mar 092010
 

Flattr this!

Jag råkade läsa en dikt av Esaias Tegnér (1782-1846) från 1810-talet. Den är mindre känd än storverk som Frithiofs Saga och Mjältsjukan. När man väl har fått den i huvudet är det dock nästan omöjligt att få bort den.

Fosforister

Pling, Plingeli, Plang!

Kling, Klingeli, Klang!

Stämmor af silfver, hufvu’n af bly,

svaga hjärnor, bleknad hy.

Esaias Tegnér en mästare på att använda svenska språket, men inte alltid så snäll...

Dikten behöver nog kommenteras. Fosforister var de svenska romantikerna. De fanns mest i Uppsala. De gav ut en tidning som hette Phosphoros. Därför kallades de Fosforister. Namnet syftar på morgonrodnaden. Man såg sig som stora kulturrevoltörer som skulle få en ny dag att gry över den förstockade svenska kulturen. Fosforisternas store ledare var Per Daniel Amadeus Atterbom (1790-1855). Han var känd hypokondriker. Det är säkert han som åsyftas med bleknad hy (och förvisso med svaga hjärnor). Som romantiker skulle man må litet dåligt. Man skulle gärna ha TBC och dö ung. Det hörde till.

Tegnér var Lundensare och gav inte mycket för romantiker från Uppsala. Han och Atterbom smädade varandra friskt.

Vad kan vi lära av den store Tegnér?

Experimentera med språket. Tänk och skriv på nya sätt. Språket tål att utforskas. Läs högt. Tegnérs dikt blir riktigt bra först när man läser den högt. Då känner man rytmen. Numera läser vi nästan alltid tyst. Vi har förlorat en dimension i språket. Det vackra kommer ofta fram först då man läser högt.

Utnyttjar man språket kan en smädedikt slå an ännu efter tvåhundra år!

  4 Responses to “Pling Plingeli Plang!”

 1. Där har kanske den gode Tegnér en annan, och enligt min mening, ännu större skald och hans verk i bakhuvudet, nämligen Carl Mikael Bellman och hans Fredmans epistel nr 45, ”Till fader Mollberg rörande hans harpa, och tillika ett slags ad notitiam, att Mollberg led oskyldigt på krogen Rostock”, som börjar ”Tjänare, Mollberg, hur är fatt?”
  Bellman bör man dock avnjuta till musik. Ofattbart bra!

  • Naturligtvis kände Tegnér till Bellman.
   Även flera av Tegnérs dikter ska sjungas. Det finns till och med noter till dem.
   Vad som kanske inte är så känt är att Selma Lagerlöf (som var släkt med Tegnér), under en period arbetade på att omarbeta Frithiofs Saga till operalibretto. Det var nog tur att det aldrig blev klart. Det hade blivit en fruktansvärd Wagnerpastisch…

 2. Hej jag skulle vilja dig en sak eftersom du verkar veta så mycket om tegner.
  Jag ska nämligen ha en redovisning om Esaias tegner och det skulle vara till stor hjälp om du skulle kunna svara på mina följande frågor.
  1. Vad är det som gör Tegner så viktig för oss läsare?
  2.Vad ger , läs vi oss av tegner?
  skulle vara jätte snällt om du svara

  • Jag är ingen Tegnérexpert. Jag har stött på honom för att jag sysslat med några av hans vänner som Jacob Adlerbeth och Magnus Bruzelius. Adlerbeth var Götiska förbundets ledare och en riktig forndåre. Magnus Bruzelius forskade också om forntiden och var den som kom på att det funnits en stenålder. När Tegnér och Adlerbeth träffades söp de tills de nästan dog, så roligt hade de tillsammans.

   Varför är Tegnér viktig? Han är nog en av dem som hanterat svenska språket bäst genom alla tider. Idag är det litet omodernt att läsa dikter och det är svårt att förstå hur populär Tegnér har varit. Man kan läsa hans brev istället. Tegnér var en riktig humörmänniska (och litet galen). Han kan i ett och samma brev växla från att vara arg till jätteglad, ledsen och lycklig. Språket följer med och man riktigt känner hur han växlat humör medan han skrivit.

   Tegnér är en av de roligaste författare som finns. Han skrev fantastiska idédikter som Svea, som är djupaste filosofi och Det Eviga om hur den starke formar världen med sitt svärd, men förlorar ändå och trams som Plingeliplang! Fritiofs saga är så nära ett Nationalepos vi har i Sverige, litet som Iliaden och Odysséen.

   När man läser om Tegnérs liv förstår man vilken spellevink han var. Han var professor och biskop, men spelade bort sina pengar, söp för mycket och jagade fruntimmer så att det blev skandal.

   Vad kan man lära sig av Tegnér? Det får du fråga din lärare om. Jag tycker det är roligt att läsa honom. Någon som kan beskriva kungens (Karl XIV Johans) krig först som en fornnordisk saga:

   Den slagtning är slagen,
   och fritt är vårt land.
   I blod ligger dagen
   vid himmelens rand.
   De fallne nerträda
   till Asarnas hof;
   och Barderne quädade
   bleknades lof.

   och sedan beskriver kungen själv som Jesus:

   En Gud ser jag komma
   med kransade hår;
   det vexer en blomma
   i hvarje hans spår.
   Han lyfter de fria
   i faderlig famn;
   gör svärdet till lia,
   och Frid är hans namn.

   i samma dikt (Svea) måste ha en skruv lös samtidigt som han skriver underbart.

   Ett tips när du läser dikter är att läsa, eller sjunga, högt. Då känner du hur författaren menat. Många av Tegnérs dikter är menade att sjungas och man hittar lätt melodin om man läser högt. Gör det så kommer du att tycka om Esaias Tegnér!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: