jun 032010
 

Flattr this!

Under sista veckan har jag testat ett program med det osannolika namnet Kabikaboo. Jag vet inte riktigt hur jag ska klassificera det eller beskriva det. I grunden är det ett stödprogram för författare. Man kan hålla ordning på handling, karaktärer och platser man använder i en text. Framför allt rör detta skönlitterära texter. Man gör det i trådade anteckningar. Man kan fritt lägga till och ta bort anteckningar och bygga avancerade träd med relationer som stöd för intrig och handling. Anteckningarna syns i flikar. Parallellt med detta arbetar man på texten i en hyfsat bra ordbehandlare. Det finns svensk rättstavning och en del andra funktioner. Detta trots att programmet inte är översatt till svenska. Kabikaboo kan inte mäta sig med Writer eller andra tunga ordbehandlingsprogram, men har tillräckligt med verktyg för enkel ordbehandling. Avsikten är att man ska skriva sin text med hjälp av stödfunktionerna. Formatera och putsa texten gör man efteråt i andra program.

På startskärmen är det uppenbart att Kabikaboo är avsett för författare. Tänk vad Shakespeare hade kunnat göra med Kabikaboo...

Man kan dock använda Kabikaboo som ett rent anteckningsprogram eller som stöd för projektplanering. De trådade anteckningarna kommer väl till pass. Jag brukar anteckna massor med citat från böcker, artiklar och arkivhandlingar i anteckningsprogram som Tomboy eller Zotero. Kabikaboo är minst lika bra för att hålla reda på anteckningar. Trådvyn gör det möjligt att samla anteckningar på ett smart och överskådligt sätt. Man kan bygga upp sina noteringar i ett forskningsprojekt nästan på samma sätt som en skönlitterär författare håller reda på sina strukturer.

Så här använder jag Kabikaboo. Jag för in uppgifter från arkivhandlingar jag arbetar med inför en artikel. Med Kabikaboo kan jag koppla samman anteckningarna och strukturera arbetet

Kabikaboo är ett udda verktyg som är roligt att arbeta med. Det har en säregen och anpassningsbar struktur som gör det användbart för många områden. Det finns för Linux och Windows. I Linux bör man i första hand installera från sin pakethanterare. Om inte Kabikaboo finns där kan man ladda ner lämpligt paket från projektets hemsida. För Windows laddar man ner och installerar från hemsidan.

Ett tips om man börjar använda Kabikaboo är att se till att man bockar för Autosave (spara automatiskt) och/eller Save on exit (spara vid avslut) på menyn File (Arkiv). Annars måste man se till att spara sina anteckningar manuellt. Det är lät att glömma. Särskilt som andra anteckningsprogram som Tomboy och Zotero har funktionen som standard. Jag gjorde själv det misstaget och förlorade flera anteckningar.

Läs mer här!

  7 Responses to “Kabikaboo – En annorlunda ordbehandlare”

 1. Hej,

  Det ser ut som att det är en helt vanlig outliner, en programkategori som var väldigt populär för några år sedan.

  Läs mer här:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Outliner
  http://www.outliners.com/

  • Hej Fredrik!
   Visst finns det andra program med liknande funktioner som Kabikaboo. De flesta moderna anteckningsprogram har ett eller annat sätt att strukturera anteckningar. Vilket anteckningsprogram man väljer är en smaksak. Kabikaboo har snabbt blivit en liten favorit. Numera jobbar jag ibland mer i anteckningsprogram än i ordbehandlare. Det känns som avancerade anteckningsprogram är mer inriktade på att man ska skriva text snabbt och enkelt medan en del ordbehandlingsprogram är fulla med funktioner man sällan använder. Visst är Kabikaboo en typ av Outliner så jag kanske ligger litet efter!

 2. Precis som Fredrik skriver, är det här ett slags outliner-program. Det finns många sådana riktigt bra inom mac-världen. Tyvärr har jag inte hitttat något motsvarande till Windows. Många riktigt bra skribent- och ordbehandlarprogram finns det en hel del i Mac medan det är bristvara inom Windows-världen vilket är mycket synd. Så jag tycker det var roligt att du skrev om Kabikaboo för det kände jag inte till.

 3. Underbart bra tips, Påvel! 🙂 Jag hade helt missat det här programmet och det visade sig vara precis vad jag behövde. Jag håller på med ett bokprojekt och kabikaboo är ju ett fantastiskt sätt (det passar i alla fall mig) att strukturera arbetet på.

  Det kanske är för att jag jobbar väldigt ostrukturerat och skriver lite här och lite där… Bakgrunden är ju tråkigast att skriva, det är roligare att gå direkt på pudelns kärna på något vis. 🙂

  Återigen, tack!

 4. Jag tackar för kabikabo tipset, precis vad jag behövde.
  Jag vill också passa på att tacka för en väldigt bra och lärorik sida.

  /Rihed

 5. Kabikaboo var fantastisk till min b-uppsats. Jag gillar att det är så enkelt och överskådligt och jag måste säga att det tar bort en hel del press och prestationskrav som jag annars känner från ordbehandlingsprogram.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: