jul 272011
 

Flattr this!

Eftersom jag nyligen köpt en ny fin dator och därmed betalat Microsoftskatt fick jag med MS Office 2010 Starter förinstallerat på maskinen. Tidigare har en gästbloggare tyckt till om Microsofts ”gratis”erbjudande. Eftersom Starter inte går att få tag i på annat sätt än när man köper en ny dator och därmed erlägger Microsoftskatt var detta min chans att prova det.

Installation

Egentligen är det inte Starter man får utan en uppmaning att köpa MS Office eller att åtminstone prova på det för att efter någon månad vara så inlåst att man är tvungen att köpa det. Först när man tackat nej i flera dialogrutor får man lov att använda Starter.

Det tar en bra stund att installera och Starter tar obegripligt stor plats på hårddisken, programmappen är över 1,5GB! Detta ska jämföras med att LibreOffice som tar 370MB. LibO har ordbehandling-, kalkyl-, presentation-, matematik-, rit- och databasmodul, medan Starter har nedbantade versioner bara av ordbehandling och kalkyl. Man kan kanske lägga till inbyggda enkla ritfunktioner i ordbehandlingsmodulen. LibO:s moduler är dock betydligt mer kapabla än Starters.

1,5 GB är kanske inte så mycket utrymme på en ny hårddisk som numera ofta räknar utrymme i TB. Det är dock orimligt att ett så begränsat program kan ta så stort utrymme. Som jämförelse kan man på mindre utrymme installera: LibO, LyX, GIMP, InkScape och Scribus. Med denna programuppsättning kan jag göra mer avancerade saker än vad jag någonsin kan göra i Starter. Starter är ett stort slöseri med hårddiskutrymme.

Det stora hårddiskutrymmet beror på att Office 2010 fortfarande ligger kvar. Om man väljer Starter istället för att köpa MS Office straffas man genom att en stor del av ens hårddisk blir otillgänglig.

Vad är Starter?

Starter är en mycket nedbantad version av MS Office 2010. Det ser ut och fungerar som MS Word 2010.

 

Starter ser ut och fungerar som MS Word 2010 (klicka på bilden för förstoring)

 

Att Starter bygger på Word innebär att tyngden mer ligger på enkla visuella effekter än struktur. Det är till exempel enkelt att snabbt ändra utseende på dokument.

 

Med ett musklick kan man ändra utseende på ett dokument helt...

 

 

...Men man ledsnar efter ungefär 2 minuter. Funktionerna är mer lekstuga än något man använder.

 

Den som är van att arbeta i MS Office 2010  känner nog igen arbetsgång och hur programmet fungerar.

 

Starter har liksom MS Word ribbongränssnittet och fungerar därmed på samma sätt

 

Starter är välordnat och enkelt att arbeta i.

Prestanda

Den tilltalande enkelheten solkas dock av att programmet är segt att starta. På den splitternya och moderna datorn tar Starter mellan 10 och 12 sekunder att kallstarta. OOo/LIbO tar 7– 8 sekunder och AbiWord, som ligger närmast Starter vad gäller funktioner, 1–2 sekunder.

Förmodligen behöver Starter tiden för att avgöra vilka saker från MS Office som inte ska läsas in. Det märkliga resultatet är att Starter blir betydligt mer trögstartat än MS Office med bara bråkdelen av funktionaliteten. Den långa starttiden gör att man upplever Starter som segare än vad det faktiskt är.

Uppskattningsvis 10% av skärmutrymmet tas upp av reklam om att man ska köpa MS Office och andra meddelanden som Microsoft anser att man bör ta del av.

 

Om man råkar klicka fel har man köpt en licens för MS Office...

 

Reklamen är påträngande och onödig. Bara den gör att man ledsnar på Starter.

 

För att ingen ska missa att Starter inte är ett program utan ett reklamavbrott finns möjligheten att köpa MS Office i menyn också

 

Väl igång är Starter ett bra ordbehandlingsprogram. Det är rappt att arbeta i och har de flesta grundläggande saker man behöver: Rättstavning, formateringsmöjligheter, sök & ersätt funktion med mera.

 

Det är synd att rättstavningen i MS Office/Starter är så dålig. Gång på gång vill programmet sär skriva vanliga ord som OOo/LibO klarar galant

 

 

För den som fortfarande tror att det svenska språkstödet är en styrka i MS Office ger jag ännu ett exempel på hur Starter vill sär skriva samman satta ord. OOo/LibO klarar förinstallerat utan problem.

 

Starter är enkelt att arbeta i. Egentligen tycker jag bättre om Starter än MS Office 2010 som är överlastat av onödiga funktioner. I Starter har man bättre överblick och det är lätt att hitta de funktioner som finns. Starter har allt som behövs för enkel ordbehandling och många klarar sig nog med Starter.

En positiv sak är att man kan spara i flera olika filformat och får till och med fråga första gången man startar programmet om man vill använda ODF (OOo:s och LibO:s filformat) eller OOXML (Microsofts). Man får emellertid en varning varje gång man sparar i ODF.

 

Jag undrar vilka av de begränsade funktioner som finns i Starter som inte går att koda i ODF. Det är Microsoft pedagogik att svartmåla ODF-formatet och få folk att tro att det är sämre att äga sitt eget arbete än att få tillgång till det genom en licens från Microsoft.

Jag skulle istället vilja ha en varningsruta för MS format, OOXML, som säger att om du sparar i detta format är det inte säkert att filerna går att öppna i något annat program och att det finns en stor risk för att de inte kommer att se likadana ut och om du inte betalar en licens har du inte rätt att se innehållet.

Förutom dessa format går det att spara och öppna flera filer i flera andra format. Inlåsningseffekten är därför inte lika överhängande som i gamla MS Works som sparade i ett eget helt udda filformat som inget annat program klarade av.

Även om MS Office 2010 och därmed Starter officiellt stödjer ODF är jag tveksam hur starkt stödet är. ODF-dokument som jag bollar mellan LibO och Starter ser inte alls likadana ut. Starter öppnar till exempel alla filer skapade med 12pts brödtext med 10,5 pts. Sådana ”specialiteter” gör Starter värdelöst om man använder ODF som standardformat och skickar filer mellan användare, program och datorer.

Jag vet inte om problemen med ODF beror på undermålig implementering eller bristande respekt för användare att utforma sina dokument som de vill. Vad orsaken än är blir Starter värdelöst att använda med ODF.

En smygande inlåsning är att Starter som standard använder Microsofts egna typsnitt, Calibri med flera. Dessa finns inte på andra operativsystem än Windows. Om du inte lägger ner tid på att ändra standardinställningen kommer dina dokument inte att se ut som de ska på andra datorer.

Funktioner Sammanfattning

Funktionsmässigt är Starter jämförbart med AbiWord. Programmen är dock ganska olika: Starter trycker på det visuella och är betydligt mer finslipat. AbiWord är ganska kantigt men har en del riktigt avancerade specialfunktioner Starter och många andra ordbehandlingsprogram saknar. Programmen fyller samma grundläggande ordbehandlingsbehov och har ungefär motsvarande funktioner och kapacitet.

För mer avancerad ordbehandling och kontorsarbete duger inte Starter. Det är lätt att räkna upp saker som fattas: Fotnoter, slutnoter, referenshanterare (Zotero går inte att installera), samlingsdokument, mer avancerade korsreferenser, index, innehållsförteckning och så vidare. Givetvis saknar jag som vanligt i MS Word OOo:s överlägsna formatmallar. Jag tror att hanteringen av formatmallar är ännu mer undermålig i Starter än i MS Word, men jag har inte Office så att jag kan jämföra.

 

Tyvärr har Starter "grammatikkontrollen" från MS Word. Microsoft för krig mot svenska språket och kommer att utarma vårt sätt att uttrycka oss. Microsoft tycker det är OK att betala Microsoftskatt men för invecklat att erlägga den. Att inte betala Microsoftskatt är otänkbart och skatten passerar därför kontrollen utan anmärkning

 

Starter passar bäst när man ska skriva enkla korta dokument som man snabbt vill ska se bra ut som brev och enkla skoluppgifter. Programmet är trevlig men tandlöst. Det är snäppet bättre än ett anteckningsprogram, men duger knappast till större projekt eller för akademiskt skrivande. Man får då betydligt mindre hjälp än i fullvuxna ordbehandlingsprogram. Starter kan inte heller ersätta kontorsprogram.

Jag har bara tittat som hastigast på kalkyldelen. Det är ett kraftigt nedbantat Excel utan möjligheter till makron och andra avancerade funktioner. Nivån ligger nog nätt och jämt på samma nivå som i ordbehandlingsdelen, förmodligen ännu ett snäpp lägre. Om man är tillräckligt avancerad för att då och då behöva ett kalkylprogram tror jag att man snabbt kommer att sakna de bortbantade funktionerna. Calc i LibO/OOo är klart överlägset och vill man ha ett effektivt kalkylprogram kan man ta sig en titt på Gnumeric som också det är överlägset Starters kalkyldel.

Egentligen är den enda funktion som jag skulle kunna tänka mig att behålla Starter för möjligheten att öppna filer skapade i Microsofts filformat OOXML. Eftersom inget annat program klarar detta till 100% kan Starter vara ett sätt att öppna problematiska filer. Å andra sidan kan man göra detta nästan lika bra i Wordpad.

I sådana lägen tycker jag det är bättre att underrätta filskaparen att det är något fel på filen och ber honom att spara den i ett annat format. Det finns ingen anledning att stötta Microsofts OOXML-format och om det är tänkt som en standard är det upp till Microsoft att ge programutvecklare möjlighet att implementera standarden i alla program och operativsystem.

Starter för vem?

Jag tror att Microsoft hittat rätt nivå på Starter. Skribenter inser snabbt att de måste ha ett bättre verktyg och kan då lockas att klicka på de väl synliga köplänkarna för MS Office. De som inte saknar funktioner behöver inte piratkopiera MS Office. Genom att låta Starter följa med nya datorer gör Microsoft att viljan att utforska bättre alternativ som Abiword, OOo och LibO minskar.

Några tankar om ”gratis”

Är Starter gratis?

Man kan se det som generöst av Microsoft att alla som köper ny dator får tillgång till en liten del av funktionerna i Office 2010. För att få tillgång till programmet var jag dock tvungen att köpa ett undermåligt operativsystem. Jag vill inte ha Windows 7 och behöver det inte.

I det förinstallerade Windows 7 finns det flera program för till exempel skivbränning, formatera hårddiskar, lyssna på musik, se på film med mera. En del av dessa är liksom Starter nedbantade versioner av större program. Flera har som mål att man ska köpa dyra fullversioner eller kompletteringar. Alla ingår i priset för datorn. Utan dem hade datorn varit billigare.

Det finns lika bra eller bättre fria alternativ. Flera av de förinstallerade programmen är så dåliga att det bästa är att ta bort dem direkt. Det gäller absolut för Starter. Det är inget program man behöver eller gör saker som inte andra program klarar bättre. Det är visserligen enkelt att arbeta i Starter. Det är charmigt och snabbt, men har stora begränsningar och kan inte hantera alla filformat och filer. Även om man skulle kunna klistra etiketten gratis på det har ”gåvan” väldigt litet värde.

Den springande punkten är att jag är tvungen att betala en obligatorisk avgift till Microsoft för att få lov att köpa en ny dator. Med ett sådant tvång kan jag varken se Microsofts erbjudande som generöst eller att Starter är gratis. Starter är bara ett sätt att få mig att tro att jag får något för Microsoftskatten.

Starter är en ytterligare sak som jag inte bett om, inte vill ha och inte behöver som Microsoft tvingar mig att betala för och då jag inte betalar frivilligt tvingas jag att betala genom Microsoftskatten.

  8 Responses to “Microsoft 2010 Starter: Recension”

 1. Tack för en mycket intressant recension av Office Starter. Att programmet tar så pass mycket diskutrymme beror förmodligen på att det innehåller samma data som fullversionen av Office 2010, men med valda delar inaktiverade. Tänk vad fint det vore om vi som konsumenter själva fick välja om vi ville ha med Win 7 och Office Starter vid köp av ny dator. Tyvärr verkar enda sätter att slippa MS Skatten vara att man köper sin dator i delar och monterar ihop den själv. Fungerar bra med stationära, men sämre med bärbara.

  Att Office Starter ser snyggt ut fungerar uppenbarligen, för genom att ha en välpolerad yta kan man på ett enkelt sätt lura såväl journalister som användare att man fått väldigt mycket för pengarna. En konsekvens av detta blir att vissa kommer att nöja sig med Office Starter, i tron att det ändå inte kostade dem något. Andra kommer att lockas uppgradera till fullversionen i tron att den kommer att vara ett bättre alternativ än de fria kontorspaketen.

  En fråga dock: Är det möjligt att flytta Office Starter till en annan maskin? T.ex. om du skulle behöva byta hårddisk i din dator, måste du då köpa en ny Windowslicens för att få tillgång till Office Starter? En annan fundering, om du väljer att uppgradera till fulla versionen av Office 2010, hur fungerar det då om du vill göra en ominstallation av datorn? Får du möjlighet att ladda ned hela Office 2010 från MS genom att uppvisa giltig nyckel eller är du rökt då?

  • Office Starter kommer förinstallerat. Det innebär att den följer med OEM-licensen för Windows och följer datorn. Därför går inte Starter att flytta över till en annan maskin. Jag tror att det fungerar så att man köper en kodnyckel för Office av Microsoft. Jag tror att man kan använda den på upp till tre datorer. När man installerar om Windows borde programmen känna av på hur många maskiner Office är installerat. Jag har dock ingen praktisk erfarenhet av hur det fungerar. Jag håller mig till LibO/OOo och installerar på hur många datorer jag vill!

 2. Anledningen till att ODF-filer funkar så konstigt i mellan OOo/LO och MS Office 2010 beror sannolikt på att MS Office endast stöder ODF 1.1, medan OOo/LO använder ODF 1.2.

  • Jag tror inte alls det beror på detta. ODF 1.2 innehåller formler för Calc och en del mindre förbättringar som kommentarer i ritningar. Det finns inget som gör att ett ODF dokument sparat med 12pts i OOo/LibO ska visas i 10,5 pts i Starter. Det blir så även om man sparar filer i ODF 1.1.

 3. Office Starter finns gratis att hämta över nätet. Det behöver man inte köpa en dator för att få tillgång till. Går utmärkt att lägga in på usb minnen med. Windows 8, där kan du tala om undermåligt operativsystem. Windows 7 är snarare en välsignelse i klass med Windows XP när det kom.

  • Bertil: För det första, var hittar du Office Starter för nedladdning? Inte finns det hos MS vad jag har kunnat se. För det andra, varför skulle någon vilja ladda hem Office Starter, även om det gick, då man kan få ett komplett officepaket i form av LibreOffice som dessutom är betydligt mindre i storlek än Office Starter och som inte har några funktioner inaktiverade eller nedbantade.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: