sep 202010
 

Flattr this!

Ibland vet man inte om man ska skratta eller gråta när datorskribenter slår knut på sig för lyckan att få göra reklam för Microsoft Office.

På IDG kommer en begåvad skribent fram till att man sparar 35% tid om man uppgraderar till MS Office 2010. Artikeln eller reklaminlagan finns här. Det låter fantastiskt, vem vill inte spara 35% tid!

Vad det är för tid man sparar framgår först om man läser artikeln litet noggrannare. I Word sparar man 35% tid på detta intelligenta sätt:

”Det är framförallt navigeringen, skärmdumparna och bildbehandlingen som gjorde att vi märkte en prestandaförbättring på 35 procent när vi testade att ändra ett Word-dokument. Om du inte använder dig av de funktionerna, utan mest skriver ren text, blir det givetvis ingen förbättring att tala om.”

Man sparar alltså 35% tid om man använder ett ordbehandlingsprogram som bildbearbetningsprogram! Om man skriver i det vinner man ingenting, ett riktigt toppbetyg

Att mäta hur bra ett ordbehandlingsprogram är baserat på hur bra det är på att behandla bilder är väldigt dumt och vilseledande.

När jag behandlar bilder använder jag GIMP. Det är mycket bättre än MS Word. Är då GIMP ett bättre ordbehandlingsprogram än MS Word? Jag kan göra saker jag inte kan i Word och sparar säkert 35% ytterligare tid. Dessutom är GIMP gratis. Jag behöver alltså inte spara in återbetalningstiden 0.41, (av vad?) som jag enligt IDG:s expert gör i MS Office.

Om man läser vad man sparar genom att betala stora pengar för att använda MS Office, blir man väldigt mycket klokare: Man sparar 484 680 kronor om året för ”funktioner man inte kan leva utan” (de är till och med riskjusterade!). Vilka dessa funktioner är preciseras inte. Är det månne pacemaker, dialys och att MS Office ringer hem till Microsoft varje gång jag öppnar programmet? Till och med IDG är litet tveksamma, men tar ändå med beräkningen, allt för reklamens skull. För min del lägger hellre 484 680 kronor om året på vin kvinnor och sång än på MS Office – Det är funktioner jag inte kan leva utan!

Skribenten borde ha ställt upp sina siffror i Calc. Enligt räkneexemplet kostar 100 licenser av MS Office 483 000 kronor. Bara ”funktionerna man inte kan leva utan” gör att man på ett år tjänat över 1000 kronor i reda pengar. Tro det den som vill!

Eftersom jag, enligt IDG:s specialister, inte sparar något om jag använder Word som ordbehandlingsprogram skrev jag detta inlägg i AbiWord. Annars använder jag OpenOffice Writer. Kostnad 0. Återbetalningtid 0. Besparing 483 000 för motsvarande licenser av MS Office. Slå det IDG!

IDG:s läsare är listigare än IDG:s skribenter. I den omröstning man ordnat för vilket kontorsprogram läsarna använder ligger OpenOffice, som sig bör, i topp.

IDG:s expertutlåtande är bland den dummaste och sämst formulerade Microsoftreklam jag läst på länge! Tror Microsoft och IDG att det bara är idioter som använder MS Office?

  4 Responses to “IDG och MS Office”

 1. Hej Påvel!
  Vad kör du för presentationsprogram? Idag fajtades jag med ooimpress och började nästan gråta, så urbota korkat är programmet.

  Var finns de innovativa lösningarna för presentationer med öppen programvara?

 2. Jag håller med. Det var en mycket vilseledande artikel i IDG, ett förlag där även jag skrivit artiklar. Illa, IDG!

 3. Ja, det är ganska ofta man läser saker från IDG som får en att undra om man skall skratta eller gråta. Det görs så otroligt mycket ”dold” reklam för vissa typer av produkter och/eller leverantörer. Mycket av ”journalistiken” är insparkade öppna dörrar. Men så blir det lätt när synlighet istället för innehåll är det som driver hjulen framåt.

  Just MS Office är ju annars helt genialiskt från Microsoft (ur ett kommersiellt perspektiv). Hur man lyckas få ”en hel värld” att betala för något som man sällan använder mer än några fåtal procent av är fantastiskt begåvat. För att summera den åsikten så fick jag en gång motiveringen till användandet av Excel förklarat av mig så här: Om man skall göra flera kolumner så är Excel bara liksom bäst.

  Jag väljer tills vidare att fortsätta använda OpenOffice o dyl, mina besparingar kan Microsoft och IDG skänka till Rädda Barnen istället.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: