jul 272010
 

Flattr this!

Det finns något som heter makron i OpenOffice.org som är ytterst värdefullt. Dessa kan användas oberoende om man använder Write, Calc, Impress eller Base. Makron används ofta för att automatisera jobb åt en som annars hade varit tidsödande.

Jag kommer  att visa hur makron fungerar i Base. Där kan man bl. a. koppla knappar till funktioner och det är bara fantasin som sätter gränsen för vad som är möjligt. I princip kan man få en självständig applikation av en Base-databas.

OpenOffice.org kör med sin egna Basic som kan liknas vid VisualBasic eller Delphi. Klarar man att programmera till dessa två program så ser man genast likheten. Makron är svåra att skriva och det är en brant inlärningskurva. Jag fick sitta i åtskilliga timmar för att förstå hur makron fungerar i Base. Programmeringen är en annan femma och jag har långt ifrån gett upp detta även om det ibland känns hopplöst. Nästa blogginlägg kommer jag visa hur makron skrivs och var dom skrivs och förhoppningsvis blir en och annan inspirerad.

Just nu håller jag på och bearbetar en bruksanvisning som är baserad på blogginläggen för att man på ett smidigare sätt ska kunna läsa allting i lugn och ro. Makron är den sista delen i Base som jag inte gått igenom i tidigare bloggar. Base delar kommer jag fortsätta att blogga om och det blir mer avancerat ju längre jag kommer och ställer därför högre krav på mig.

Att visa andra hur Base fungerar genom bloggarna är en morot som gör att jag inspireras till nya och mer avancerade blogginlägg och förhoppningen i framtiden är att bruksanvisningen ska bli komplett.


  One Response to “Introduktion till makron i Base”

  1. Bra! Ser fram emot att läsa mer om makron.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: