sep 232011
 

Flattr this!

En läsare uppmärksammade mig på att fram till OOo 3.2 kunde man skriva ut flygblad av presentationer så att tre bilder hamnar i svit på en sida och man får linjer för egna anteckningar till höger. Sådana utskrifter kan man dela ut som handouts om man föreläser eller håller lektioner så att studenter och åhörare kan följa med och göra egna anteckningar.

Från och med OOo 3.3 finns det ett par buggar som gör funktionen svår att använda:

  • Bugg 1: Linjerna försvinner
  • Bugg 2: Det skrivs ibland ut en extra tom sida då man skriver ut flygbladen.

Med bilder som miniatyrer och plats för egna anteckningar är det enkelt att följa med i ett föredrag. Från och med OOo 3.3 försvinner dock raderna man skriver på till höger

 

Buggarna finns i OOo 3.3 och LibO3.4.3.

Man ska komma ihåg att Impress är den svagaste delen av OOo/LibO och man måste tyvärr nästan förvänta sig att stöta på mer eller mindre underliga buggar.

Efter en del pyssel har jag kommit på sätt att komma runt buggarna.

Buggfix 1: Få tillbaka anteckningslinjerna

Öppna presentationen och välj Skriv ut

I dialogrutan som öppnas väljer man: Dokument -> Flygblad

Det var så här man gjorde fram till OOo 3.2. Om man skriver ut nu i OOo 3.3 och senare får man tre bilder per sida, men inga anteckningslinjer till höger. Därför väljer man också: Bilder per sida -> 3

Då får man tre bilder per sida med anteckningslinjer till höger.

På förhandsvisningen ser linjerna konstiga ut, men de ser bra ut på pappersutskriften. Den extra tomma sidan kommer man inte undan. För det behövs en andra buggfix:

Buggfix 2: Slipp den tomma sidan vid utskrift

Det är kanske inte så allvarligt att skrivaren spottar ut ett tomt papper, det är ju bara att lägga tillbaka det i magasinet. Det är dock en bugg och även om den är liten är den irriterande.

Den här lösningen är för Linux, men bör fungera på liknande sätt i andra OS. Gör först inställningarna till Buggfix 1 MEN Skriv inte ut till papper!

Välj istället Fliken Alternativ. Bocka för Skriv ut till fil och klicka på Skriv ut till fil…

Bocka för 1 och klicka på 2...

 

I nästa dialogfönster är det bar att se till att Portable Document Format (PDF) är valt och klicka på Spara och filen sparas som en PDF-fil.

Nu kan man skriva ut flygbladen från sin PDF-läsare. Om Impress valt att skapa en tom sida sist i presentationen väljer man att skriva ut alla sidor utom den sista. Det är för övrigt ganska praktiskt att ha filen som PDF så att man enkelt kan distribuera flygbladen.

Buggfix 2 bygger på att ens operativsystem kan skriva ut till PDF. Jag använder Linux och där installerar man paketet cups-pdf.

I andra system ser det annorlunda ut, men principen är densamma: man skriver ut till PDF och använder PDF-filen för pappersutskrifter.

I MAC tror jag att funktionen att skiva ut till PDF finns från start.

I Windows måste man installera ett tredjepartsprogram som till exempel PrimoPDF vars grundversion är gratis. Det finns flera andra program som gör samma sak.

Om någon som har MAC eller Windows testar funktionen så får ni gärna posta en kommentar om hur det fungerar!

  3 Responses to “Flygblad och buggar”

  1. Har du rapporterat buggarna till LO?

    • Inte än…
      Det är ju litet förvirrat eftersom det är en OOo bugg. Ska dock försöka hinna kolla i helgen om den är rapporterad. Det borde den vara eftersom den drabbar ganska avancerade användare.

  2. Till Windows brukar jag rekommendera PDFCreator. Det är måhända inte det PDF-program för Windows som har flest funktioner, men det är open source (utan några konstiga nag screens och liknande) samt bygger på Ghostscript vilket gör att man kan lita på att resultatet blir indentiskt med cups-pdf på Linux.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: