maj 022010
 

Flattr this!

Ibland kan det hända att man redan har lagt ner en massa jobb på att skriva in ett register i Calc. Var med om detta själv och så här ser mitt register ut i Calc:

Detta är ett register över bouppteckningar som jag har till min släktforskning. Dessa skulle jag vilja föra över till Base-delen för att jobba vidare där istället. Notera att på första raden står det Död, Förnamn, Efternamn osv. Detta motsvarar fältnamnen så har man inte en rad som liknar fältnamn så infoga en rad längst upp i bladet och skriv in passande namn som fältnamn i den nya tabellen.

Nu ska vi markera alla poster som vi vill ha med i den nya tabellen. För min del handlar det om att markera från post 1 till 3579. Notera här att det inte går att markera självaste kolumnena A till F. Testade detta själv och programmet hängde sig efter ett tag. Lättaste sättet är att markera A1 och sen gå längst ner till sista posten och hålla nere shift-knappen på tangentbordet och trycka på sista postens sista kolumn som innehåller data, i mitt fall F3579. Sen kan man högerklicka och välja kopiera eller ctrl+c om man föredrar den varianten.

Öppna sen OOo Base och välj antingen ny databas eller öppna befintlig beroende på vad man föredrar. Inom det område jag markerat högerklickar man och väljer klistra in:

Välj sedan ett passande namn på vad tabellen ska heta och bocka i nedersta rutan för att skapa en primärnyckel.

Tryck ”nästa”.

Nu väljer man vilka fält som ska vara med. Fälten som ska vara med ska flyttas till höger via pilarna i mitten.

Tryck sen ”nästa”.

Nu ska man välja fälttyp på dom olika fältnamnen precis som när vi skapade vår första tabell. Notera att ett fält har tillkommit som heter ID och har en nyckel till vänster om sig. Dessutom är fälttypen ”integer” på ID. Vill man så kan man ändra fälttypen för respektive fältnamn.

Alla fältnamn i nuläget har fälttypen ”Text[VarChar]” som innebär att man kan skriva in 255 tecken maximalt, dessutom är detta standard. Vill man så kan man ändra detta till något mer passande. Skulle kunna tänka mig att 20 tecken verkar mer rimligt på dom flesta fältnamnen i detta fallet och det är bara att ändra under ”Längd”.

När allt är ändrat så tryck på ”Färdigställ”.

Nu har vi fått upp en tabell som innehåller samma data som när vi hade det i Calc. En sak till behöver dock göras och det är att göra så att nyckeln ID uppdateras automatiskt med nytt nummer när man knappar in en ny post. Detta gör vi genom att högerklicka på tabellen och välja ”redigera”. Där markerar vi ”ID” och väljer ”Autovärde Ja”

  5 Responses to “Konvertera en OOo Calc-tabell till OOo Base”

 1. Hej, bra blogg!

  Intressant det här med databaser, men det är inte därför jag är här…

  Jag håller på lite med släktforskning (har precis börjat) och försöker komma på ett bra sätt att dokumentera det hela. Har använt programmet Gramps lite men det är krångligt i överkant. Har du nått bra tipps på problemet eller är det enklaste (och mest portabla) att göra en Calc-lista som du gjort?

  Det är ju ett par problem som Calc inte är så bra på. T.ex. kopplingen mellan poster (individer) och att knyta bilder till en post (individ). Jag får nog piratkopiera ditt Base-upplägg…

  /Johan

 2. Släktforskningsprogram har väldigt avancerade databasfunktioner så det är nog ingen större idé att ödsla tid på att försöka skapa ett, åtminstone inte tills man är riktigt varm i kläderna.
  När det gäller fria program så är Gramps trots allt bäst och jag tycker att du ska försöka ge det en chans. Man kommer på nya saker hela tiden när man testar.

 3. Ok, då får jag fortsätta med det. Alltid bra med åsikter från andra, ibland är man på rätt spår trots att det är bökigt 🙂

 4. Vore tacksam få vidare info

 5. Hej, Carl-Gustaf!

  Vet inte vad du menar med info men jag bloggar flitigt om Base för att få till en bra dokumentation över programmet, något som inte finns på svenska i nuläget.
  Dessa bloggar har jag hittills hunnit med:

  http://ubuntu-se.org/wiki/Program/OpenOffice.org_Base

  Det kommer mer bloggar efter hand och håller dessutom på att bearbeta en dokumentation baserat på blogginläggen i pdf-form som ska vara fritt att ladda ner.

  Hälsningar:
  Kristian (alias ZX Spectrum)

Kommentera

%d bloggare gillar detta: