okt 032011
 

Flattr this!

För ett tag sedan skrev jag om hur man bygger LyX från källkod i Ubuntu. Eftersom jag gått över till Debianbaserade Linuxdistributioner måste jag bygga min LyX på ett litet annorlunda sätt.

Egentligen är det (nästan) helt onödigt att bygga ett program som LyX i Debian. Om man snabbt vill ha den senaste versionen är det bara att tillfälligt aktivera testing (eller unstable) och uppgradera LyX via pakethanteraren. Det brukar inte ta många dagar innan en ny version av LyX finns där. LyX har i stort sett samma beroenden version för version så risken att något ska gå sönder om man drar in LyX från Testing är minimal.

Den som använder Debian på skrivbordet är ofta ganska händig och vill ibland bygga program själv. Även om guiden på sätt och vis är onödig har den därför ett visst nördvärde.

För grunder i hur man bygger hänvisar jag till min guide för Ubuntu.

Se först till att du har förråden för källkod aktiverade. Av någon anledning kör bygget i Debian fast redan med första kommandot:

sudo apt-get build-dep lyx

Man får svaret att det inte finns något paket. Därför måste man göra på ett annat sätt i Debian än i Ubuntu. Eftersom Debiananvändare förmodligen är ganska händiga kortar jag ner instruktionen.

1. Ladda ner senaste LyX källkodspaketet från LyX hemsida och packa upp.

2. som root:

apt-get install zlib1g-dev libqt4-dev pkg-config

3. cd i terminalen till mappen du packade upp källkodspaketet i. Därefter i tur och ordning:

./configure

make

4. Som root:

make install

Tänk på att du måste installera Texlive med mera för att LyX ska fungera! Dessa följer inte med automatiskt när man bygger och installerar utanför pakethanteraren.

Man kan ange versionssuffix för installationen så att man kan ha flera versioner installerade parallellt, se mitt inlägg om hur man bygger i Ubuntu.

 

Kommentera

%d bloggare gillar detta: