maj 022011
 

Flattr this!

Ofta behöver man kartor av olika slag för presentationer eller illustrationer. Då finns det en enorm samling kartor som Clipart tillgänglig för OpenOffice/LibreOffice, OOo.HG.

Samlingen innehåller 1600 kartor, allt från världskartor, landskartor över alla världens länder till historiska kartor från olika perioder.

Kartorna är oftast enkla och avsedda som bakgrundskartor för fortsatt bearbetning och för illustrationer. Man kan avgruppera kartor i Draw, ta bort information man inte vill ha och lägga på färger, markeringar, text, symboler och skrafferingar på element.

I paketet finns symboler att använda på kartor som till exempel vädersymboler, ringar, pilar och andra typer av markeringar. Det finns även clipart för att göra tidslinjer.

En karta från OOo.HG med sommarvädret och den bästa delen av Sverige inlagt!

Den enda (lilla) nackdelen med OOo.HG är att det är ett franskt projekt. Fransmän är inte duktiga på språk. Nedladdningssidan är därför på franska. Det är dock ganska enkelt att hitta rätt. Windows heter faktiskt Windows också på franska och Linux heter Linux. I översta raden på nedladdningssidan under Téléchargement (nedladdning) finns färdiga Windowspaket, vanliga .exe-filer antingen för OpenOffice eller LibreOffice, följ bara symbolerna så blir det rätt. I mellanraden laddar man ner ett ziparkiv med bilderna (zip heter zip också på franska…). Då installeras inte bilderna i OOo/LO, utan hamnar efter uppackning i en egen mapp. Därifrån kan man använda dem i andra program. Den tredje raden är nedladdning för Linux, vilken består av en omdirigering till Debians hemsida med källkodsfiler. Om man kör ett Debianbaserat system som Ubuntu, LinuxMint eller liknande laddar man enklast ner en debfil från den här sidan. paketen är drygt 70MB.

Då man laddat ner och installerat .exe eller .deb filen som vanligt hittar man kartorna med tillbehör under Verktyg -> Galleri i OpenOffice/LibreOffice.

Nu har jag 1600 kartor att välja bland i LO!

 

Paketet är suveränt för skolor, lärare och alla som behöver bra underlagskartor för illustrationer och presentationer!

 

Kommentera

%d bloggare gillar detta: