbearbetningsprogram, kan man ta sig en titt på Inkscape: http://www.inkscape.org/

Kommentera

%d bloggare gillar detta: