jun 122010
 

Flattr this!

 

Det har utbrutit ett gräl mellan Free Software Foundation och utvecklarna av OpenOffice. FSF kräver att man plockar bort proprietära tillägg från OpenOffices hemsida för tillägg. Detta har inte skett. Då har FSF lanserat en egen hemsida med bara fria tillägg för OpenOffice.

Om detta smått pajasartade utspel kan man ha olika åsikter. Jag anser att man börjar i fel ände. Jag började inte använda OpenOffice för att det var fri programvara utan för att det är ett mycket bra program. Först så småningom förstod jag vilka fördelar som finns med fri programvara och att det är tack vare att OpenOffice är fritt som det är så bra. Jag använder OpenOffice i Windows och Linux. Jag struntar i om ett visst tillägg är fritt eller proprietärt, bara det fungerar och gör det jag vill.

Den som är mer renlärig än jag kan redan idag lusläsa licenser för tillägg eller söka bland tillägg på OOo:s hemsida med till exempel termen ”opensource”. Då slipper man de få proprietära tillägg som finns.

Jag anser att det är upp till var och en vilka tillägg man använder i OpenOffice eller om man installerar det proprietära Java för att OpenOffice ska fungera bättre. Man ska kunna använda OpenOffice hur man vill och till vilka arbetsuppgifter som helst. Man ska inte behöva bekänna sig till någon i det närmaste religiös renlärighetslära.

Det vore bättre att FSF ägnade sig åt att utveckla fria tillägg och marknadsföra OpenOffice istället för att brännmärka de få proprietära tillägg som finns och starta krig med det ledande fria kontorsprogrammet. Dessutom silar man mygg och sväljer elefanter. 96% av alla nedladdningar av OpenOffice sker till proprietära operativsystem som Windows och Mac. I rimlighetens namn borde FSF kräva att dessa versioner slutar utvecklas och att nedladdningar av dessa versioner tills dess sker i en skamvrå. Det är orimligt att tjafsa om några små tillägg med proprietär källkod när OpenOffice kan användas i helt igenom proprietära operativsystem. Att det också hade varit döden för OpenOffice är väl av underordnad betydelse för renlärighetsivrarna.

Ibland går talibaniseringen av fri programvara för långt. Sådana här pajasutspel får alla som använder OpenOffice att se ut som tomtar och fundamentalister!

  3 Responses to “OpenOffice för talibaner”

  1. ”96% av alla nedladdningar av OpenOffice sker till proprietära operativsystem som Windows och Mac. I rimlighetens namn borde FSF kräva att dessa versioner slutar utvecklas och att nedladdningar av dessa versioner tills dess sker i en skamvrå.”

    Bra rutet! :o)

    Så länge det är tydlig vad man får är jag glad och nöjd.

  2. Nja, det är väl så att vi i EU kan använda det men över där kan det ju bli problem. Vill man sedan göra reklam för ett helt fritt system blir det ju svårt om det inte är det. Men jag håller med, även datorn innehåller ofritt material så hur man än vänder sig så är ändan bak :-]

  3. Absolut! Ibland så undrar man om vissa av dessa utspel är till för att dom ska få sina 15 minutes of internetfame? Och ja, jag håller absolut med. Om ett tillägg är proprietär eller inte, bara den fungerar så är det huvudsaken. Det finns säkert viktigare saker för FSF att arbeta med än börja bråka om tillägg.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: