jul 212010
 

Flattr this!

Ibland har man behov av att göra tillfälliga, väl synliga ändringar eller att våldsamt brainstorma över ett dokument. Ett suveränt verktyg för detta är Ardesia. Det är dessutom ett väldigt roligt program!

Ardesia lägger sig som en extra verktygsrad vid kanten av skärmen. Man växlar mellan Ardesia och de program man arbetar med.

Med Ardesia kan man lägga till färggranna markeringar, extra text och figurer. Det är med andra ord ett enkelt ritprogram. Det speciella är att det fungerar tillsammans med andra program, som ett överlägg eller extra ritlager. Det fungerar till och med utan program. Man kan klottra direkt på skrivbordet. Ännu smartare är att man kan visa och dölja sitt klotter. Man kan spara det och till och med spela in det. På så sätt kan man använda Ardesia som ett avancerat instruktionsverktyg tillsammans med ett vanligt dokument.

Ett annat helt suveränt sätt att använda Ardesia på är för att infoga kommentarer, markera eller lägga till saker under en presentation. Ardesia fungerar utmärkt tillsammans med till exempel OpenOffice Impress och ersätter de torftiga inbyggda redskapen när man vill infoga kommentarer eller markera saker.

En liten nackdel är att skrivfunktionen inte har stöd för åäö. Man får skriva svenska ord med ritverktygen.

Här visar jag några av de möjligheter man har att kommentera en bild i en presentation

Ardesia har snabbt blivit mitt favoritprogram när jag vill klottra!

Förutom seriös användning kan man ha obegränsad oseriös nytta av programmet genom att skriva meddelanden till kompisar och arbetskamrater på deras bildskärmar, klottra ner deras viktigaste filer (tyvärr utan att förstöra dem…) och så vidare. Ardesia är en höjdare!

Läs mer här!

Ardesia går att ladda ner härifrån. Det finns för Windows och färdigpaketerat för några Linuxversioner.

Ett litet tips då man installerat Ardesia i Ubuntu Linux är att programmet efter installation inte dök upp i programmenyn för mig. Det är litet jobbigt att starta program från terminalen. Genom att högerklicka på Ubuntukringlan uppe till vänster kan man redigera menyerna. På lämpligt ställe lägger man in ett nytt objekt och skriver in detta i programstartaren:

Sedan finns Ardesia i menyn med ikon och allt!

  2 Responses to “Ardesia – Ett suveränt klotterverktyg!”

  1. […] […]

  2. Ardesia is really exciting used with the wiimote as a cheap whiteboard http://code.google.com/p/ardesia/wiki/CreateWiimoteWhiteboard

Kommentera

%d bloggare gillar detta: