aug 312010
 

Flattr this!

Jag har tidigare skrivit om PortableApps, ett väldigt bra sätt att ta med sig kontoret i på ett USB-minne. Nu har programsviten blivit ännu bättre.

Jag hade inte använt PortableApps på ett litet tag när jag köpte ett USB-pinne, just för att ha PortableApps på. Då jag installerade upptäckte jag att det glädjande nog går att få in två av mina favoritprogram Dropbox och Zotero. Det kunde man inte innan, i alla fall inte utan mycket pillande.
Med Dropbox synkroniserar man filer via molnet. Därför behöver man inte synkronisera USB-pinnen manuellt då man kommer hem, utan arbetar alltid med de senaste versionerna av sina dokument. USB-minnen är numera så stora att man både får plats med PortableApps och en DropBox på några GB.
Zotero är en suverän referenshanterare som installeras som ett tillägg till Firefox.
Det var enkelt att få igång programmen. En portabel Dropbox laddade jag hem härifrån. Den måste installeras i Windows. Filen läggs på USB-stickan och installeras som vanligt. Därefter är det bara att länka Dropboxen till sitt Dropboxkonto. Om den varianten av portabel Dropbox inte fungerar på ditt USB-minne, finns det länkar till andra varianter på sidan jag länkar till som kanske passar bättre.
Zotero var litet pilligare. Jag fick ändra sökvägarna i Zoteroinställningarna i Firefox till:
Java UNO runtime Directory: file:///F:/PortableApps/OpenOfficePortable/App/openoffice/URE/java/
soffice executable directoy: file:///F:/PortableApps/OpenOfficePortable/App/openoffice/program/

F: är namnet på min USB-pinne. Därefter fungerade Zotero klockrent. Det installeras i den portabla versionen av OpenOffice.

Att Zotero fungerar beror på att man lagt till Java i Portable Apps. Det gör både att fler Internetsidor fungerar som de ska och att man kan lägga till flera bra tillägg, som Zotero.

PortableApps, som var mycket bra, har blivit ännu bättre!

Om du är intresserad av att testa Dropbox så klicka på den här länken. Då får både du och jag 250MB extra lagringsutrymme i molnet.

  5 Responses to “PortableApps ännu bättre”

  1. Har funderat på att testa PortableApps. På deras hemsida fanns LibeOffice 3.4.2 som PortableApps samt OpenOffice 3.2. Då LO 3.4.2 innehåller allvarliga buggar känns det inte ok att köra den versionen. Återstår då OOo 3.2, då LO 3.3.3 inte verkar finnas för nedladdning för PortableApps. Vad kör du själv för Officepaket i PortableApps och är det bättre enligt dig att satsa på OOo 3.2 framför LO 3.4.2 som PortableApps?

    • Skillnaderna är trots allt ganska små. Om du inte drabbas av buggarna i LO 3.4 kan du satsa på den. Förutom fotnotsbuggen som jag skriver om här: http://pavel.frimix.se/2011/08/06/libreoffice-3-4-haller-fortfarande-inte-mattet/ finns det en del buggar då man konverterar dokument till MS Office format, främst Impress-PowerPoint. LO har dock en del extra finesser som kan vara värdefulla. Om du arbetar på ett sätt som gör att du drabbas av buggarna så kör på OOo, annars LO. Jag har inte orkat uppdatera mitt PortableApps utan kör med OOo.
      Eftersom programmen är gratis kan du ju ladda ner och testa båda och se vad som fungerar för dig. Den enda begränsningen är ju USB-minnets storlek.

  2. Stort tack för tipset om Zotero! Riktigt spännande och utvecklingsbart. Men jag klarade inte att gå in och ändra i Firefox. Har Zotero i menyn men inte framme som ikon. Du skrev att du ändrade sökvägarna för Zotero i Firefox, men din artikel var från förra året. Kanske förfarandet är lite annorlunda ett år senare? Kan du dra det lite mer exakt? /Lasse

  3. Portable Apps finns nu i version 10.0.1 som släpptes 2011-12-07. Vet faktiskt inte vad som är nytt i den, men jag kör den själv och den fungerar mycket bra. Det är ganska fantastiskt hur mycket man kan få med på ett USB-minne och hur väldigt lite fysisk plats det tar att ha med sig de program man behöver och kunna använda dem där det passar.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: