okt 052010
 

Flattr this!

FocusWriter är en av de bästa minimala texteditorer jag sett. Nej, det är DEN bästa. Under en lugn och ostörd yta har den alla funktioner man behöver. Det är ett fantastiskt litet roligt program att skriva i!

Andra minimala texteditorer som till exempel PyRoom, DarkRoom och BookWrite är roliga att använda ett tag. I längden brukar det ofta bli mer jobb med dem än att skriva i ett ”riktigt” ordbehandlingsprogram. Rättstavning, formatering och även själva sättet att arbeta är begränsade.

FocusWriter har fler bättre och roligare funktioner än de flesta minimala texteditorer. Till och med vanliga ordbehandlingsprogram ligger i lä:

Man kan ändra bakgrund och färger precis som man vill. Standardbakgrunden är grå med svart text.

Grundutseendet i FocusWriter

Mer ostörd än så  kan man inte bli. Man kan lägga in en favoritbild:

Caspar David Friedrich är bättre än en grå bakgrund!

Det är både roligt och bra! Även om man tanken är att man ska skriva ostörd kan man göra det bättre framför en vacker tavla än med grön text på svart bakgrund.

Min favoritbakgrund, återigen Caspar David Friedrich

Man kan spara och byta tema under ett arbetspass.

Det är väldigt enkelt att skapa, spara och byta teman

Ett sista tema. Kanske inte så ostört, men roligt!

En mycket bra sak är att man kan installera ordlistor från OpenOffice. Det innebär att rättstavningen blir i toppklass, något de flesta minimala texteditorer brukar vara dåliga på. När man stavar fel blir ord dessutom automatiskt understrukna med rött. Det är en stor hjälp som gör att FocusWriter fungerar i stort sett som en ordbehandlare. Man behöver inte ”tvätta” texten efteråt.

Tangenten F11 växlar mellan fullskärms- och fönsterläge med menyer. Bakom den tomma ytan har man en hel del smarta funktioner att välja på. Man kan ta tid och räkna ord. Det finns en Sök- och Ersätt funktion. Man kan även ställa in så att FocusWriter sparar automatiskt. Då öppnas samma fil nästa gång man öppnar programmet. Man kan arbeta med flikar och ha flera dokument öppna samtidigt.

En smart sak är att man kan ställa in menyer och knappar så att de blir synliga då man för musen nära kanten på arbetsytan.

De dolda menyerna är ett bra nytänkande. Fler program borde ta efter!

Möjligheterna att anpassa tema och utseende, dolda menyer och att arbeta med dokument i flikar borde fler ordbehandlingsprogram ta efter. Det är väldigt bra och nytänkande funktioner.

Som standard sparar FocusWriter i vanligt .txt-format. Det innebär att alla ordbehandlingsprogram och editorer kan öppna filerna. För den som undrar: Nej, bakgrunderna följer inte med!

Om man vill ha fler formateringsmöjligheter kan man sparar i .rtf-format. Detta format kan dock vara litet klurigt för andra program. OpenOffice har till exempel problem med rtf.

Som helhet är FocusWriter ett väldigt bra program. Under skalet finns de funktioner man behöver i ett enkelt ordbehandlingsprogram. På några dagar har det blivit mitt favoritprogram att skriva i!

Man laddar ner programmet på projektets hemsida. Där finns även en del andra program och spel som kan vara värda att ta en titt på.

FocusWriter finns för Linux, Mac och Windows.

Jag vill tacka den bloggbesökare som tipsade mig om FocusWriter!

  4 Responses to “FocusWriter: Den perfekta texteditorn!”

 1. Underbart bra tips! Jag blev såld med en gång. Tidigare har jag föredragit Gedit (aldrig varit speciellt förtjust i ”riktiga” ordbehandlare) men FocusWriter knuffade omedelbart bort Gedit som den givna favoriten.

 2. Kate i KDE är en modern texteditor, flera ”flikar” och markören hamnar där man slutade skriva efter omstart av datorn.

  Men jag ska prova FocusWriter för att ha i Windows!

 3. TACK PÅVEL! 🙂
  Jag är ju ingen författare som du är, så Open Office är lite mastigt för mig. Skriver du att det är väldigt bra så måste det i mina ögon vara fantastigt.
  Ska genast ladda ner när jag kommer till min dator 🙂

 4. Häftigt! Verkligen. Men du får lite samma effekt i GEdit om du trycker på F11. Bara du och din text. FocusWriter vinner dock på att man kan skapa en snygg yta att arbete i. Samma rena utseende och fokus på skrivandet har man också i VIM. Där vinner FW på att vara grafisk och intuitiv, om man inte skriver i en terminal.

  Det här är ju det luriga med ordbehandlare: man luras lätt bort från sin text för att istället fokusera på utseendet.

  Jag är lite trög, så det tog mig en stund att komma på hur jag skulle se menyn och flikarna: genom att föra pekaren till den övre resp undre delen av fönstret.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: