maj 072011
 

Flattr this!

Ibland behöver man sätta ut noter i en tabell i OpenOffice/LibreOffice. Man kan givetvis använda vanliga fotnoter: Infoga → Fot-/Slutnot… i tabellen. Då hamnar noterna i fotnotsapparaten som är gemensam för hela dokumentet, vilket inte alltid är så praktiskt. Man kan istället vilja ha noterna till tabellen i en separat lista med egen numrering. Denna lista vill man förmodligen ha i anslutning till tabellen. Här är en guide på ett sätt att göra detta.

Gör så här:

1. Skapa en tabell med lämpligt antal kolumner och rader. (Tabell → Infoga → Tabell… Eller med knappen på verktygsraden). Nedersta raden där noterna ska samlas fixas genom att placera markören i ett av fälten och välja Sammanfoga celler på verktygsraden Tabell.

2. Skriv in text. Du kan lägga till mer text i efterhand. Rubrikerna har jag formaterat med styckeformatmallen Tabellrubrik.

3. Nu skapar vi numreringen för noterna i tabellen: Infoga → Fältkommando → Andra. Fliken Variabler och Nummersekvens i listan till vänster.

Man kan välja numreringstecken i menyn till höger. Ge nummersekvensen ett namn i fältet Namn. Jag kallar den Tabellnot.

4. Nu är det dags att Infoga noterna. Ställ markören på ett ställe du vill ha en not i tabellen. Välj: Infoga → Fältkommando → Andra. Fliken Variabler. Se till att Tabellnot är markerat under urval. Välj Infoga.

Gör detta på alla ställen du vill ha noter i tabellen. Du kan lägga till fler noter allteftersom.

5. Man infogar nottexten längst ner i tabellen genom att välja: Infoga → Korshänvisning. Välj Tabellnot i menyn till vänster, vilken not du vill referera till överst till höger och Nummer i den nedre menyn.

Skriv nottexten och gör om för alla noter.

Lägg märke till att mina noter inte står i ordning under Urval. Det beror på att jag skrev dem i en annan ordning. Detta har ingen betydelse för slutrersultatet, bara man korsrefererar till rätt not.

6. Nu är strukturen klar.

För att snygga till tabellen kan man välja att göra fotnotstecknen upphöjda. Markera dem ett och ett, eller alla på en gång genom att markera dem och hålla nere CTRL och välj: Format → Tecken och välj Upphöjd.

Färdigt!

Noternas nummerordning och korsreferenserna uppdateras automatiskt (eller om de inte skulle göra det: Verktyg -> Uppdatera -> Uppdatera fält, eller F9) om du lägger in fler noter och referenser. Du måste flytta noterna manuellt dit du vill ha dem om du lägger in mer text i tabellcellerna.

  2 Responses to “Noter i tabeller”

 1. Wow Både snyggt och tydligt

  Det visste inte jag att man kan göra.
  Det skall jag försöka använda på en del av mina standard dokument.

  Tabellramen kan man göra osynligt och då kan man styra noternas placering.
  Tidigare har jag aldrig varit intresserad att använda noter då de inte framträder där man vill.

  Tack för tipset …

  • Man behöver inte ens ha en tabell för att göra noter på det här sättet. Man kan ju tänka sig noter på andra ställen som bildtexter, text i ramar med mera man inte vill ha in bland vanliga fotnoter. En tabell är dock ofta en bra platshållare.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: