okt 142010
 

Flattr this!

Alla som använt OpenOffice ett litet tag vet att det finns buggar. Det gör det i alla program. Skillnaden mellan ett öppet program som OOo är att buggarna är offentliga. De diskuteras öppet på fora och i buggrapporteringssystem. Ytligt sett kan det framstå som om OOo är ett buggigare program än slutna alternativ. Så är inte fallet. Det finns delar av OOo som är eftersatta, mest beroende på resursbrist, men buggar som allvarligt sätter ner funkionaliteten är inte vanliga. För att vara ett program som finns på långt över hundra språk och ha upp mot 20% av marknaden för kontorsprogram, har OOo väldigt litet resurser för utveckling. Trots det fungerar programmet väldigt bra.

Jag vill poängtera vilket fantastiskt program OOo är. Även om det finns buggar går det att göra oändligt mycket i programmet. Jag blir varje dag förvånad hur bra det fungerar och att jag efter flera års daglig användning hittar nya funktioner och knep.

Alla kan göra en insats för att jaga buggar och förbättra OOo genom att registrera sig och rösta på buggar på Issuetrackern. Man kan anmäla buggar man råkat ut för eller föreslå förbättringar. Antal röster på en bugg eller förbättring är en liten knuff på utvecklarna hur de ska prioritera. På Issuetrackern förs också intressanta diskussioner om hur man kan komma runt buggar. Man lär sig mycket om OOo genom att följa diskussionerna Man har tio röster och kan lägga max två per bugg.

Här är mina favoritbuggar som jag valt att rösta på:

UserLayer location defaults to boot drive if username contains non ansi characters

Det förvånar mig att buggen bara har 16 röster. Det är en riktigt ful bugg som nästan fick mig att sluta använda OOo innan jag knappt hade börjat. Jag har skrivit mer om buggen här. Buggen gör det omöjligt att få igång rättstavningen om man loggar in på datorn med ett användarnamn som innehåller åäö (eller andra icke-engelska tecken). Buggen visar hur ologiskt OOo kan vara. Det heter ju Påvels blogg så jag åkte dit så det sjöng om det. Det tog flera dar som nybörjare att klura ut varför rättstavningen inte fungerade och hur jag skulle göra för att för igång den. Jag tror att många faktiskt har slutat använda OOo på grund av denna bugg.

Allow import of SVG (Scalable Vector Graphics)

Importera SVG

För den som vill arbeta med avancerad bildbehandling är GIMP mycket bättre än OOo Draw. Om man vill arbeta med avancerad vektorgrafik är Inkscape rätt program. Draw är kanske den modul i OOo många klarar sig lättast utan. Samtidigt är det ett bra program som klarar många saker. Jag använder Draw för enkla illustrationer. En svaghet är att Draw inte klarar av SVG filer. SVG är ett av de viktigaste formaten för vektorgrafik. Det är en begränsning om man till exempel gjort illustrationen i Inkscape och sedan vill importera den i OOo. Förbättringen är populär och har hela 471 röster.

Ett tag verkade det som om förbättringen skulle komma i OOo 3.3. Så blir inte fallet.

Hur man kommer runt:

Avknoppningen Go-oo har importfilter för SVG-grafik.

Det finns ett tillägg man kan kan använda för att importera SVG till vanliga OOo.

OpenOffice endnotes cannot be renumbered by chapter or have headings.

Jag arbetar ofta med akademiska texter. Där arbetar man ibland med slutnoter. Det här är en av flera buggar i OOo som berör sådana. OOo hanterar fotnoter väldigt bra. Slutnoter fungerar sämre. Buggen gör att man inte kan börja om slutnoter från nr 1 för varje kapitel som är vanligt i akademiska böcker.

Hur man kommer runt:

Går egentligen inte. Rådet är nästan att låta bli att använda slutnoter. Det finns flera andra buggar som gör dem svåra att använda.

Incorrect Crossreferences to illustrations and equations in master documents

Jag använder ofta Samlingsdokument för att hålla ihop kapitel i bokprojekt. Jag har dock gett upp om att kunna använda Samlingsdokument då jag redigerar böcker eller för mer avancerade funktioner. Utvecklarna kommer nog aldrig att kunna avsätta tillräckligt med resurser för att Samlingsdokument ska fungera lika väl som i layoutprogram som InDesign. Det är nog ganska få användare som skulle gynnas av en mycket stor utvecklingsinsats. Samlingsdokument hade varit suveräna om de fungerat fullt ut. Nu fungerar de till 75%. Jag har insett att det inte kommer att hända så mycket med Samlingsdokument och det här är den bugg jag skulle kunna flytta mina röster från. Det är en av flera buggar som berör hur underdokument länkar till varandra, eller snarare låter bli att länka.
Hur man kommer runt:

Använd andra numreringar. Slutredigera inte bokprojekt i Samlingsdokument.

En åtgärdad bugg!

Mina sista två röster hade jag satt för att få synonymordlistan tillgänglig med ett högerklick i Writer. Förbättringen kommer i OOo 3.3. Nu har jag två röster över. Jag funderar på att lägga dem på Add option to save presentations with all links embedded. Man kan nästan göra det med ett tillägg. Problemet är att ljud inte följer med.

Eller kanske: Endnotes in multiple columns have extra space, ännu en bugg för slutnoter som gör det svårt att sätta dem i spalter. Det skulle behövas en slutnotsexpert i OOo!

Genom att registrera sig på Issuetrackern, rapportera buggar och rösta på vilka förbättringar man vill se gör man en insats för att förbättra OpenOffice. Dessutom lär man sig mycket om hur OOo fungerar. Att som användare få insyn i program och utvecklingsarbete är en av fördelarna med fri programvara.

  3 Responses to “Mina favoritbuggar i OpenOffice”

 1. Min lista över önskemål (alltså ej buggar):

  1. Tangentbordskommando för att bläddra sida för sida, utan att sidstarten förskjuts i bildskärmen. Jag hade dialog med Påvel om detta för en tid sedan.

  2. Snabbare start. För 20 år sen startade min WordPerfect för DOS på tre sekunder. Moderna datorer känns så långsamma. Hallå Moores lag, var är du?

  3. Läsare och redigerare för OOo-format till iPhone och Android med direkt koppling till Dropbox. I iPhone exporterar jag dokumentet från Dropbox till File App, för att kunna läsa OOo. Bökigt men funkar. För min Android har jag inte funnit nån lösning.

 2. Vet inte om detta är en bugg i OpenOffice eller om det är tänkt att fungera på detta vis.

  Om jag startar Write och Calc kommer jag att ha 2 program igång. Om jag därefter i t.ex Write väljer ”Arkiv – Avsluta” kommer även Calc att avslutas, vilket för mig känns väldigt ologiskt. Om jag däremot avslutar genom att i Write klicka på Stäng knappen uppe i hörnet avslutas endast aktuellt program medan i detta fall Calc fortsätter vara igång.

  Faktum är att det spelar ingen roll vilket program du avslutar med ”Arkiv – Avsluta”, då det innebär att alla program som är igång avslutas. Prova att starta Write, Calc, Impress och Base. Välj därefter ”Arkiv – Avsluta” i något av dessa program varpå alla 4 avslutas.

  Har testat detta i den Svenska versionen både på Ubuntu och i Windows med samma slutresultat. Det kanske är tänkt att det ska fungera så, men för mig känns det som ett ologiskt beteende.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: