jul 052011
 

Flattr this!

Som tröst för att jag har blivit för sjuk för att kunna resa på semester har jag köpt en ny fin dator, en bärbar med rejält krut i som jag kom över till bra pris på sommarrean i en av hemelektronikladorna. Den ersätter en några år gammal budgetmaskin tuffat på bra, men slitits rejält.

Givetvis var jag som alla andra tvungen att betala Microsoftskatt för en Windows 7 licens jag varken vill ha eller behöver. Eftersom jag betalat för Windowslicensen får Windows vara kvar ett tag. När det börjar strula åker det ut. Givetvis dualbootar jag med Linux och allt arbete gör jag i Linux. I Windows kommer jag att damma av några gamla spel från min ungdom och använda datorn som nöjesmaskin.

Efter några dagar har jag fått ordning på det mesta, både i Windows och Linux. Eftersom jag aldrig annars brukar installera Windows passar jag på att jämföra systemen.

I hemelektronikladorna påstår man att kunderna vill ha Windows så att datorn fungerar direkt. Därför säljs alla datorer med Windows förinstallerat. Det borde bara vara att trycka på ”ON” installera spelen, tuta och köra.

Det är lögn. Windows fungerar inte alls direkt. Vid första uppstart stod datorn och tuggade. Därefter fick jag svara på några installationsfrågor. Därefter mer tugg. Sedan startade datorn med reklam för program jag inte vill ha: Norton (den som en gång lyckats få bort Norton från en dator installerar hellre virus…), Microsoft Office och så vidare. Därefter mer tugg. Nu borde datorn vara igång tack vare alla fördelar med ett förinstallerat system.

Icke! Nu började det riktiga tuggandet. Hundratals MB uppdateringar måste tankas hem. Mellan ungefär var femte MB måste datorn startas om och tuggar både vid avstängning och uppstart. Med några basala program som ett gratis antivurusprogram, Flash, Java och en PDF-läsare (givetvis inte Adobe Reader utan Evince) lade jag ner nästan en arbetsdag för att få igång det förinstallerade systemet.

Det är otroligt att ett operativsystem år 2011 behöver startas om mer än ett dussin gånger innan allt är på plats och fungerar!

Då allt var färdigt blev min reflektion: är inte Windows bättre? Det är segt och långsamt och det är svårt att ändra på saker och jag kan inte få systemet som jag vill ha det. Windows ligger långt efter och det är trist att arbeta i. Vad har egentligen utvecklats vad gäller arbetsmiljön sedan Windows 95? Eftersom man är tvungen att betala Microsoftskatten då man köper en ny dator får de inget incitament att göra ett bra system. Microsoft håvar in sin skatt oavsett vilket skräp man lyckas knåpa ihop.

Visst ”fungerar” Windows 7. All hårdvara går att använda och datorn startar. Det märkliga är att allt ska vara så omständligt. Internet Explorer var installerat. Vid uppdateringarna tuggades det på bra innan jag fick frågan om jag ville uppdatera till IE 9. Nej Tack! Mer tugg. Därefter tog jag bort IE 8. Mer tugg och krav på omstart. Omstart, mer tugg och så vidare. Windows tar bort glädjen av att ha köpt en ny snabb dator. Det finns heller inga riktiga program utan bara crapware som man måste lägga tid på att ta bort. Att installera program tar en evig tid, ladda hem, mata in serienummer, byta skivor och så vidare. Varje gång plongar UAC. Kanske kan någon Windowskunnig förklara för mig om det är en riktig funktion eller ett påskägg Microsoft lagt in som ett skämt? Eftersom Windows bara är för lek struntar jag att lägga tid på att installera program.

Därefter var det Linux tur. Att installera tog en knapp halvtimme. Efter uppstart uppdateringar och installation av drivrutin för grafikkort — omstart — Färdigt! Därefter installerade jag program vilket tog ytterligare kanske en timme. Jag kunde hela tiden arbeta på datorn, lägga över filer från extern hårddisk och ställa in systemet. Datorn stod aldrig och tuggade. Efter två timmar var allt klart: alla program, alla uppdateringar och alla inställningar satt där de skulle.

Det fantastiska var att allt, precis allt fungerade direkt i Linux! Ljud, växling till hörlurar, tangentbord med specialtangenter och webbkameran. För några år sedan fick jag pilla ett tag på alla datorer för att allt skulle fungera med Linux och ibland fanns det funktioner som inte gick att få igång. Så var det i början på min gamla bärbara. Som användare är det lätt att konstatera att Linux hela tiden blir bättre! Antivirus och brandvägg behöver jag inte bry mig om. De program jag använder är fullversioner och inte begränsade versioner, gamla trötta versioner eller tidsbegränsade utvärderingsversioner som skickas med Windows ”gratis”.

Man ljuger i hemelektronikladorna. Datorer fungerar inte alls direkt med förinstallerat Windows. Samtidigt som man säljer Windows, ett dåligt och föråldrat system, informerar man om alla risker och brister i Windows och kränger ett säkerhetspaket och en mjukvaruförsäkring. På så sätt blir datorn några tusen dyrare utan att kunden har fått något som helst mervärde. Kunderna före mig köpte också en bärbar dator och ett dyrt säkerhetspaket. Dessutom skulle de köpa senaste MS Office, trots att de var väldigt nöjda med det de hade, Office 2003. De reflekterade inte över att datorn blev ett par tusen dyrare utan att de fick något för pengarna. Folk är så inkörda på att det finns dolda avgifter vid datorköp att de inte reflekterar över det, bara de får allt ”förinstallerat” som man tror är en garanti för att det fungerar. Genom kringprodukter för ett bristfälligt och genomkommersialiserat Windows tar hemelektronikladorna igen det man förlorar på priskrig och sommarrea.

Det går snabbare och är lättare att installera ett nördsystem och hobbysystem som Linux än att starta upp ett förinstallerat Windows. Väl igång är Linux rappare och bättre. Jag kan ställa in datorn exakt som jag vill och ledsnar jag på Linuxvarianten jag kör installerar jag bara en annan.

En tanke som slog mig är hur enkelt det hade varit om Linux hade varit förinstallerat på datorn, helst redan med drivrutinerna för grafikkortet. Då hade man bara behövt fylla i sitt användarnamn och därefter skulle datorn ha varit igång och det med alla program man kan önska sig. Det skulle ha varit ett förinstallerat system i ordets rätta bemärkelse! Datorn skulle dessutom ha varit flera hundralappar billigare genom utebliven Microsoftskatt.

Jag är mycket nöjd med min nya dator. Istället för att lägga pengar på kringprodukter för Windows satsade jag på hårdvaran och fick rejält mer för pengarna än kunderna före mig som köpte en sämre maskin, ett säkerhetspaket och ett kontorspaket och betalade mer.

Om sanningen ska fram var det inte mitt livs nödvändigaste inköp, den gamla datorn hade nog hållt ihop ett tag till, men nu har jag något att pilla med när alla andra åker på semester. När de kommer hem har jag kanske hunnit installera alla gamla spel i Windows!

Jag såg förresten att jag fick med det ”gratis” Office 2010 Starter i Windows. Det kanske blir en recension framöver.

Det roliga är att min gamla dator fortfarande fungerar och är blixtsnabb med en superlätt Linuxvariant. Den får hänga med ett tag till som reservdator!

  8 Responses to “Ny fin dator!”

 1. Hej.

  Vad är det för spec. på datorn och har du kört några benchmark tests?

  • Det är 4GB Ram, 750GB Hårddisk, 4-kärnig AMD processor, 1GB ATI Radeon Grafik 15,6 tum skärm. Det finns säkert bättre maskiner, men den duger åt mig och är tyst, snabb och behaglig att jobba vid.
   Jag har inte gjort några test.

 2. Kul med ny burk =)
  Skaffade själv enganska nyligen, Acer med 650gb hdd, 6gb ram och ATI Radeon.
  Dock har både Mint och Ubuntu helt gett upp för mej så blev ett kliv tillbaka till Debian (Crunchbang Xfce)
  Har själv tufft att ta semester iår, både ekonomiska skäl samt att jag började jobba iår så vi kan väl sitta och pilla med våra datorer hehe.

  Hursomhelst, lycka till och hade kul.

 3. Jag är en flitig läsare av din blogg och jag tycker du skriver mycket vettiga grejer. Jag hade gärna länkat till detta blogginlägg, men när du skriver att Linux är ett ”nördsystem och hobbysystem”, så avstår jag. Detta för att inte späda på folks redan alltför förutfattade meningar. Vi vet att Linux kan vara just det du skriver (beroende på hur man använder det), men också att Linux är ett seriöst OS med många seriösa och bra program som står sig väl i konkurrensen, både tekniskt och med avseende på användarens upplevelse.

  • Ledsen att du tar det så. Många tror att Linux är ett nördsystem och ett hobbysystem av och för entusiaster som inte duger något till. Det märkliga är att ett system med sådant ryckte är enklare att installera och hantera än Windows som allt för många anser vara det enda ”proffssystemet”. Kanske skulle du kunna leta litet efter en ironisk underton i inlägget.
   Jag tror det framgår ganska tydligt av min blogg att jag delar din åsikt att det finns många bra program till Linux och att man klarar alla arbetsuppgifter med dem.

 4. Köpte en netbook för ett tag sedan och känner precis igen beskrivningen av det ”förinstallerade” Windows 7. Det fick fortare att installera Kubuntu från scratch än att få igång Windows.

  Jag använde Windows 7 i ett par dagar eftersom jag köpte datorn precis innan senaste Ubuntu släpptes och tyckte att jag kunde vänta på det i stället för att installera en gammal version först och sedan uppgradera. Jag tyckte faktisk att det funkade helt OK. Inte ens jag lyckades krascha det en enda gång, så något har de ju lärt sig. Men även om man skulle bortse från alla ideologiska aspekter skulle jag aldrig välja Windows. Det är helt enkelt för mycket jobb med att själv skaffa alla program från olika håll och själv hålla dem uppdaterade.

 5. […] start. Det är väl praktiskt, att man redan har allt på plats? Men Påvel upptäcker när han köpt sig en ny dator, att det inte alls är så […]

 6. Hej!
  Håller fullständigt med dig, min sambo köpte en laptop för snart ett år sedan med Windows 7 förinstallerat, som skulle vara så bra, så bra. Vet inte vad som skulle vara så bra, men, men. Datorn funkade hyfsat bra i ett par månader sen började strulet, med än det ena och än det andra och omstarter, ominstallationer etc, suck. Min sambo funderar allvarligt på att endera köpa en Mac, eller installera Linux även hon.
  Själv har jag kört olika linux distrubitioner sedan -06 och för närvarande försöker jag komma överens med nya Ubuntu och deras nya fönsterhanterare Unity, Hmmm.
  En kommentar angående några som tidigare reagerade på att du skrev att Linux är ett nörd och hobbysystem. Vad är det för fel på det då? det var väl så det började, eller? Jag anser att Linux på ett sätt är just ett nörd och hobbysystem, men jag lägger ingen negativ värdering på det utan snarare tvärtom. Det är fantastiskt att ett ”nörd” och ”hobbysystem” kan slå ett ”proffssystem” som Windows på fingrarna när det gäller enkelhet, konstnad, smidighet, snabbhet etc etc….

Kommentera

%d bloggare gillar detta: