aug 032011
 

Flattr this!

Det är allmänt känt att OpenOffice och LibreOffice har urusel integration i skrivbordsmiljön KDE i Linux. Jag har nämnt det flera gånger på bloggen. Om man arbetar mycket i LibO/OOo kan detta ensamt göra att man håller sig borta från KDE.

Knappar och inställningar är svåra att läsa och ser bedrövliga ut.

 

Dialogrutor kan se hemska ut i KDE. Tillägget ParaDTP är oanvändbart.

 

Använder man ett mörkt skrivbordstema för KDE blir LibO/OOo oanvändbart.

Häromdagen ledsnade jag på KDE-integrationen då verktygstips i LibO i KDE:s standardtema har den något udda färgkombinationen svart text på svart botten.

En designmässig fullträff! Svart text på svart botten (egentligen mörkgrön som en läsare påpekat) i verktygstips gör att dokument ser ut som om de var fulla av svarta censurremsor (kanske lika bra det...)

 

Verktygstips inkluderar den mesta information man får i pop-up rutor då man drar muspekaren över objekt. Att jag inte märkt detta tidigare kan bero på att jag lagt in KDE 4.7 och det kan vara där någon lyckats åstadkomma den designmässiga fullträffen.

Allt som allt är LibO/OOo nästan hopplöst att få att se snyggt ut i KDE. Ibland är det en bragd att bara få programmet att fungera. Detta är en konsekvens av att LibO/OOo finns för så många operativsystem och skrivbordsmiljöer. Utseende och anpassning är en kompromiss och passar inte 100% någonstans. Det passar allra sämst i KDE,

Jag använder LibO i Kubuntu och dessa tips gäller främst där. LibO kan vara annorlunda paketerat i andra distributioner. Jag använder ett uppdaterat LibO från denna PPA. Hur du installerar beskriver jag här.

Visst kan man skruva på KDE och hitta ett färgschema som passar LibO/OOo.

 

För att få verktygstipsen läsbara kan man ändra färgen på något som heter verktygstips bakgrund till något annat än svart i KDE. Som vanligt i KDE är inställningar begravda långt ner: Systeminställningar -> Programutseende -> Färger -> Fliken färger. Att ändra färgen medför att verktygstips i andra program kan se konstiga ut.

 

Det finns dock minst fyra problem:

1. Man kan av någon anledning bara påverka bakgrunden för verktygstipsen, inte den svarta färgen på texten. Denna förblir svart hur man än skruvar på globala inställningar i KDE.

2. Det som därför ser bra ut i LibO kan se hemskt ut i alla andra program.

3. Om man byter tema i KDE får man börja från början och experimentera fram en kombination som passar hyfsat både i LibO/OOo och alla andra program.

4. Även om man kan få rätt på färgerna för verktygstipsen fortsätter det mesta annat i LibO att se bedrövligt ut.

Det finns dock två enkla lösningar. Båda har för- och nackdelar

Lösning 1 Ta bort KDE-integrationen.

Tar man bort integrationen för KDE kommer LibO att köras i ett grundläge för Linux. Det avviker starkt från hur alla andra program ser ut och uppför sig, men programmet fungerar.

 

Verktygsraderna ser inte alls ut som de brukar, men fungerar och är tydliga

 

Färgkombinationer är tråkiga men syns och dialogrutor går att använda.

 

Nu går ParaDTP att använda!

 

En nackdel är att man bara kan använda LibO:s dialogrutor. De ser annorlunda ut och fungerar sämre än KDE:s.

 

KDE-integrationen gör att LibO uppför sig som andra program när man till exempel ska spara en fil

 

LibO:s dialogrutor är litet bökigare

 

Till och med verktygstipsen fungerar:

 

Gör så här:

Stäng LibO.

Ta bort paketet:

libreoffice-kde

sudo apt-get remove libreoffice-kde

En stor fördel med denna metod är att man kan använda ett mörkt tema i KDE utan att LibO påverkas. Det kommer att se ut på samma sätt oavsett vilket tema man använder eftersom LibO inte längre är integrerat i KDE.

Lösning 2 Använd libreoffice-gtk

Man kan lura LibO så att det tror att det är ett GTK-program (kort förklaring: program gjorda för Gnome som t. ex GIMP). KDE kommer då att använda inställningarna för hur det visar GTK-program som märkligt nog är bättre för LibO än integreringen i KDE.

Gör så här:

Stäng LibO

Ta bort paketet:

libreoffice-kde

sudo apt-get remove libreoffice-kde

Installera paketet:

libreoffice-gtk

sudo apt-get install libreoffice-gtk

LibO ser ut som vanligt, men små detaljer som verktygstips syns nu.

Verktygstipsen har nu vit text på svart botten

 

Dialogrutor är dock lika katastrofala som i KDE-integrationen.

Jag har gett upp om LibO i KDE och använder lösning 1. Hellre ett program som ser konstigt ut och fungerar än ett som ser fult ut och inte fungerar.

  11 Responses to “LibreOffice och KDE”

 1. I ditt exempel med med ”svart text på svart bakgrund” (2:a bilden) ber jag dig observera att bakgrundskulören i själva verket är mörkgrön, något som förstås kan vara svårt att se, särskilt med en skärm med felaktiga gamma-inställningar. Detta gör att den test du i senare exempel valt att stryka över med magenta är fullt läslig.

  I övrigt använder jag själv qtcurve för både KDE och gtk vilket gör att det ser bra ut i LO ändå, qtcurve-utvecklarna är noga med att det ska vara både snyggt och enhetligt, särskilt vad gäller vanliga program. Även svårintegrerade program som LO/OOo samt Firefox ser bra ut.

  • Efter att ha testat med gamma och använt olika skärmar ger jag dig rätt. Bakgrunden är mörkgrön och om man trixar med sin gamma kan man nätt och jämt läsa texten.
   Jag tror säkert att KDE utvecklarna gör så gott de kan och de lyckas förvisso med det allra mesta. Jag tror att integreringen i OOo/LibO utvecklas av de projekten och där kan man nog inte säga att man lyckats särskilt bra. Jag har dock förstått att det är rejält svårt att fixa OOo/LibO i KDE.
   qtcurve ger bara en marginell förbättring för mig, men tack för tipset!

 2. Intressant artikel med bra tips. Jag undrar hur LibreOffice har lyckats med intregationen med exempelvis Ubuntu 11.04 och andra Gnome distar?
  Det är lite olyckligt att KDE inte verkar ha fått till det. De flesta KDE distributioner har gått över till LibreOffice numera.
  Vore det bättre om de hade behållit OpenOffice? Nu verkar ju IBM gå in med utvecklare där och stötta dem på allvar.

  • Integrationen för OOo i KDE är snäppet sämre eller bättre beroende på hur man ser det. Den är nästan obefintlig. Man förlorar en del och slipper en del annat.
   Sedan är det OOo man tidigare hade i Linux den variant som blivit LibO med i stort sett samma integration i KDE.

 3. KDE har ju även sitt K Office:
  http://www.koffice.org/
  Det ska väl bli Caligra så småningom:
  http://www.calligra-suite.org/

  Kan det vara ett alternativ istället för LibreOffice?

 4. Intressant, jag har använt Open Office i Kubuntu i ca sex år och de senast månaderna Libre Office. Jag har aldrig haft några problem. Det har inte alltid sett välpolerat ut men jag har under denna tid aldrig upplevt några problem som stört användningen?

 5. Jag vet inte om jag kan hålla med dig, Påvel. Hos mig som testkör PCLinuxOS och använder KDE 4.6.5 har inga som helst problem med LibreOffice integration. ParaDTP fungerar utmärkt här hos mig. Problemet kanske är baserad på den dist. du använder. 🙂

 6. Precis som Kurdistan kör jag PCLinuxOS och har heller aldrig upplevt de problem du beskriver. Gnome/Gtk-program integreras som default med ett tema som heter gtk-oxgen-molecule. Jag såg precis att både Gtk- och KDE-integrationen för LibreOffice är installerade (default). Så här ser det ut:
  http://dl.dropbox.com/u/14007843/LibO_1.png
  http://dl.dropbox.com/u/14007843/LibO_2.png
  http://dl.dropbox.com/u/14007843/LibO_3.png

  • Ja jäklar…
   Jag testade PCLinux i Virtualbox och LibreOffice ser bra ut. Det är alltså Kubuntu som har dålig integrering för LibO och inte KDE generellt. Jag försöker hitta vad som skiljer Kubuntu och PCLinux åt, men jag har ännu inte hittat vad man gör rätt i PCLinux och fel i Kubuntu. Kanske återkommer jag om det, eller blir det att byta dist.

 7. En på Pardus World Forum blev hjälpt av denna artikel som jag översatte till engelska via Google translate:
  http://worldforum.pardus-linux.nl/index.php?topic=3995.msg21221#msg21221

  Så det verkar mer distributioner än Kubuntu som har problem.

 8. Hej kära vän Påvel!

  Finns ett verktyg som heter kde-gtk-config för fixa till gtk integrationen i KDE och Kubuntu. Jag är på Kubuntu utvecklare de ska ha med det från start eller åtminstone ha det i repot. Du kan testa det via länken nedan:
  http://packages.netrunner-os.com/pool/main/k/kde-gtk-config/

  Hos mig fungerar det riktigt bra och sedan i färger har jag ändrat till Oxygen Cold. Gillar det mest.

  Kanske smidigaste lösningen?

Kommentera

%d bloggare gillar detta: