sep 112011
 

Flattr this!

Jag har tidigare skrivit om hur man kan göra avancerade tidslinjer i Calc. Man kan även använda Zotero för att göra tidslinjer.

Det går att göra riktigt snygga tidslinjer också i Writer. De blir litet enklare och är inte dynamiska som i Calc. Tidslinjer i Writer har dock fördelar som att de är enklare att göra och har större formateringsmöjligheter. Dessutom är de lättare att få att smälta in i en text.

Knepet är att använda tabeller på ett litet mer avancerat sätt.

Jag använder fornforskaren Johan Haquin Wallmans resor som exempel.

1.

Skapa en tabell med åtta rader. Antalet kolumner styrs av antalet händelser + 3. Om du har 10 händelser ska det alltså finnas 13 kolumner. Det går givetvis att lägga till fler kolumner senare. Om man vill ha en riktigt lång tabell ska man använda ett liggande A4 som sidformat. Writer är nämligen uselt på att hantera saker som hamnar utanför pappret.

 

 

2.

Sammanfoga cellerna i de två yttre raderna fyra och fyra och mittenraderna två och två. Lämna tredje raden uppifrån respektive nerifrån orörda.

Alla verktyg man behöver finns på den irriterande pop-up verktygsraden som kommer fram då man ställer markören i tabellen.

3.

Det klarnar en del då man skriver in värden (årtal) och beskrivning.

4.

Ta bort Inramningen för alla celler i tabellen.

Nu ser tabellen inte klok ut och definitivt inte som en tidslinje! De ska vi ändra på.

5.

Rama in de sidor av cellerna som behövs. Välj linjestilar och färger efter tycke.

Alla verktyg man behöver finns på den lilla verktuygsraden...

 

Det kan vara litet pilligt at hitta rätt bland omarkerade celler. Tänk på att man flyttar i tabeller med tabulator (framåt) eller SHIFT+tabulator (bakåt).

 

6.

Årtal och beskrivning bör ju stå ovanför varandra. Om man använt en styckeformatmall, i mitt fall Tabellinnehåll, ändrar man bara den så att texten blir centrerad.

Nu är tidslinjen riktigt snygg!

 

 

7.

Genom att lägga till två rader i toppen av tabellen, göra en snygg inramning och formatera en rubrik sätts pricken över i.

 

Man kan givetvis använda andra tidsskalor och händelser: Dagar, timmar, sekler etc. Principen för hur man gör tidslinjen är densamma.

 

Kommentera

%d bloggare gillar detta: