nov 042010
 

Flattr this!

Eftersom den avancerade textprocessorn LyX i första hand är anpassat för avancerat akademiskt skrivande är ett av de viktigaste kraven att man enkelt ska kunna referera till böcker och artiklar. LyX hanterar referenser på egen hand i formatet BiBTex i vanliga .txt filer. Verktygen är emellertid litet begränsade. Många akademiska skribenter behöver förr eller senare en litet mer avancerad referenshanterare.

I LyX sköter man referenshantering under Inset - Citation... Dokument länkar referenser från BiBTeX-filer.

På sin hemsida har LyX en lista på de som går att använda tillsammans med LyX. Sedan ett par år använder jag Zotero. Det är väldigt enkelt och och har flera avancerade funktioner som andra referenshanterare saknar. Det har direktkoppling till Internet, är plattformsoberoende, synkroniserar mellan datorer och fungerar utmärkt med OpenOffice. Ett grundkrav för mig är att en referenshanterare ska fungera både med LyX och OOo. Att hålla referenser aktuella på två plattformar är onödigt arbete.

I LaTex och LyX används, vad jag förstår, ofta JabRef som referenshanterare. Det är säkert ett alldeles utmärkt program. Jag tycker dock att JabRef mest liknar en klon av en äldre variant av EndNote och ligger flera år efter vad gäller användarvänlighet och funktioner jämfört med Zotero. Efter flera dagars pill utan att få det att fungera i OpenOffice och femtioelva kryptiska felmeddelanden gav jag upp.

Man kan exportera hela sitt bibliotek från Zotero till BiBTex-format och sedan använda BiBTeX-filen i LyX. Det blir litet ohanterligt för mig som har flera tusen poster i Zotero. BiBTeX-filen blir stor. Det är bättre att bara ha med de referenser man använder i en viss artikel.

Lösningen för mig är LyZ. LyZ är en Zoteroplugin till LyX. Installationen är litet pillig, men när väl allt är på plats fungerar det utmärkt. Man måste vara noga med att ange sökvägar. Man kan behöva experimentera litet med textkodningen. Det kan fungera bäst med UTF-8 i LyX eftersom Zotero använder det.

En sak jag hade litet problem med var att .lyxpipe måste ställas in med samma sökväg i LyX och LyZ/Zotero. Trots rätt inställning får jag då och då felmeddelanden. Det brukar hjälpa med att starta om LyX och Firefox/Zotero. (Om Narkotikapolisen med hjälp av FRA lyckas dechiffrera bloggen vill jag påpeka att lyxpipa i dessa fall inte är samma sak som afgansk oregano.)

LyZ är ett experimentellt tillägg för Firefox. Det innebär att det inte uppdateras automatiskt och är något oslipat. Man får till exempel titta efter uppdateringar själv. Jag hoppas att utvecklarna fortsätter att förbättra tillägget!

Man kan läsa mer på projektets hemsida. Där finns utförlig info hur man installerar och ställer in LyZ och LyX för att arbeta tillsammans. Följ anvisningarna noga!

Med LyZ är det enkelt att citera i LyX. Man högerklickar bara på en eller flera referenser och väljer att citera i LyX.

Genom att högerklicka och välja Cite in LyX hamnar ens referenser i LyX.

Referenserna hamnar i LyX BiBTex-fil. Det innebär att när man citerar ett arbete för andra gången gör man det inifrån LyX. Ibland måste man in och redigera BiBTeX filen manuellt i en texteditor som Gedit. Ibland förs inte alla uppgifter över så som man vill ha dem. Det är litet pilligt i början, men man lär sig fort.

LyZ är ett suveränt verktyg för att kombinera den i mina ögon bästa referenshanteraren Zotero med den avancerade textprocessorn LyX. Resultatet blir väldigt lyckat!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: