apr 142010
 

Flattr this!

Detta inlägg är tänkt för nya användare av OpenOffice. En liten introduktion till OOo finns här. Jag visar inställningar man bör ändra från start, eller inställningar som många upplever som störande. Jag har nog skrivit om det mesta redan på bloggen, men de skadar inte att ta upp dem igen. Alla inställningarna finns under menyn Verktyg – Alternativ. Där finns många av de viktigaste inställningarna i OpenOffice samlade i den mastiga dialogrutan man får upp. Jag vill poängtera att hur man ställer in OpenOffice är individuellt och en vanesak. Det finns mycket goda inställningsmöjligheter för den som vill skräddarsy OOo. Jag vill poängtera att man man som ny användare absolut inte behöver pilla särskilt mycket. De flesta inställningar är bra som de är. Jag plöjer listan uppifrån och ner. Jag hoppar över de dialogrutor jag inte brukar ändra något i.

Användardata: Fyll i uppgifterna! Då hittar OOo dem när de behövs, till exempel när du skriver ett brev. Det sparar mycket tid. OOo behöver ibland ett användarnamn för att vissa funktioner ska fungera som de är tänkta.

Allmänt: Jag bockar alltid av Help agent. Help agent är som gemet i gamla versioner av MS Office.

Help agenten - mest i vägen om ni frågar mig.

Det ploppar upp då man gör saker som OOo tycker är fel. Det är irriterande. Som nybörjare kanske man har nytta av det en stund. Snart är det mest i vägen. Behöver man hjälp i OOo kan man trycka på F1 eller SHIFT+F1. Då får man mer info om det man för muspekaren över. Dessa saker finns även under menyn Hjälp.

OpenOffice.org

Arbetsminne: Har du en någorlunda ny dator bör du utöka det minne OOo disponerar. Då flyter programmet bättre med stora dokument. Grundvärdena är nära minimigränsen. Jag ställer in fönstret som på bilden. Dessutom bör du minska antalet ångra steg. Det kräver mycket minne och kan blockera andra funktioner. Behöver någon ångra 100 steg?

Om man tilldelar OOo mer minne flyter programmet bättre

Visa: Om du använder Go-oo eller OOo från en Linuxdistribution kan du ändra ikonstorleken i verktygsraderna till liten. De flesta vill nog ha små ikoner.

Utseende: Här lägger jag alltid till en litet muntrare Bakgrund för tillämpning. Om man ska sitta och arbeta en hel dag med OpenOfficegrått som bakgrund blir i alla fall jag deprimerad. Någon av SUN:s blå nyanser tycker jag fungerar bra. Valet är ditt!

Man har stora möjligheter att ändra färger på arbetsytan i OOo

Läs in/Spara

Allmänt: En viktig inställning! Kryssa i rutan Skapa alltid en säkerhetskopia. OOo skapar då automatiskt en säkerhetskopia i din användarmapp. Då har du störst chans att rädda arbete om dator eller OOo kraschar. Tiden kan stå kvar på 15 minuter eller kortas ner om du är paranoid. Det kan dock bli störande om OOo automatsparar ofta. skärmvyn flyttas till insättningspunkten, vilket kan innebära att dokumentet ”rycker till”.

Man bör sätta igång OOo:s inbyggda automatiska sparande av dokument. Då har man störst chans att rädda filer om dator eller program kraschar

Du bör i samma dialogruta se till att dokument som standard sparas i OOo:s standardformat ODF. Om något skulle bli fel med en fil finns det störst möjlighet att rädda innehållet så. Om man behöver skicka en fil i till exempel MS Office format, är det bättre att spara en kopia av dokumentet och skicka den. ODF ska vara inställt från start. Jag avråder från att ändra på det.

Openoffice.org Writer

Tabell: Jag bockar alltid av Taligenkänning. Då blir jag inte överraskad då Writer ändrar siffror i en tabell till datum. Om man arbetar mycket med tabeller med datum eller andra standardiserade siffervärden kan man ha nytta av funktionen.

Jag tycker det är irriterande om Writer ändrar siffror i en tabell till datum. Allt kan bli fel. Därför stänger jag av funktionen Taligenkänning

Detta är inställningarna under Verktyg – Alternativ jag alltid ändrar. Beroende på hur man jobbar kan man behöva ändra fler inställningar. Det är bara att pröva sig fram tills man hittar rätt!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: