jun 152010
 

Flattr this!

I den nya versionen, 3.2.1, av OpenOffice införde Oracle nya programikoner och andra grafiska förändringar. De visar att Oracle köpt SUN och därmed tagit över OOo. En annan markering är att sparade filer har en ODF logga. Med detta vill man visa att filformatet, ODF är en viktig del av OpenOffice.

Kanske agerade man litet för snabbt. De nya programikonerna har fått omfattande kritik. De nya, vita, ikonerna är svårare att särskilja än de gamla, färgglada, där varje modul hade en egen färg.

De nya programikonerna i OOo 3.2.1 i panelen i Windows 7. Har Oracle sparat in, så att designern bara har den blå färgkritan kvar?

De gamla programikonerna i Windows XP meny. Nog är de snyggare. De olika färgerna gör det lättare att snabbt hitta rätt.

Bara på någon vecka har över 140 röster lagts för att ta bort eller förändra de nya ikonerna i OpenOffices issuetracker. Antingen vill man ha tillbaka de gamla ikonerna, eller göra de nya snyggare, helst med färger som skiljer de olika modulerna åt. Jag håller med kritikerna. De nya ikonerna är ingen lyckad förändring. Jag tycker emellertid att ODF-loggan på filerna är en bra idé som gärna får vara kvar.

Särskilt besvärligt är det i Windows. Där har de grafiska förändringarna ställt till det inte bara med programikonerna, utan även med sparade filer. De nya ikonerna shanghaiar MS Office filer, om man som jag, har ställt in OpenOffice som standardprogram, även om man har MS Office installerat.

Dokumentet till vänster är i Microsofts .docx format, det i mitten i .doc. Båda är skapade i MS Office. Båda har fått en snygg ODF-logga, som onekligen bättrar på utseendet, men som inte är korrekt. Dokumentet till höger är en OpenOffice .odt-fil, äkta ODF. Filen har ingen ODF-logga alls. Mycket underligt... Bilden är tagen i Windows 7.

Filer i .doc och .ooxml format får en snygg ODF-logga, vilket onekligen är en förbättring, men inte med sanningen överensstämmande. Microsofts slutna format har inget med ODF att göra. En användare ska givetvis snabbt och enkelt kunna se vad det är för fil och format. Filer ska vara associerade med rätt program, både visuellt och reellt.

Några gamla filikoner för OOo. Nog är dessa snyggare och mer funktionella än de nya. Olika färger gör det lättare att hitta bland filer. Bilden från Win XP.

På sätt och vis är det litet kul att Microsofts program blir utsatta för denna bugg. Microsoft har ju aldrig backat att tvinga användare att använda lösningar man inte vill ha.

Buggen i Windows bör åtgärdas i nästa version av OOo. Jag hoppas också att man antingen hittar bättre ikoner eller dammar av de gamla!

  11 Responses to “OpenOffices nya ikoner”

 1. Jag håller med dig.
  Detta har jag inte noterat innan. Men jag kör med uteslutande openoffice och jag kan inte annat, än att hålla med dig.

  Det nya är helt miserabelt, enligt min uppfattning.

  Må någon vis, om än blind,
  kunna leda dem upp,
  på vägen,
  igen.

  Leffe

  • Man kan sätta tryck på utvecklarna genom att registrera sig på issuetrackern och rösta på att ikonerna åtgärdas.

 2. nån som när svenska versonen kommer av oo

  • Du kan ladda hem Releacecandidate2, RC2 härifrån: http://download.openoffice.org/all_rc.html#untested-full. Det är den version som blev den skarpa version 3.2.1. Det är exakt samma program som den skarpa versionen. Vad som skiljer den från att bli en skarp svensk version vet jag ärligt talat inte. Kanske en finputsning/godkännande av svenska hjälpfiler eller den svenska anpassningen? Jag har använt den i flera veckor och inte haft några problem med den. Den har fullgott svenskt stöd.

 3. ok tack för hjälpen blir att ladda ned snart

 4. Jag kör Open office på Vista och jag tycker att det ser lite roligt ut nu med det nya ikonerna jag saknar de gamla eftersom de är mycket bättre
  Men jag hoppas att de kommer tillbaka
  Men eftersom jag bara har Open Office som skrivprogram så

  • Ja visst ser de underliga ut! Jag har precis installerat OOo på en Win7 maskin och de gamla ikonerna var mycket bättre.
   Registrera dig på issuetrackern, Ra, och rösta! Det är en av fördelarna med öppen programvara, man kan vara med och påverka. Det verkar som om utvecklarna tagit till sig av kritiken och är öppna för förslag.

 5. Tycker helt klart ”filtyps” ikonerna ser bättre än. Men som sagt, programikonerna är lite väl lika. De skulle tagit bort den blåa ikonen som är lika på alla, och som sagt gjort dem i olika färger.

 6. Jag som inte använder OO.org varje dag utan bara då och då tycker att de ser skitsnygga ut och är lättare att urskilja än de gamla. Så jag tror det bara är räddsla för förändring.

  • Jag kan leva med de nya ikonerna jag också, även om jag tycker de gamla var snyggare och lättare att särskilja. Andra kan det inte. Därför postade jag hur man gör för att få tillbaka de gamla ikonerna. Det är väl delvis en vanesak att byta ikoner. Det jag tycker är bra med de nya är att man betonar filformatet ODF.

 7. Dem nya ikonerna känns mer stilfulla tycker jag!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: