sep 072011
 

Flattr this!

Jag har fått frågor från läsare som ska börja läsa vid universitet eller högskolor om man kan använda fri programvara som OpenOffice.org eller LibreOffice vid akademiska studier. Här är några svar:

  1. Fri programvara är bättre än ofri för akademiska studier.
  2. Att köpa dyr ofri programvara är inget krav för att studera vid universitet.
  3. Att köpa dyr ofri programvara är ingen garanti för att bli godkänd.
  4. Även om jag på sistone varit litet kritisk till LibreOffice gäller kritiken deras utvecklingsstrategi och inte själva programmet. LibreOffice är ett alldeles utmärkt grundprogram för akademiska studier. Writer är bättre för att skriva akademiska texter än MS Word. Varför ska man välja ett dyrt och dåligt alternativ framför ett gratis som är bättre? Det är sådana insikter som skapar framgångsrika akademiker!
  5. Genom att använda fri programvara och fria filformat undviker man inlåsning. Man äger sitt eget arbete och behöver inte en licens för att få lov att se vad man skrivit. Programvaruföretag ger ofta studenter rabatter på sina program. Litet pengar är bättre än piratkopiering. Även piratkopierade program är bra eftersom de låser in piraten och vänjer ännu en användare vid ett visst program. Man vänjer studenter vid att datorprogram ska kosta pengar, vilket är en osund affärsmodell och ett dåligt sätt att förhålla sig till kunskap och datorer. När studenten är klar med sina studier efterfrågar han samma program av sin arbetsgivare som måste betala stora pengar utan att få något mervärde. Osunda monopol och dåliga affärsmodeller består och vi får alla betala dyrt för det.
  6. Utifrån ett lärar- och högskoleperspektiv ska man undvika att tvinga studenter att använda ofria program när det finns lika bra eller bättre fria alternativ. Det är oerhört dåligt att ge direktiv om att tentor ska lämnas in i .doc format. Då tvingar man studenten att köpa ett dyra program de inte behöver. ODF, PDF eller .txt fungerar lika bra. Man kan tvinga studenter att använda ofria program på märkliga sätt, läs till exempel detta skräckexempel.
  7. Utifrån ett studentperspektiv: Högskolor har skyldighet att ta emot tentor och uppsatser även om de är skrivna i fria filformat. Lämna in i fria filformat och ge era lärare tips om var de kan ladda ner program de kan öppna filerna med.

Jag har genom åren skrivit ganska mycket om akademiska studier och fri programvara. Läs till exempel här om programtips, här om filformat och här om fixering vid ofria datorprogram.

Jag är en gammal stofil. Därför ser jag gärna att studenter eller andra som har färskare erfarenheter av att använda fri programvara vid akademiska studier än jag skriver om era erfarenheter och tar kontakt med mig på bloggen så publicerar jag era inlägg (om de är bra och jag inte riskerar att bli stämd). Detta gäller även om ni har negativa erfarenheter av fri programvara eller är kritisk till den! Ni kan vara anonyma eller skriva under pseudonym.

  2 Responses to “Ny termin nya studenter”

  1. Om man arbetar tillsammans med andra som använder MS Office, t ex skriver uppsatser och andra texter gemensamt, och vill kunna arbeta i samma dokument kan man i OOo/LO/Neo ställa in .doc eller .docx som förvalt format för textdokument (Ladda/Spara->Allmänt). Det finns nackdelar både tekniskt och ”politiskt” men för en normalanvändare är det en enkel lösning som ofta fungerar bra, i alla fall för rena texter.

    • Visst kan det fungera bra för samarbeten. Man ska dock komma ihåg att OOo/LibO fungerar bäst med sitt eget filformat, särskilt om det skulle bli något fel på filerna. Jag brukar därför använda ODF och skicka kopior i .doc.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: