aug 082010
 

Flattr this!

Nu har Microsoft börjat skeppa sin senaste version av Office, Office 2010 på svenska. Jag laddade hem en testversion från Microsoft för att ta reda på hur pass bra nya Office är. Jag testar bara ordbehandlingsmodulen, Word. En del av testet blir en jämförelse med OpenOffice Writer. Mina intryck: Wow! och: Jaha…

Många tester har tagit fasta på att Office 2010 tar steget ut i molnet. Detta har man kunnat i flera år med GoogleDocs och Zoho. Med PortableApps har jag hela kontoret med mig på ett USB-minne utan att behöva pysa iväg till något moln. Office 2010 är väl delvis gjort för att konkurrera med GoogleDocs. Den svenska nätbaserade versionen av Office är inte tillgänglig än. Det jag är intresserad av är hur pass bra Word är som ordbehandlingsprogram, inte som molntjänst.

Filformat

Jaha… MS genomkuppade ISO-standard, OOXML, har blivit en riktig soppa. Nu finns det oräkneliga varianter. Ingen följer ISO-standarden:

 • MS Office 2007 ”Transitional”
 • MS Office 2010 ”Transitional” men inte samma som Office 2007.
 • OOXML tolkningar från fria program som OpenOffice.org, AbiWord, KWord, Go-oo osv som försöker anpassa sig till junket MS kastar ur sig dag från dag.

”Transitional” kan betyda vad som helst. OOXML-formatet är dött. MS lovade att gå över till ISO-formatet snabbt. Det har man inte gjort. Eftersom ISO-formatet inte stöds i Office 2010 kommer det inte att stödjas förrän tidigast runt 2014 då MS kanske släpper nästa Officeversion. MS-trogna länder som Sverige borde ta tillbaka ISO-certifieringen. Det är uppenbart att Microsoft inte menar allvar med öppenhet och standardisering.

MS har 290 miljoner problem med OOXML-formatet. MS har blivit dömt till patentintrång och ska betala 290 miljoner dollar i skadestånd. Det är väl därför Office 2010 är det dyraste Officepaketet hittills. Patentstrider visar att OOXML-formatet inte alls är öppet.

I Office 2010 stöds ODF version 1.1. Det är inte den senaste varianten som är 1.2. Då man startar programmet första gången möts man av denna varningstext:

Genom att varna för ODF gör sig Microsoft snabbt av med en obehaglig konkurrent samtidigt som man ytligt sett följer konkurrensregler.

Vem vågar spara i ODF? Återigen skjuter Microsoft öppenheten i sank.

Med alla dessa ”Transitional” varianter och avsaknad av stöd för den senaste versionen av ODF, är filer långt från framtidssäkra. Alla egenheter i ”Transitional” varianterna kommer att försvåra för andra program att öppna och arbeta med Officefiler. På så sätt kommer Microsoft att behålla sin dominerande ställning utan att behöva göra så mycket annat.

Stödet för ODF är något bättre än i Office 2007. Office klarar av att öppna alla ODF-filer jag testar. Formateringar bevaras bättre än tidigare. Word envisas dock att öppna textfiler med 10,5 pts brödtext istället för 12.

Installation

Jaha… Som vanligt strular Microsofts produkter. I Windows 7 gick Office att installera, men inte att aktivera. Efter diverse trixande som slutade med avinstallation, gick det inte att installera en andra gång. Ett meddelande sa att jag redan hade Office installerat. Alltså gick testet på min endaste Windowsmaskin i stöpet innan det börjat, god reklam, Microsoft!

Testet fick istället ske i Windows XP i en Virtualbox i Linux. Linux är den bästa garantin för att Microsofts produkter fungerar. Det innebar att grafiska effekter inte kom till sin rätt. Prestanda blir också svår att bedöma.

Microsoft lägger ner större resurser för att se till att ingen tjuvkopierar deras testversioner, än OpenOffice samlade utvecklingsresurser. Det är något som brister…

Design

Wow! MS Office 2010 är ett mycket vackert program. Designen ligger på gränsen till att vara påträngande. Ytligt sett är det Office 2007 med ett fungerande gränssnitt.

En del av förbättringarna beror på att man efterliknat OpenOffice. En sådan detalj är dockningsbara fönster vid sidan av arbetsytan. Möjligheterna är dock mer begränsade.

Klicka för större bild!

Navigeringsfönstret är en bra nyhet. Det syns till vänster på bilden ovan. Man kan på flikar bläddra genom rubriker i dokument, se miniatyrer av sidorna eller göra sökningar. Det är snyggt. Redskapet har dock färre funktioner än Navigatorn i OpenOffice, som förutom rubriker visar bokmärken, kommentarer, referenser, tabeller, bilder med mera, kort sagt allt som finns i dokumentet. Till höger på bilden finns ett fönster för formatmallar. Det underlättar användningen jämfört med Word 2007.

En nyhet är att användare nu inom vissa ramar kan modifiera Ribbongränssnittet. Alla vill inte ha samma stelbenta utformning av sitt arbetsredskap.

En riktigt dålig sak är att man möts av en varning om makron.

De flesta användare använder inte makron och vet knappt vad det är. Många klickar nog på varningen och tillåter därmed makron som är en säkerhetsrisk. Andra blir rädda och tror att något är fel. De användare som använder makron vet att deras makron är säkra. Oavsett är varningen idiotisk.

Efter att ha jobbat ett tag i Word är jag inte lika övertygad om designens välsignelse. Designen är snygg, men den är inte alltid funktionell. För att rättstava måste jag göra två musklick, i Writer ett. För att gå till en viss sida måste jag öppna specialfönster från Navigeringsfönstret. I Writer skriver jag in sidnumret jag vill till direkt. Om jag klickar på Sök i verktygsraden och har Navigeringsfönstret öppet händer inget. Det är klurigt att förstå att man söker i Navigeringsfönstret, men varför har man då knappen som inte gör något i verktygsraden? Jag stöter på flera sådana saker som inte är väl genomtänkta. Ergonomin hade kunnat vara bättre. Slutsatsen är litet märklig eftersom jag brukar skriva att ergonomin i OOo hade kunnat vara bättre. Då jag använder Word saknar jag lösningar från Writer. Kanske är OOo bättre än vad jag trott?

Funktioner

Wow! och Jaha… En kontextuell sökfunktion är något speciellt. Den visar den sökta texten på alla ställen i dokument i sitt sammanhang. Det är intressant att jämföra funktionen med den nya sökverktygsrad som kommer i OpenOffice 3.3. Writer är minimalistiskt. Word har tjockt med kaviar. Hur man löst samma funktion säger mycket om filosofin bakom programmen. OOo är enkelt och funktionellt, ibland litet torftigt. I MS Office ska det märkas när man gör något. En ordsökning blir en multimedial show. Även om Words sökning ser magnifik ut, vinner man förvånansvärt litet på det snyggare utförandet. För de allra flesta sökningar är kontextuell sökning overkill. Om man söker på ovanliga ord fungerar det väldigt bra.

För ovanliga sökord fungerar den kontextuella sökningen väl. Agardh förekommer på 15 ställen i texten

Om man söker på vanliga ord rasar funktionen samman.

Om ord förekommer väldigt många gånger bryter den kontextuella sökningen samman...

Man söker inte på samma sätt på ett ovanligt namn som ett vanligt bindeord. Det hade varit bra om man hade kunnat välja bort den kontextuella sökningen. Efter att ha jobbat med betan för OpenOffice version 3.3 ungefär lika länge som med MS Office 2010, föredrar jag den enklare sökmetoden. Den går snabbare. Den kontextuella sökningen tar extra tid för att läsa text och rulla. Läsning kan lika gärna ske i huvudfönstret. Då ser man texten som helhet, inte bara den lilla passage som Word tycker räcker.

Man kan söka med Bing i Word. Det finns ordböcker som kan hjälpa till med översättningar. Båda sakerna har man kunnat ett bra tag i OpenOffice. Bing är mer ett sökfilter än en sökmotor. Var beredd på att du inte kommer att hitta Microsofts konkurrenter.

Formatmallarna har glädjande nog fått sig en översyn. Nu kan man se dem i ett eget fönster som i Writer. Inställningarna är dock ett mysterium. Writer är mycket bättre.

Förstår någon hur man skapar eller ändrar en formatmall?

Sammantaget är nyheterna mer ögongodis än funktionalitet. Fortfarande saknas bra hantering av formatmallar och speciellt stöd för långa dokument. Eftersom jag fick köra Word från Virtualbox är prestanda svår att bedöma. Det verkar dock som om Word har blivit bättre på att hantera riktigt stora dokument (500+ sidor).

Microsofts krig mot svenska språket

Microsofts så kallade språkkontroll gör mig rasande. Här följer en dos av Microsofts vansinne:

Man får inte skriva svåra. Det är för svårt.

Man får inte använda ordet blott. Det är ålderdomligt.

Så fan heller! Jag slog upp Microsofts mästerliga förklaring på varför. Den är osannolikt förvirrad.

”Språket lever litet som vitmossan”. Denna metafor har jag aldrig hört. Jag googlade på den och hittade ingenting. Därmed är den död. Vi får inte använda ett korrekt svenskt ord som ”blott”. Däremot ska vi använda nykonstruerade Microsoftmetaforer. Man kan undra hur den som hjälper Microsoft att sabotera svenska språket använder vitmossa, röker han den?

Rättstavning för ord där första bokstaven blivit fel fungerar bättre än i Word 2007 där den inte fungerar alls. Det finns dock fortfarande stora brister. I OpenOffice fungerar det.

Word vill inte rätta klångt till långt. I Writer fungerar det perfekt.

Sammansatta ord fungerar dåligt. Gång på gång fastnar Word på sammansatta ord som Writer klarar utan problem. Microsoftkramare brukar håna OpenOffice för att det vill sär skriva för mycket. Detta är en guldålders myt om MS Office svunna överlägsenhet.

Word är uselt på sammansatta ord

Språkkontrollen är ytligt sett smidig och snabb. Rättstavningen rullar igång blixtsnabbt. Sedan går den ner i krypfart. För varje förslag ploppar det upp en liten föreläsning. Den tar tid att läsa och är i nio fall av tio onödig. I ett dokument hade jag skrivit månadsnamn med stor bokstav. Det språkligt korrekta är liten. Words föreläsning ploppade upp varje gång ett månadsnamn skulle rättas. Det hade varit mycket bättre att regeln bara ploppat upp första gången under ett arbetspass. Därefter hade det korrekta förslaget räckt. Dessutom blandas förnuftiga förslag med vansinniga. Man är tvungen att läsa föreläsningarna för att se vad som är vad. Det gör att den snabba språkkontrollen i praktiken blir väldigt långsam. Efter tio sidor är man så trött på Words pekpinnar att man vill be Word flyga och fara. Rättstavningskontrollen i Writer är inte alls lika rapp. Trots det blir den i praktiken snabbare. Den ger bara förslag och mästrar inte.

Allt som allt har Writer bättre rättstavning. Språkkontrollen är torftig, men gör vad den ska och ägnar sig definitivt inte åt de idiotier man proppat Word fullt med.

Krims-krams

Man kan snabbt och fullständigt ändra layout och formateringar för dokument. Det finns mängder med förinstallerade mallar. Detta saknas i andra ordbehandlingsprogram där man antingen får bygga layout själv, eller använda malldokument. Word ligger i en klass för sig. Man kan åstadkomma samma saker i andra program, men det tar tid.

Frågan är om man använder dessa funktioner. Jag gör det inte. Jag använder inte ordbehandlingsprogram som layoutverktyg. Några malldokument är tillräckligt för mig. När jag skriver arbetar jag med innehåll och inte med form. Jag hade gärna sluppit dessa saker. Det är för mycket lekstuga. En annan aspekt är att man lär sig att använda Microsofts halvtaffliga layouter istället för att fundera själv och lära sig hur en layout bör byggas upp från grund för att fungera.

Slutsats

Har du gott om pengar och tycker att datorprogram är till för att titta på, är MS Office för dig. Du kommer inte att bli besviken! Office 2007 är en betaversionen jämfört med Office 2010. Tillsammans med Windows 7 ser det väldigt snyggt ut (det lilla jag fick lov att testa…)! Mycket glass och glas. Du kan tindra med ögonen och känna att tusenlapparna du satsat för att få lov att använda din dator är väl spenderade. Dessutom kan du ha roligt med att snabbt och enkelt ändra utseende på dokument, fixa snygga layouter och leka med färger.

Sedan kan man undra över att…

 • Nyheterna tillför väldigt litet. De är eleganta, men är, som till exempel den nya sökfunktionen, faktiskt mest i vägen. Många saker som sökning på Internet, översätta text och ändra i menyer finns minst lika bra verktyg för i Writer.
 • Jag stör mig på att hela tiden slå huvudet i taket. Det är inte jag som bestämmer. Hela tiden får jag pekpinnar och fingervisningar om hur saker ska göras. Det gäller allt från den idiotiska språkkontrollen, sökningar till layout. Jag vill inte ha den usla språkkontrollen. Jag vill inte alltid ha kontextuella sökningar eller att layoutförslag ska ploppa upp bara jag råkar dra med musen över skärmen. Det är ett litet helvete att konstruera egna dokumentmallar medan det är busenkelt att använda Words inbyggda krims-krams. Microsoft har bestämt hur jag ska jobba innan jag sätter mig vid datorn. Efter ett tag försvinner kreativitet och nyfikenhet och man lullar med.

Om du tycker att datorprogram är till för att arbeta i, utför du arbetsuppgifter lika bra eller bättre i Writer. Kanske inte lika smidigt, men lika väl och lika snabbt. De fördelar Word har på ett område uppvägs av Writer på ett annat. Visst hade jag tyckt det vore bra om OOo var mer moget, smidigare och vackrare. Gränsnittet är tjurigt jämfört med Words. Funktionaliteten är det inget fel på.

Vad tillför Word? För en del räcker webbaserade kontorsprogram som GoogleDocs eller Zoho. Mer avancerade användare hittar det de behöver i OOo Writer. Dessa tjänster och program är gratis. Det MS Office 2010 har att konkurrera med är utseende, smidighet och krims-krams och inlåsning.

Ett huvudargument mot MS Office är det hopplösa filformatet. Det är beklämmande att Microsoft inte lyckas ta fram ett trovärdigt filformat eller leva upp till sin ISO-certifiering.

Jag kommer att klara mig utmärkt utan Word också i fortsättningen!

  5 Responses to “Stort test av Microsoft Word 2010”

 1. Jag tycker ditt test är väl utfört och du har skrivit en balanserad rapport.

  Jag tror dock att du har missat en detalj, nämligen syftet med Word. Och för den delen med hela Office-paketet. Som jag ser det är syftet med Word att generera vinst åt Microsoft. Och det gör man enklast om man kan låsa in användarna i det filformat som Microsoft skapat.

  I det perspektivet är OOXML inget annat än en marknadsföringsgimmick: Microsoft kan peka på att Word uppfyller ISO vad-det-nu-är-för-nummer, och ingen (utom datanördar) kommer att misstro dem. Inköpsansvariga kommer att falla för lögnen, och köpa in Word för att det är det enda de känner till. Och om det uppfyller någon relevant ISO-standard så är det bara bra.

  Microsoft kommer säkert att ändra sitt filformat ett antal gånger i framtiden, så som de gjort historiskt. Och jag tror inte att Word någonsin kommer att uppfylla ISO-standarden till punkt och pricka. Men genom att införa ändringar i filformatet emellanåt ser man till att tvinga på världen ännu en generation av Office-paketet…

 2. ”Man får inte skriva svåra. Det är för svårt.”

  Nja, nu är du väl litet orättvis. Meningen ”Ibland kan denna typ av termer vara svåra att förstå” upplever jag faktiskt som märklig. Personligen skulle jag hellre skriva ”svår” eller ändra meningen till ”Ibland kan termer av denna typ vara svåra att förstå”.

  Däremot håller jag helt med dig om hur frustrerande det är att bli rättad när man använder ”ålderdomliga” ord. När blev ord som ”dock” och ”emellertid” ålderdomliga i formellt skriftspråk!?

 3. Det här var bland det bästa jag har läst på länge!

  Det var länge sen jag skrattade gott, men det med ”Språket lever litet som vitmossan” var en riktig höjdare.

  Mycket bra!

 4. Jag blev dock glatt överraskad när jag upptäckte att Office 2010 öppnade och presenterade ODT-filer utan något knussel, strul eller behova att installera något extra tillbehör. Frågan är dock om den kan spara i ODT-format eller om ”kompatibiliteten” är enkelriktad.

  • MS Office 2010 kan spara i ODF 1.1. Det är inte den senaste versionen av ODF som är 1.2. Enkla dokument är det förmodligen inte några större problem med. Viss formatering kan gå förlorad om man öppnar dem i OpenOffice, men i huvudsak bör det fungera.
   MS Office har dock funktioner som inte stöds av ODF. Till exempel vissa diagramtyper och funktioner i Excel. Dessa saker går inte att spara i ODF och kommer inte att fungera i OpenOffice. Hur mycket saker man lagt in för att försvåra samarbete vet jag inte. Hur stora problem man får beror på vad det är man arbetar med i MS Office. Microsofts info finns här: http://office.microsoft.com/sv-se/word-help/stod-for-opendocument-formatet-i-microsoft-office-2010-HA101878944.aspx#_Toc262565055.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: