jan 162011
 

Flattr this!

Jag fick en liten artikel från en läsare som är student vid ett av landets universitet. Den visar hur man på universitet och högskolor försvårar studier om man inte använder Windows och Microsoft Office. Något så idiotiskt som att man måste använda ett bestämt, ofritt typsnitt, diskvalificerar användning av fri programvara.

Det typsnitt Kurdistan berättar om, Palatino Linotype följer med Microsoft Office. Om man vill köpa det separat kostar det stora pengar. OpenOffice innehåller bara fria typsnitt. Det innebär att man som student antingen måste köpa Windows och MS Office, eller köpa ett dyrt typsnitt. Universitet tillhandahåller visserligen datorer med erforderlig programvara, Windows och MS Office. Det gör att ofria system och filformat lever kvar och att universitet och skattebetalare betalar enorma licenspengar för att få skriva texter, en självklar rättighet för alla akademiker.  Dessa pengar kunde förvisso användas på annat än att gynna vissa programvaruföretags aktieägare. Om en student har ett annat operativsystem eller program på en privat dator går dessa inte att använda i studierna. Det tar bort konkurrens från datormarknaden och gör att studenter bara lär sig ett enda system med vidhängande programvara. Det gör att ett den rådande monopolliknande situationen för operativsystem och kontorsprogram består, bland annat för att det får tyst stöd av universitet och högskolor.

Ett tredje sätt är att tänja gränserna. Det var denna lösning gästskribenten Kurdistan valde:

Att skriva en uppsats

Många studenter har nog någon gång ställts mot väggen av kursansvariga som vill att de ska använda sig av ett specifikt typsnitt för uppsatsskrivningen. Till min stora förvåning så fanns inte alla typsnitt som kommer med MS Office i OpenOffice. Själv kom jag på det efteråt när uppsatsen redan var klar och färdigrättad.

När jag på allvar började bekanta mig med Linux, Ubuntu och öppen mjukvara för snart ett år sedan skrev jag en uppsats vid Uppsala Universitet. Typsnittet vi skulle använda oss av var Palatino Linotype och jag hade redan påbörjat uppsatsskrivningen i MS Office 2007 och sparat dokumentet i .doc-format. Jag bytte i samma veva från Windows till Ubuntu Linux. Ubuntu är förmodligen den största Linuxdistributionen. Jag började genast bekanta mig med OpenOffice som kommer förinstallerat med Ubuntu. Jag hade tidigare använt OpenOffice sporadiskt i Windows. Tyckte då att gränssnittet var fult och att den inte var lika kraftfullt som MS Office. Mina tidigare åsikter om OpenOffice blev söndermalda av Påvels blogg. Idag tycker jag att det är minst lika kraftfullt som MS Office. Dock anser jag att OpenOffice fortfarande är rätt så fult, men det är fullt överkomligt. Med litet trixande med skrivbordstema, fönsterram och ikoner blir Openoffice rätt så vackert.

Nu kände jag att det var på tiden att skriva klart uppsatsen med OpenOffice. När jag öppnade dokumentet tyckte jag att uppsatsen såg konstig ut. Trots att det stod Palatino Linotype i verktygsraden, så såg det verkligen inte ut så. Jag tänkte att jag skriver klart uppsatsen i OpenOffice och ändrar den innan inlämning med MS Office på universitetets datorer. Så blev fallet och jag blev till sist klar med uppsatsen. Efteråt kände jag att något måste göras. Jag kan väl inte alltid finjustera med MS Office innan inlämning? Jag började gå igenom OpenOffices hemsida efter tillägg och fann TestFonts och började läsa om den på nätet. För att vara mer specifik så var det Påvels recension av TestFonts jag läste.

Efter att ha kört TestFonts visade sig att min uppsats inte alls var skriven i Palatino Linotype och att typsnittet saknades. Det var tur att jag skickade uppsatsen från universitetets dator med MS Office. Nu när jag visste vad problemet var och vad som saknades, blev detektivarbetet enkelt. Så hur gjorde jag för lägga till typsnitt för OpenOffice och i mitt fall Palatino Linotype, eller i alla fall en variant av typsnittet Palatino tillräckligt lik Linotypes version för att lura universitetslärarna?

Installera typsnitt i Ubuntu Linux

Jag vill poängtera att det finns flera möjligheter att lösa problemet. Jag redogör för det sätt jag tyckte var lättast:

 1. Se till att OpenOffice är avstängt, inklusive eventuell snabbstart.
 2. Jag sökte på nätet efter en fri, eller åtminstone gratis, version av Palatino. Det är viktigt att det har svenskt åäö och det ska vara ett Truetypetypsnitt, annars kan det bli problem med OpenOffice. Jag hittade en version av Palatino här.
 3. Klicka på menyn ”Platser” och därefter på ”Hemmapp”. Väl inne i hemmappen klickar på fliken ”Visa” och sedan ”Visa dolda filer”. Du kan också använda tangentkombinationen CTRL + h. Nu syns en massa filer och mappar med en . i början av namnet.
 4. Leta reda på mappen ”.fonts”, om den inte finns skapar du en ny mapp genom att högerklicka och välj skapa mapp. Döp mappen till ”.fonts”.
 5. Typsnittsfilen som du laddade hem i steg 1 lägger du i mappen ”.fonts”.
 6. Öppna OpenOffice. Nu ska Palatino finnas.
 7. Testkör TestFonts och se om den finner typsnittet.

Lycka till!

Observera de ställen jag skrivit med citattecken är utan på din dator.

Kurdistan

  6 Responses to “Typsnitt som hinder för akademiska studier”

 1. På Marieborgs Folkhögskola här i norrköping har vi Microsoft Office men det fungerar inte med open Office

  jag har tjatat flera gånger men häromdagen så kom det fram att de skall byta ut Microsoft Office mot open Office eftersom det skulle spara pengar

  Äntligen säger jag

 2. Det orimliga här är ju inte trixandet i OpenOffice, utan att högskolan kräver ett visst typsnitt. Har de rätt att göra det? Enligt vilken bestämmelse då? Framgår det av högskolelagen? Har det överklagats och prövats i domstol? Finns det någon person på högskolan som är villig att ta på sig ansvaret för ett sådant krav, och har det undersökts om den personen har affärsmässiga kopplingar till leverantören av det andra programvarupaketet?

 3. Jag har inte varit med om det förut att det ställs speciellt krav på typsnitt. Jag trodde Times New Roman var vanligaste typsnitt? Är det ett visst område? Naturvetenskapliga institutioner eller inom humanoira?

 4. Jag har för mig att det är så på Marieborg Med men jag tycker inte om Times New Roman längre

  Men jag kan kolla upp det

 5. Hej Hans!

  Jag går på en naturvetenskaplig utbildning. Läser på Uppsala Universitet för vara mer specifik och hos oss är detta tyvärr väldigt förekommande. Om det sedan skiljer sig emellan naturvetenskapliga och humaniora institutioner har jag inte så bra koll på, tyvärr. Det är ändå rätt så illa att Sveriges äldsta och kanske största studentstad (sett till antal studenter.) påtvingar studenter till stängda typsnitt. Vi är många som kör Openoffice i såväl Windows och Linux miljö. Enda sättet för oss komma runt detta är trixande eller använda oss av MS Office.

  Mvh
  Kurdistan

 6. Jag förstår. Själv har jag också problem med att behöva konvertera mina dokument till doc eller docx då jag använder Atlantis (en annan ordbehandlare som kör med RTF-format). Anledningen är att min lärare använder kommentar-funktion i Word 2007.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: