maj 032010
 

Flattr this!

Jag tänkte visa hur man gör ett enkelt formulär och som grund till detta använder jag filmdatabasen jag visade här:

Skapa den första tabellen i OOo Base

Själv la jag databasen under Dokument i hemmappen där jag döpte den till ”Filmdatabas.odb”. Det är bara att dubbelklicka på den via någon filbläddrare så startas databasen automatiskt.

Nu väljer vi istället att göra ett formulär baserat på tabellen vi gjorde. Se därför till att det finns en tabell tillgänglig innan:

Därefter markerar man ”Formulär” till vänster och får då upp dessa alternativ:

Välj ”Skapa formulär med hjälp av guiden”.

I följande fönster får man frågan vilken tabell och vilka fält som ska användas. Eftersom jag valde att tabellen skulle heta ”Filmer” och jag inte har någon annan tabell så finns det inga valmöjligheter här. Däremot kan jag ställa mig frågan vilka av fälten ID, Namn, Regissör och Beskrivning som ska användas.

Om ni kom ihåg så var ID en nyckel som vi satte till autovärde för att den skulle bli unik med början 0,1,2 osv. Eftersom man inte kan skriva in i denna så finns det ingen anledning att ha med den i formuläret heller. Vi väljer således att flytta över Namn, Regissör och Beskrivning till högersidan via pilarna i mitten.

Tryck sen på ”Nästa” för att komma till punkt två.

Eftersom vi bara har en tabell tillgänglig så kan vi inte göra något med underformulär, dessutom försvinner även möjligheten till att påverka punkt 3-4 utan här trycker vi på ”Nästa” och kommer då fram till punkt 5 som är ”Placera kontroller”.

Här finns fyra alternativ hur ”huvudformuläret” ska se ut, alltså vårt formulär. Testa att tryck på dessa och kolla hur utseendet blir på bakomvarande fönster.

När utseendet är till belåtenhet så tryck ”Nästa” (notera att detta är ett enkelt formulär och att man kan göra betydligt mer åt det visuella senare om man skulle vilja).

Punkt 6 ser bra ut som den är. Det är mest frågor om data får ändras m.m.  utan vi trycker ”nästa för att komma till punkt 7.

Här kan man ändra färgen på bakgrunden om man vill. Den beige färgen kanske inte uppskattas av alla utan man har ett antal färger att välja mellan. Dessutom hur man vill ha ”fältinramningen”. Även här ser man direkt hur resultatet blir i underliggande fönster. Tryck ”nästa” när allt är klart.

I punkt 8 får man frågan vad formuläret ska heta och dessutom om man vill arbeta eller modifiera formuläret. Skriv in ett passande namn på formuläret så det framgår tydligt vad formuläret gör. Jag väljer namnet ”Filmformulär” som duger för mig. Välj sen ”Modifiera formuläret” och tryck ”Färdigställ”.

Nu har vi följande fönster framme:

Jag har markerat en knapp som är väldigt användbar. Den anger om fönstret är i modifieringsläge eller arbetsläge.

Modifieringsläge: Om man vill flytta kontroller eller lägga till någon egen design.

Arbetsläge: Helt enkelt att knappa in data i tabellen.

När man väljer arbetsläge så förstår man varför fältet ID inte ska vara med i formuläret utan förpassas i bakgrunden.

Kommer ta upp mer om att arbeta med design i formulär vid senare tillfälle.

Stäng nu formuläret med krysset uppe till höger, har man ändrat något i formuläret så fås frågan om man ska spara ändringarna.

Nu har det tillkommit ett formulär i följande fönster:

Dubbelklickar man på formuläret så kommer man i arbetsläget. Högerklickar man på den och väljer ”redigera” så kommer man i modifieringsläget.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: