jan 162011
 

Flattr this!

jag skulle installera OpenOffice på en dator sökte jag på ”OpenOffice download” i Google för att snabbt komma till OOo:s nedladdningssida. Döm om min förvåning när det allra överst dök upp något som hette “Microsoft Office Download”.

Då jag tittade noggrant såg jag att det stod annons.

Det är alltså ett blufföretag som försöker rida snålskjuts på OpenOffice och lura användare av OpenOffice till sin hemsida. Att det är ett blufföretag framgick då jag gjorde om sökningen i Firefox med tillägget WOT, Web of Trust installerat. Det gav en gul varning, alltså är det något lurt i görningen. Sidan kan sprida virus, stjäla kontokortsnummer eller innehålla pornografi eller andra rysligheter.

Trots varningen kunde jag inte bärga mig utan höll andan och klickade på länken. Det visade sig att företaget säljer en kopia av OpenOffice från 130€ och uppåt! Alltså drygt 1000 kronor för ett program som är helt gratis! Man har givetvis inga som helst garantier för att den svindyra klonen fungerar. Det kan spara dina filer i filformat som du inte kan öppna. Det kan innehålla spionprogram som ringer hem till blufföretaget och skvallrar om vad du gör på din dator.

Man måste vara försiktig på nätet. Vissa företag har inga betänkligheter då det gäller att luras. Det är verkligen illa när blufföretag försöker rida snålskjuts på framgångsrika fria program som OpenOffice!

Den enda sidor du ska ladda hem OpenOffice på är den officiella svenska sidan eller den internationella nedladdningssidan. Där är du garanterad att få ett fritt, fungerande och gratis kontorspaket.

  3 Responses to “Varning för falska nedladdningssidor för OpenOffice!”

  1. Går det inte att anmäla sidan till Google på något sätt? De kanske bryter mot användarvillkoren?

  2. det finns något som heter adblock plus -.-

  3. Det var en artikel på IDG idag om bluffsajter som tar betalt för gratisprogram. http://www.idg.se/2.1085/1.377060/har-ar-bluffsajterna-som-tar-betalt-for-gratisprogram

Kommentera

%d bloggare gillar detta: