aug 102010
 

Flattr this!

Nu när många kommit hem från semestern med massor med bilder på det man sett, finns det ett smidigt sätt att förvandla bilderna till bildspel i OpenOffice Impress. På så sätt kan man visa dem på en datorskärm eller TV om man kan koppla datorn till en sådan.
För att göra detta snabbt och enkelt måste man ladda hem och installera tillägg till Impress. Det finns flera tillägg som gör i princip samma sak:
Här (På spanska)
Här
Här
Här
eller här Det är detta tillägg, PortablePhotoAlbum, jag använder. Det fungerar bra tillsammans med OOo 3.2.1.

Tilläggen är litet olika. En del kan vara litet föråldrade och fungerar inte med senaste versionen av OOo. Portable PhotoAlbum som jag använde fungerade bra och har några extra finesser. Testa gärna de andra och se vilket du tycker bäst om!

Då man installerat tillägget finns en ny knapp i verktygsraden. Genom att klicka på den skapar man enkelt en presentation av alla sina semesterbilder.

Då man klickar på knappen får man upp ett fönster där man styr hur bildspelet ska se ut.

  1. Här kan man välja att lägga till innehållet i en hel mapp enstaka bilder. Man bör ta bort pinsamma bilder…
  2. Man kan välja att se bilderna som miniatyrer.
  3. Man kan välja att använda en presentation i .odp format som bakgrund. Den kan behöva fixas till litet innan den duger!
  4. Välj var du vill spara ditt bildspel
  5. Du kan välja att optimera filstorleken. Jag rekommenderar det eftersom filen blir mindre och att bilderna bäddas in i presentationen. Om man inte gör det måste man ha med bilderna, annars finns de inte i presentationen (Ja, detta är en egenhet i Impress man ofta får lära den hårda vägen…). För att optimera bilderna måste man ha tillägget Sun Presentation Minimizer installerat. Det är ett väldigt bra tillägg som man bör använda för de allra flesta Impresspresentationer. Om du använder Linux så kontrollera om det går att installera genom din pakethanterare.
  6. Klicka på Create!

Efter en liten stund har man en färdig presentation.

Klicka för större bild!

Eftersom det var alldeles för varmt att vara ute i somras tillbringade jag semestern i Universitetsbibliotekets källare och fotograferade gamla dokument. Nu kan jag visa historieprofessorn Nils Henrik Sjöborgs brev till domprosten Peter Wieselgren på kompisens 42-tums TV, så glad han kommer att bli!

Tänk på att filen man får är en vanlig Impressfil. Det innebär att man i efterhand kan lägga till snitsiga bildövergångar, ljud eller text för att bildspelet ska bli häftigare!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: