sep 282011
 

Flattr this!

Som ett straff för mina synder blev jag häromdagen tvungen att arbeta i MS Word 2007.

Då jag sökte svar på hur man gör vissa saker snubblade jag över en tråd i PC för Allas användarforum där man klagade över rättstavningen i MS Word.  Detta brukar vara en av de saker som förståsigpåare menar att MS Word är överlägset OOo/LibO Writer på och ett skäl till att man ska välja ett dyrt kontorsprogram framför ett gratis.

Man listade ett antal felstavade ord som MS Word 2007 godkänner:

Verkig -> Verklig

Dugig -> Duglig

Allvarig -> Allvarlig

Bokstavig -> Bokstavlig

Alldagig -> Alldaglig

De felstavade orden stryks varken under vid automatisk rättstavning eller hittas vid rättstavningskontroll. Som synes är det helt vanliga svenska ord.

 

MS Word kan inte stava utan godkänner felaktiga ord

 

OOo/LibO Writer hittar givetvis alla de felstavade orden, både vid automatisk rättstavning och vid stavningskontroll får man rätt förslag.

LibO/OOo hittar alla de felstavade orden och ger korrekta rättningsförslag

 

I tråden var man visserligen tvungen att konstatera att OOo hittade de felstavade orden, men man kunde inte hejda sig från att klanka på fria program. Om man inte kan klanka på OOo får Firefox ta emot ovett för att det har dålig rättstavning. Det gäller dock att veta vad man talar om. Den svenska rättstavningen i Firefox använder samma ordlista som den i OOo/LibO och är alltså också den överlägsen MS Word.

Eftersom de felstavade orden i MS Word finns någonstans i den slutna kodbasen är de nästan omöjliga att rätta till. Felstavningarna ska ha blivit något bättre i Word 2010, men jag har ingen möjlighet att kontrollera det. En enkel justering av uppenbara fel tar alltså i bästa fall minst tre år i Microsoftvärlden och kostar flera hundralappar i uppgraderingskostnad.

Om man upptäcker fel i OOo/LibO kan man framföra kritik till utvecklarna av ordlistan. Om detta inte skulle hjälpa är det relativt enkelt att själv redigera sin ordlista, hur man gör det skriver jag kanske om i ett annat inlägg. Detta beror på att programmen har öppen källkod och det är ingen hemlighet hur program, tillägg och ordlistor är gjorda och det finns ingen som har vinstintresse i att först släppa en dålig produkt och sedan begära pengar för att reparera den.

Det är sådana saker som gör fri programvara överlägsen slutna alternativ.

 

 

 

  8 Responses to “Verkigt Allvariga felstavningar i MS Word”

 1. Du skriver bl.a. ”Felstavningarna ska ha blivit något bättre i Word 2010, men jag har ingen möjlighet att kontrollera det.”.

  Hur är det i Office Starter 2010? Använder den samma ordlista som Word 2010 eller är rättstavningen bortplockad från Office Starter 2010? Vore intressant att få höra om resultatet blir detsamma som i MS Office 2007.

  • Office Starter är borttaget från min dator. Det tog för stor plats och var ingen nytta med. Jag tror att det använder samma språkpaket som ”riktiga” Office 2010.

 2. Har testat i Office 2010 Standard och den markerar alla fem orden som felaktiga numera….

 3. Ett annat problem är autokorrigering av europe till europé när man skriver på svengelska. T.ex. engelska företagsnamn i en svensk text där man vill använda det ”rikitiga” namnet såsom Shimano Europe.

 4. I Debianbaserade OS används väl en gemensam ordlista för hela systemet, alltså även för LyX, TeXworks och andra kontorsprogram? Vilka har hand om den svenska?

  • Jag är ingen specialist på detta, men jag tror inte det är så enkelt. Det finns ”centrala” ordlistor till ispell, aspell och myspell som flera program kan använda.

   LyX använder sedan version 2 Enchant som använder myspell, samma system som OOo 2 använde. OOo 3 använder dock Hunspell och där laddar man ner en ordlista separat. Hur de olika ordlistorna skiljer sig åt vet jag inte. Jag har känslan av att ordlistan i LyX ligger litet efter den senaste ordlistan för OOo/LibO.

   Det är nog olika ansvariga för de olika ordlistorna. Mycket mer klarhet(?) än så klarar jag inte ge.

  • Såvitt jag vet använder Debian och Ubuntu fortfarande en 14 år gammal ordlista som dessutom är byggd för aspell. Detta är ganska pinsamt eftersom aspell inte har något användbart stöd för sammansättningar samt för att den gamla ordlistan är synnerligen begränsad. Om någon som läser det här använder Debian eller Ubuntu, så rekommenderar jag att ni lägger en felrapport som begär att den gamla ordlistan byts mot hunspell-ordlistan från DSSO.

 5. Såg att DSSO-ordlistan faktiskt är på väg in i Debian:
  http://mentors.debian.net/debian/pool/main/h/hunspell-sv/hunspell-sv_1.46-3.dsc

  Förr eller senare kommer den alltså att ingå i standard Debian/Ubuntu, och används sedan centralt av de flesta program. I synnerhet kommer den att fungera i LyX då, och Ubuntuanvändare slipper att ladda ner och installera LibO-ordlistan på egen hand 🙂

Kommentera

%d bloggare gillar detta: