maj 142010
 

Flattr this!

Nu finns ett nytt väldigt användbart och roligt tillägg för Zotero. Zotero Maps. Det kombinerar referenshanteraren Zotero med kartprogrammet Openstreetmaps. Då man har installerat tillägget skapar man kartor på menyn Åtgärder i Zotero. Man kan göra avancerade urval med sökningar i olika fält, anteckningar och bifogade filer. Urvalen kan kombineras. På så sätt kan man visualisera sitt referensbibliotek geografiskt. Ett smart sätt att använda Zotero Maps är att ge etiketter, tags, med geografiska namn åt poster. På så sätt kan man snabbt visualisera vilken litteratur man har i sin databas om en viss del av världen.

Här har jag sökt efter geografiska namn i titlar. Kartorna har klickbara flaggor som länkar till posterna i referensdatabasen. Man kan även zooma in på kartan.

En nackdel jag upptäckt är att tillägget ännu så länge bara klarar av att söka igenom 100 poster. Har man, som jag, några tusen poster i referensdatabasen, får man skapa underbibliotek för effektiva sökningar.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: