apr 202011
 

Flattr this!

När man läser inlägg på forum och bloggar förekommer ofta negativa omdömen om OpenOffice då det jämförs med Microsoft Office. Inläggen är ofta skrivna av personer som prövade OpenOffice i en timme för tre år sedan och därmed vet allt om programmet. Åsikterna som framförs kan sammanfattas så här:

1. OpenOffice är dåligt för att det är fri programvara/gratis

Visst finns det fria program som är dåliga. Det finns många dåliga gratisprogram. Det finns också många dåliga betalprogram. Eftersom du slipper betala för fria dåliga program är de bättre än ofria dåliga programmen.

OpenOffice håller toppklass. Den enda modul som nog behöver en rejäl översyn är Impress. Writer är bättre än Word och Calc/Base ligger på samma nivå som Excel.

2. OpenOffice är inte moget
OpenOffice är tio år gammalt. Innan det hette det StarOffice. De äldsta delarna av programmet är närmare tjugo år gamla. Kanske är det mer befogat att påstå att koden är för gammal och OOo/LO börjar bli övermoget…

3. OpenOffice är en dålig klon av Microsoft Office
Börjar man använda OOo och tror att det är en MS Office klon blir man snabbt besviken. Visst finns det likheter, men OOo gör ofta saker på sitt eget sätt. Ofta bättre än Microsoft Office, ibland sämre.

Formatmallar är ett exempel. När man inser att man bör använda formatmallar för allt i OOo: dokument, sidor, stycken, listor, rubriker ner till formateringar av enskilda tecken, går arbetet mycket lättare. Microsoft Office saknar formatmallar eller hanterar dem så illa att det är bättre att direktformatera. Det spelar ingen större roll i ett dokument på fem sidor. I dokument på 500 sidor är det omöjligt att hålla reda på text utan formateringar. Writer har ett bättre och mer strukturerat sätt att arbeta än MS Word.

4. Det är problem med samarbete och filformat
OOo är hyfsat kompatibelt med MS Office men är inte 100% kompatibelt. Faktum är emellertid att jag har mindre problem med olika MS Office format i OpenOffice än vad kollegor som använder olika versioner av MS Office och kör det på PC/MAC då de ska öppna varandras filer eller några år gamla Office-dokument.

5. OpenOffice saknar funktioner
Då jag använder MS Office tycker jag samma sak. Dessutom blir jag förbluffad över allt skräp man lagt på. OOo har massor med funktioner och det finns funktioner som saknas i MS Office. Förutom formatmallar saknar jag i MS Office: Navigatorn, Samlingsdokument, den bättre rättstavningen i OOo, ordkomplettering, bättre möjligheter att anpassa gränssnitt, enkel hantering av makron och att lägga till och ta bort tillägg beroende på vad man arbetar med.

I fullversionen av MS Office finns moduler som OOo saknar. Dessa kan man enkelt ersätta med andra fria program. Thunderbird ersätter till exempel Outlook rakt av.

6. OpenOffice är ett andrahandsval för fanatiska anhängare av fri programvara
Det är lätt att avfärda någon som fanatiker för att den inte gör som man själv. Att betala för MS Office kan ses som ett kvitto på att man är normal. Att odla rädsla för fri programvara och fria filformat är en del av Microsofts och andra programvaruföretags strategi. Fria filformat fungerar väldigt mycket bättre än ofria. Varför ska man acceptera att ett programvaruföretag kodar ens arbete med en hemlig kod, tar kontrollen över det och att man måste köpa en licens för att komma åt vad man själv skapat? Egentligen är det proprietära lösningar som är onormala och borde motiveras.

Fri programvara har på område efter område visat vad det duger till. Internet drivs i huvudsak av fri programvara. Firefox, GIMP, LyX och Inkscape är program som fungerar lika bra eller bättre än ofria motsvarigheter som kostar stora pengar.

Sedan jag för ett antal år sedan gick över till OOo från MS Office har jag producerat ett halvdussin böcker och ett femtiotal artiklar med OOo. Som helhet är jag mer nöjd med OOo än med MS Office.

Man kan ställa frågan om det jag skriver blir bättre om jag betalar en avgift till Microsoft. Om någon kan övertyga mig om det kommer jag självklart att omedelbart byta program. Fram tills dess går pengarna till annat.

7. OpenOffice är bara för de som inte har råd med MS Office
För den som menar att det bara är fattiga som använder OOo går det utmärkt att betala en slant. I nuläget gör pengarna mest nytta hos LibreOffice. När du köper en licens för MS Office går större delen av pengarna till Microsofts aktieägare. När du betalar till LO går hela summan till att förbättra programmet.

I Sverige har många råd med MS Office. OOo är emellertid enda alternativet i andra delar av världen där ekonomin inte tillåter att man betalar licensavgifter till amerikanska storföretag. I ett globalt perspektiv är proprietära program orättvisa och ett hinder för utveckling.

  7 Responses to “Myter om OpenOffice/LibreOffice”

 1. Hej!

  Har du något bra tips om någon bra guide till LibreOffice där man kan lära sig mer om t.ex. formatmallar och andra fördelar jämfört med MS Office.

 2. Utmärkt skriviet
  Håller med varje ord du skriver.

  Jag använder 100% LibreOffice till mitt företagsadministrativa rutiner.
  Det funger UTMÄRKT.
  Calc med diagramer funktionerna har jag inga problem med.

  Ju mer man använder LibreOffice destomer ser man hur lite man kan och utrymme att lära blir ännumer.

  LibreOffice är ett moget program som visst kan bli bättre,låt oss favorisera det till att alla kan ha nytta av det.
  Fria program handlar att alla skall kunna använda det.

  Visste att OpenOffice skulle självdö. Nu är jag rädd att ett så fint databasprogram MySQL går samma öde som OfenOffice.
  Penninghungriga ORACLE är något jag inte vill ha med att göra med och det går tydligen sämre för dem.

 3. Angående punkt 4 om filformaten och problem med samarbete (med användare av MS Office)

  OpenDocument som ursprugligen togs fram av OpenOfficeär ju internationell ISO/IEC-standard så det är ju snarare en känga åt Microsoft som inte hanterar filer som är byggda med industristandard.

 4. Jättebra skrivet! Det är ju inte bara bland de fria programmen storföretagen är framme och sprider skit för att förstöra. Kapitalet ogillar mycket.

 5. Tycker du att rättstavningen är bättre i OOo/LO än i MS Office? Jag har upplevt att många ord som jag använder fattas i dess ordlista. Ofta föreslås istället särskrivningar eller ord som inte finns. Bara genom att kolla igenom fyra av mina gamla uppsatser gav denna ordlista på drygt hundra okända ord:
  http://www.nastalektion.se/dump/ordbok-20110515.dic
  Visserligen är en del facktermer som inte alla känner till men långt ifrån alla orden. Har du några exempel på ord som finns i OOo men inte MS Office?

  • Jag tycker ordlistan/rättstavningen/språkstödet i OOo/LO är bättre än de i MS Office. Du kan söka på bloggen under t. ex. språkstöd så hittar du varför.
   Listan du har som exempel innehåller många egennamn och specialtermer. Sådana saknas i stor utsträckning i LO/OOo och jag tror även i MS Office. Ordlistor skulle bli alldeles för stora om man försökte täcka alla användares behov av specialtermer. Om man ofta skriver om speciella saker är det lika enkelt att komplettera ordlistan i OOo/LO som i MS Office. Jag har en ordlista i OOo/LO jag kompletterat under flera år med specialtermer och som jag kopierar mellan datorer. Då har jag direkt ett antal tusen specialord rättstavade. Jag vet inte om det är möjligt att flytta sin personliga ordlista i MS Office.
   Jag råkar sällan ut för att OOo/LO före slår sär skrivningar. Ord listan har blivit mycket bättre jämfört med för några år sedan och använder man den senaste är särskrivningar inte ett större problem än i MS Office.

   Ett bra sätt att testa OOo/LO och MS Office är att köra samma text i båda. Jag har inte fått märkbart sämre resultat i OOo/LO.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: