apr 062011
 

Flattr this!

Om man skriver texter på flera språk i samma dokument i OpenOffice Writer kan det vara svårt att få rättstavningen att fungera. Man kan markera ett stycke och i den nedre fönsterraden ange ett annat språk än svenska. Detta är inget att rekommendera, det är en direktformatering som kan störa andra funktioner och inte är särskilt beständig.

Om man ofta skriver på flera språk är det bättre att skapa formatmallar för olika språk. Jag har till exempel Brödtext, Brödtext engelska, Brödtext tyska. Man kan göra det för de formatmallar man brukar använda. Man väljer därefter formatmall med rätt språk i rullmenyn uppe till vänster.

Rättstavningen fungerar därefter automatiskt för alla språk. Man kan också spara ett preparerat dokument som malldokument. Då slipper man göra om manövern varje gång man ska skriva på ett annat språk.

Gör så här:

Öppna fönstret Formatmallar och formatering (F11). Högerklicka på Brödtext. Välj Nytt.

Under fliken administrera ger du ett nytt passande namn. I mitt fall Brödtext engelska.

Under fliken Teckensnitt väljer du rätt språk i rullmenyn.

Därefter klickar du på OK.

För att rättstavningen ska fungera måste du ha rättstavningsordlistan för språket installerat. Engelska följer som regel med OOo när man installerar den svenska versionen. Du kan hämta ordlistor på andra språk här. De installeras som tillägg.

Nu har du en formatmall med automatisk rättstavning på engelska formaterad som brödtext.

  One Response to “Skriva på flera språk”

  1. Alltid bra tips här. Kan för övrigt tipsa dig om detta.

    Fria Tidningen börjar nu en större artikelserie om fri programvara/öppen källkod som ska vara i flera nummer framåt. Den första artikeln börjar i nummer 27 som kom ut den 6 april med rubriken ”Fri programvara räddar världen”

    Jag har papperstidningen men artikeln verkar dock inte vara släppt till nätupplagan ännu:

    http://www.fria.nu/

    Hursomhelst tycker jag det är ett bra initiativ de gör. I nästa nummer ska bland annat Richard Stallman granskas.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: