feb 282010
 

Flattr this!

Att numrera sidor i OOo Writer kan synas vara en djungel. Som alltid i OOo finns det flera nivåer och massor med inställningar man kan göra för att anpassa dokument precis som man vill ha dem. Grunden är som med hela OpenOffice att man förstår några grundläggande regler och vad som styr vad.

Grunder:

 • Sidnummer sätts i fält som måste placeras i antingen sidhuvud eller sidfötter.
 • Sidhuvud och sidfötter utformas i Sidformatmallar.

Infoga sidnummer så här:

1. Dubbelklicka på Sidformatsnamnet längst ner på sidan.

Längst ner på arbetsytan anger Writer vilken Sidformatmall man använder. I det här fallet heter den Standard. Dubbelklicka på namnet för att justera inställningar.

2. Gå till fliken för Sidhuvud eller Sidfot. Bocka för: Sidhuvud/Sidfot på. Klicka på OK.

På flikarna Sidhuvud/Sidfot lägger man till och ställer in hur man vill att Sidhuvud/Sidfot ska se ut. Sidhuvud/Sidfot På lägger till Sidhuvud/Sidfot. Sidhuvud/Sidfot är förutsättningen för att kunna infoga sidnummer.

3. Sätt markören inuti den skapade sidfoten/sidhuvudet. Välj: Infoga – Fältkommando Sidnummer.

Klart!

Nu finns det mängder med inställningar. Några tips:

 • Ett bra tillägg för att förenkla sidnumrering är Pagination. Då får man ett nytt alternativ, Sidnummer i menyn Infoga. Där kan man sköta flera grundinställningar.

Tillägget Pagination samlar de vanligaste inställningarna för sidnumrering i en dialogruta i menyn Infoga. Pagination är ett av de tillägg jag alltid installerar.

 • Om du inte vill ha sidnummer på första sidan i ett dokument måste du välja en annan Sidformatmall för den. Man kan utgå från den befintliga mallen Första sidan. Man kan göra grundinställningen för detta från Pagination.
 • I sidhuvuden och sidfötter finns förinställda lägen för vänsterställd, centrerad och högerställd text. Genom att tabulera ställer man in var man vill ha sidnumret. Pagination kan sköta detta.
 • Om man vill variera vänster/högerställt sidnummer alltefter vänster/högersidor, avmarkerar man alternativet Samma innehåll till höger/vänster på fliken för sidhuvud/sidfot.
 • Om man dubbelklickar på sidnumret kan man variera många saker. Man kan till exempel välja att numrera med i, ii, iii osv, eller använda andra numreringsmetoder. Detta kan man även delvis göra från Paginations dialogruta.
 • Om man vill börja på ett annat sidnummer än 1, går man först igenom stegen ovan. Därefter högerklickar man i allra första textstycket, väljer Stycke: Fliken Textflöde. Där bockar man för Infoga och Med Sidformatmall. Längst till höger anger man det sidnummer man vill dokumentet ska börja med. OBS! Välj ett udda nummer! OOo förutsätter att alla dokument börjar på en högersida och har ett udda sidnummer. Detta kan man knappast komma runt. Väljer man ett jämnt sidnummer skjuter därför Writer in en extra tom sida som man säkert inte vill ha. Pagination kan även sköta en del av dessa inställningar.

Under inställningarna för Stycke kan man starta sidnumreringen från annat sidnummer än 1. Här startar jag på sidan 23. Man ska alltid börja med ett udda sidnummer.

  11 Responses to “Sidnummer i Writer”

 1. TACK!!! för det här inlägget! Made my day! 🙂 Har skrivit uppsats i tio veckor och att lyckas med sidnumreringen av den var ju svårast av allt. Lysande att du skrivit om det – och om den svenska versionen på OpenOffice. Tackar!!

 2. Du ska inte påstå att Open Office sidnumrering fungerar bra. Det är dkil. Jag vet precis vilka regler man ska följa och var man ska klicka. I flera år hade det fungerat för mig. Men sedan de uppgraderade programm til Open Office 3.3 så slutade det at fungera för mig. När jag har klickat på sidfot och standard och Fältkommando och Sidnumrering, då står det just ordet ”Sidnumrering” på sidan, inte några siffror. Om jag suddar bort ordet ”Sidnummer” och sätter in siffran för sidan, då står exakta samma siffra på varenda sida. Jag har får nästan magsår av Open Office. I en annan blogg har jag sett en kommentar från en tjej som får exakt samma problem som jag. Det är alltså inte att jag inbillar mig något. Jag har verkligen försökt att finna en lösning, men det går inte. Det äer programmet som är dåligt.

  • Sidnumreringen i OOo är klumpig, annars hade jag inte behövt skriva en blogg om hur man gör.
   De problem du haft har jag dock inte råkat ut för och jag har filer som hängt med sedan OOo 2.X tiden.
   Det hade varit intressant att se en sådan fil. Om du vill kan du kontakta mig i menyn och skicka en liten fil som attachment. Byt ut texten och gör filen så liten som möjligt.

   Testa förresten med att klicka CTRL+F9 eller Visa -> Fältnamn och växla mellan och se vad som händer.

 3. Jag har samma problem. Men mitt program är på franska. Så det står ”numéro de page” i hörnet. Ingen större nytta av det. Och det är ju fan att man ska ha problem med sidnumreringen när resten är löst!

 4. Så här kan man få in sidnummer, om man har samma problem som jag haft under kvällen. Gå in under verktyg, sedan ”options” eller vad det nu kan kallas i den svenska versionen (min är som sagt på franska). Välj då OpenOffice.org Writer; underrubrik visa. Där finns det 5 boxar längst ned till vänster. Jag klickade ur alla (det kanske skulle varit en, ett par eller så, men det fungerade ju!) Sedan infoga, fältkommando, sidnummer med markören i sidfoten.

  Jag är verkligen ingen datakille, men hoppas att jag med mitt funderande lyckats hjälpa någon! Så slipper ni kasta bort en kväll på att infoga sidnummer!!!

  • Som jag skriver i inlägget är det inte helt intuitivt att sätta in sidnummer i OOo. Det bästa är, som jag skriver, att installera tillägget Pagination. Då blir det betydligt enklare. LibreOffice har också förenklat hur man sätter ut sidnummer och det kan vara ett skäl för att gå över till LibO från OOo.

 5. Hur gör jag som jobbar i Macmiljö? Kan det verkligen vara på samma sätt?

  • OOo ska i princip fungera likadant oavsett plattform. Eftersom jag inte har MAC vet jag inte om det finns några specialare där. Det är väl bara att prova så märker du om det fungerar!

 6. Hej!
  Jag har samma typ av problem, att texten ”Sidnummer” visas istället för själva siffran. Jag har Pagination installerad och det blir samma effekt av att använda det. Mycket märkligt.
  /Cecilia

 7. …fortsatte att läsa och testade lösningsförslaget som skrevs om nedan och jag bannar mig att jag inte testade att ta Förhandsgranska för då hade jag förstått. Med rutan att visa Fältnamn bockad så visar den just det i redigeringsläget, istället för själva siffran. Skriver man ut eller tar förhandsgranska så visas istället siffran.
  Om man tar bort bocken så visas siffran även i redigeringsläget.
  Sorry to have bothered you.
  /C

Kommentera

%d bloggare gillar detta: