feb 252010
 

Flattr this!

Det finns två olika sätt att anteckna i Zotero.

1. Man kan lägga till en anteckning som en huvudpost genom att klicka på knappen New Note – Add standalone Note på verktygsraden. Anteckningen blir en huvudpost i referenslistan. Fördelarna med detta är att man kan hänvisa till sina anteckningar i Writer eller Word. Anteckningen kan också bearbetas vidare och integreras i andra poster.

Genom att klicka på anteckningslappen i verktygsraden kan man skapa nya anteckningar i Zotero

2. Man kan lägga till anteckningar som underposter till existerande poster. Antingen gör man detta genom att markera posten man vill foga en anteckning till, välja New Note – Add child attachment eller högerklicka på posten och välja Lägg till anteckning. Här finns oändliga möjligheter.

Jag har till exempel börjat föra in innehåll från gamla brev och andra originaldokument i Zotero. Varje årtal i en brevväxling är en huvudpost med brevskrivaren som författare. Varje brev blir en anteckning. I anteckningarna för jag in intressanta partier jag skrivit av. dessa kan jag sedan enkelt kopiera till Writer. Jag kan också foga mina fotografier av breven till huvudposten. Då kan jag snabbt kontrollera originalet om det blir någon tveksamhet.

Riksantikvarie Bror Emil Hildebrands brev till professor Sven Nilsson 1838. Varje anteckning innehåller avskrivna delar av ett brev. IMG filen länkar till ett digitalt fotografi av ett av breven.

Anteckningen kan man koppla loss från Zotero/Firefox genom att klicka på Redigera i ett separat fönster.

Man kan redigera anteckningarna i egna fönster. Praktiskt om man skriver in text från andra filer.

Detta är mycket praktiskt om man till exempel håller på att skriva av text från ett digitalt fotografi i datorn, en webbsida eller vill skriva ett längre stycke text och ha anteckningsfönstret maximerat.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: