maj 162011
 

Flattr this!

AbiWord är ett utmärkt ordbehandlingsprogram för dem som vill ha ett litet enklare och snabbare redskap än OpenOffice/LibreOffice Writer.

I många ordbehandlingsprogram gör man två bindestreck -- och ett mellanslag för att automatiskt få ett tankstreck. Så är det i OOo och LO. Tankstreck används till exempel vid anföring och i listor.

AbiWord saknar denna funktion. Det går dock att få till tankstreck ganska enkelt.

Windows

I Windows gör man specialtecken med vänstra ALT-tangenten och det numeriska tangentbordet med NUMLOCK avstängt. För tankstreck är koden:

ALT+0150

Det går att göra många andra specialtecken med vänster ALT och en sifferkombination. Läs mer om det här. där finns även tips på hur man kan göra om ens dator inte har något numeriskt tangentbord.

Notera att genvägen går att använda också i andra program än AbiWord.

Linux

Ubuntu

Det finns olika sätt att göra tankstreck i Linux. Här är ett som fungerar bra och som är lätt att få till. Jag kör Ubuntu, men funktionen borde vara densamma i andra Linuxdistributioner som kör Gnome.

System -> Inställningar -> Tangentbord. Fliken Layouter: Alternativ. Position för Compose-tangenten. Välj en lämplig tangent till exempel Höger ALT.

(I Ubuntu 11.04 Unity: Avstängningsknapp -> Systeminställningar -> Tangentbord. Att justera sitt system under avstängningsknappen är en seger för amatörism inom design av skrivbordsmiljöer)

Kubuntu

Detta gäller också för de flesta distributioner som använder KDE. Gå in under Systeminställningar -> Inmatningsenheter -> Tangentbord -> Avancerat. Bocka för Anpassa tangentbordsalternativ och rulla ner till Position för Compose-tangenten. Välj en lämplig tangent till exempel Höger ALT. Verkställ.

Nu gör man tankstreck med Höger ALT+ två bindestreck och en punkt (Höger ALT+--.).

Beroende på vilka andra tangentbordsgenvägar man har aktiverade i Linux kan man möjligen få problem med Höger ALT som Compose-tangent. Då kan man avaktivera Compose-tangenten då man inte behöver den eller välja en annan tangent än Höger ALT som passar tillsammans med andra inställningar.

Compose-tangenten är en MAC-uppfinning man på detta sätt kan få till i Linux. Man kan använda den för att skriva många specialtecken. Läs mer om detta här och här.

 

 

  4 Responses to “Tankstreck i AbiWord”

 1. Tack för tipset och länkarna!

  En annan och kanske lite bökigare väg är att ändra teckensnittet till ”Symbol” eller nån variant av det, sedan trycker man bara på bindestreck.

 2. Bra tips!

  Jag vill bara påstå att man även kan göra sifferkombinationer i Linux. Gör så här:
  Ctrl+Shift+u
  skriv 2012
  tryck på Enter

 3. Kul tips, liten fraga bara: är verkligen compose en mac-uppfinning, har för mej jag använde den pa gamla sun-stationer i början av 90-talet, men kanske mac hade den innan. I vilket fall som helst är det en skitbra lösning pa alla konstiga tecken (tex svenska). Och ett intuitivt sätt, man fattar direkt att compose+~+n blir spanskt nj tex (skriver detta pa en tysk (inlast) windolf-pc utan compose 🙁 )

  • Jag kan ha fel om Compose och MAC. Jag skrev av vad jag hittade på sidorna jag använde för tipset. Det är mycket möjligt att MAC fick funktionen från något annat håll. MAC är ju sedan i grund och botten ett *nix system.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: